Gott nytt år!

Den här listan lånade jag av Karin, ett trevligt sätt att sammanfatta året, som egentligen är så mycket mer.

nyheter: Många, många, fredsamtalen i Mellanöstern, och klimatkonferensen på Bali hör väl till de mer positiva.

skvaller: Ryktena kring kronprinsessans kommande förlovning. Jag är inte så bra på skvaller faktiskt.

plats: Linköping i allmänhet, och Linköpings domkyrka i synnerhet

vardagsmys: Fika med vännerna

seger: Fotbollslandslagets vinst över danmark i em-kvalet. Den såg till och med jag.

författare: C.S Lewis, håller alltid :)

bok: Rättvisans rebell (JohnAllen) om Desmond Tutu

film: Jag har inte sett någon av årets filmer, så jag väljer den alldeles fantastiska uppsättningen av "Familjelycka" jag såg på östgöta teatern häromdagen

skor: ett par svarta som jag fick av E för att det såg ut som om hon hade mina fötter på sig

väska: en grön från Åhléns som tyvärr har använts så mycket att den hamnade i sopptunnan häromdagen
 
plagg: svart kjol som slutar mitt på smalbenet med små läckra paljetter och blommor, en underkjol delvis i tyll.

modehändelse: Jag lärde mig använda leggins, med glädje

accessoar: En brosch av silvertråd som jag fick i julklapp 2006. Den har suttit på tröjan NÄSTAN varje dag i ett år

artist: Sahara Hotnights (grymt bra att träna till)

låt: Cheek to Cheek (Sahara Hotnights, med samma motivering som ovan)

hatlåt: hm, jag kommer inte på någon

love-to-hate-kändis: Ingen aning

Irriterande kändis: ??

Bästa TV-program: Grey's Anatomy

bästa dokusåpa: Räknas "Let's Dance"?

sämsta dokusåpa: de flesta

ögonskugga: Nope

mascara: Sällan!

doft: Green Tea, Elisabeth Arden

hårprodukt: Head and shoulders schampoo med havsmineraler

hudcréme: Locobase, tragiskt nog den enda som jag tål

Modevision av mig själv inför våren 08: Att hålla ordning på mitt hår

Förutom det har året innehållit, student, nya vännskaper, många resor till Stockholm, Taizé, flytt till Göteborg och många nya utmaningar. Mitt löfte inför 2008 är att jag ska sätta gränser och inte tillåta mig att bli trampad på samt att jag ska ta reda på vad jag själv är intresserad av och vill.

Konstruktionsfel

Jag undrar om min vördade moder fick något konstruktionsfel vid födelsen, ett fel som gör att prioriteringsförmågan försvinner. Min farmor ligger på sjukhus med ev lunginflammation, och hade en hjärtinfarkt under natten. Vi behöver kanske åka dit, såklart. Min mamma oroar sig mest över att potatisgratängen inte ska hinnas med, och att hon ska behöva gå till nyårsfesten själv. Ibland undrar jag om jag är släkt med min familj överhuvudtaget. Herre Gode Gud!

Om kamp och motstånd

Jag har i nte mycket att säga, bara att jag behöver motstånd för att hitta mod och komma vidare. Om ingen planterar andra tankar blir jag lätt enkelspårig. Inte lätt, inte lätt! Kanske behöver vi alla lite motstånd för att växa och mogna. Det motstånd jag menar nu är andra människors sunda i frågasättande. Jag behöver det, de som ifrågasätter utan att mena illa. Jag kan få se ytterligare en sida av saker och ting.

På tal om mognad och växt så känner jag en mycket klok kvinna som säger att det ska göra ont när man växer och mognar. jag tror att hon har rätt. Hur skulle vi växa utan kampen?


Lunginflammation

Min gamla farmor har lunginflammation och ligger på sjukhuset. Hon är ganska skruttig i vanliga fall, så det är lite läskigt. Självklart blir jag orolig. Det har slagit mig ganska ofta på senare tid att farmor inte kan finnas för alltid, att ingen kan finnas för alltid. Farmors bror fyller 90 år i januari. Nästan alla syskonen har blivit väldigt gamla. Farmor är allra yngst, fast väldigt gammal nu. Jag hoppas det ska gå bra den här gången också.

Den analkande stormen är nu rakt över mig

Jag har kännt det ett par dagar nu, det är som att gå på en tunn, tunn tråd. Balansera och se till att säga rätt saker Nu är den tråden på väg att brista, och min ångest stiger ju närmare bristningen den kommer. Det bråkas och hispas och skriks här nu. Antagligen skulle de bli arga och inte alls känna igen sig i min beskrivning. Nu kommer de svåra dagarna. Efter tisdag ska jag försöka komma härifrån några nätter. Jag har kanske en tillflyktsort, men först måste jag ringa och fråga. Fram till tisdag ska jag nog kunna bita ihop.

Det stormar här, och drar ihop sig mot orkanstyrka. När nyår är över ska jag vila, då ska jag kanske vara någon annanstans. Jag hoppas det. Jag behöver komma bort ett tag.

En dag värre än andra

Även om jag allt som oftast inte alls vill tillbringa tid i det här huset så finns det dagar som är värre än andra. De dagarna när släkten väntas för att högtidligt fira någons födelsedag. Det är som om kungen skulle komma, och alla blir alldeles stirriga. Undertecknad däremot blir alldeles lugn och avslappnad, som någon slags motreaktion på de andras stress. Det skapar irritation för att undertecknad rör sig plötsligt lite långsammare, stoppar in Mp3 musik på högvolym i öronen eller uträttar ärenden utanför huset. Allt detta i ett väldigt makligt tempo. Jag har inte bråttom. Jag behöver inte bygga upp en fasad, jag behöver inte göra mig till någon jag inte är. De får acceptera mig som jag är med damm i hörnen och böcker överallt. Annars kan det vara.

Min uppväxt har gjort mig alldeles allergisk mot vad skitsnack, fasader och allt vad det heter. Min uppväxt har också gett mig ett stort behov av att säga ifrån, att vara ärlig och sätta gräser. Men sådana här dagar så skulle jag vilja byta bort hela min familj mot någon som inte låtsades så mycket. Det vill jag egentligen alla dagar. Jag förstår inte vems gener jag har ärvt. Inte kan det vara mina föräldrars i alla fall!

HJÄLP!

Jag kom precis på att jag inte vet vad jag VILL göra i mitt liv. Jag har drabbats av en tillfällig trötthet på kyrkan. Jag vill något mer.

Det är som om livet vaknar inom mig igen, det där som inte nöjer sig...

Jag är välsignad

Det är tufft att vara här, men tack vare det har jag nu äntligen förstått hur välsignad jag är. Jag är välsignad med så mycket goda människor, och tankar, välsignad med människor som vill finnas för mig. Varför såg jag inte det tidigare? Jag var kanske hemmablind. Det gör mig så varm och skön i hjärtat. Det blir lättare att leva, sannerligen mycket lättare.

Jag upplever allt det där så starkt just nu, den här gången jag är hemma. Idag har jag haft en sådan där dag som bara kan sammanfattas med ett enda ord: TOPPEN!!!
Gunnel var här på förmiddagen och det är alltid mysigt att träffa henne. Därifrån så blev det bara bättre, och bättre. Åkte till mina vänner Mats & Marianne tidigt på eftermiddagen för lite fika och trevliga samtal. Det är alltid så mysigt att vara hos dem, i deras lilla hus. Sedan fick jag följa med Mats till teatern i Linköping och se föreställningen de spelar just nu. "Familjelycka" Det var verkligen en helt underbar föreställning, jag skrattade så jag höll på att falla ur stolen. Väldigt härligt!!! "Familjelycka" ingår i ett projekt för att lyfta fram kvinnliga manusförfattare från 1800-talet om jag förstod det hela rätt. Jag är inte så insatt, men det skulle vara spännande att ta reda på mer. Hur som helst så är det en hemskt rolig, och varm fars. Ensembeln är också helt fantastiskt och kunde verkligen förmedla känslospektrat. Det är tio gånger bättre än bio!

De är två fantastiska vänner, som jag är så glad att jag känner. De förgyllde verkligen min eftermiddag.

Lunchandakt

På onsdag ska jag ha lunchandakt, och nu har jag skrivit något som jag är ganska nöjd med. Eller egentligen skrev den sig själv på väg att hämta min lillebror ute på landet. Lägger upp den här, och ber er att inte vara för hårda, men att gärna tala om vad ni tycker. Förutom denna lilla betraktelse har jag tänkt att läsa psalm 23 ur psaltaren.

Har ni någonsin tänkt på hur vacker världen blir en sen vinterkväll i ljuset från billyktorna? Alla färger skiftar i en obestämbar grå nyans, lite som riktigt gamla videofilmer gör. Landskapet finns därute, men vi ser det inte. Det enda vi ser är den närmaste vägen, den som lyses upp av billyktorna. Längs vägkanten finns gräs som vissnat, granarna står stolta och ängarna bereder ut sig i mörkret. Det är en osynlig oändlighet. Sedan, när vi har åkt en bit till står lövträden där, nakna, stolta. De skimrar i silver och grått, deras kronor sträcker sig över vägen och bildar ett tak.


Jag tänker att träden är väldigt sårbara, och utlämnade, ingenting kan de göra åt sin situation, bara invänta våren. Samtidigt är de stolta, för hur många av oss skulle komma på tanken att fälla ett av de stora träden vid vägkanten? Det skulle vara väldigt svårt, för under jorden finns ett nätverk av rötter som ger stöd. Livet finns under jorden även när trädet tycks livlöst. Vi ser det inte men det finns, det kommer tillbaka.


Där ute i mörkret, under ängarna där spirar livet. I väntan på att återigen få leva. Där är det okända, där är evigheten. Bilturen fortsätter ännu längre ut på de mörka vägarna, skogsvägar. Här och där ser vi ett ljus och förstår att ett hus ligger utkastat på åkern, mitt ute i ingenstans.


Häromkvällen körde jag utåt skärgården för att hämta min lillebror. Hans flickvän bor ett par mil ute på landet, på en krokig landsväg, precis som den jag beskrivit. Under juldagarna funderade jag mycket på döden, vad döden är, egentligen. Så där i bilen en sen vinterkväll kom bilden till mig. Våra liv är som en biltur på en svensk, slingrande landsväg mitt i vinterns mörker. Ibland har vi sällskap i bilen, och ibland är vi alldeles själva. Vägen är ny, vi har aldrig åkt här förut och egentligen vet vi inte vad som väntar bakom nästa krök, men vi kan inte stanna, vi måste fortsätta. Vad som än möter oss, hur livet än drabbar oss så måste vi fortsätta.


Jag tror att döden är ett nytt kapitel, och jag vet att det skrämmer många, det skrämmer mig mycket. Jag har också tänkt mycket på att det nog är osäkerheten som gör oss så rädda. Vi har ett så stort behov av att veta, och ha kontroll över livet. För det är alltid lättare att leva i det som är bekant även om vi skulle må mycket bättre av att ibland bryta upp. Det kända är alltid tryggare än det okända. Livet igenom kan vi till viss del undvika förändringar. Döden kan vi aldrig undvika, den drabbar oss, precis som livet gör. Plötsligt finns inte våra älskade längre, de finns i alla fall inte ibland oss.


Mitt i rädslan väljer jag att tro att det är som att åka bil på en landsväg i Sverige en mörk vinterkväll. Världen är vacker, och jag vet inte vad som väntar bakom nästa krök. I marken spirar livet och de oändliga vidderna döljer sig i mörkret. Till slut kommer det att ljusna, det blir morgon. Gud möter oss med den stora varma famnen när vi kommer fram. När vår resa är slut. Det är min fasta övertygelse. De stunder då vi är ensamma i bilen på livets vinterväg, då sitter Gud där bredvid i sätet, alltid.


Tankar en vanlig torsdag

Idag är julhelgen äntligen slut och jag längtar efter frukt och grönsaker, oj vad jag längtar efter det. Det är nästan så man kan tro att det är något fel på mig. När Åsa och jag var och fikade så var jag inte ens sugen, så det blev "bara" en varm choklad och fantastiskt sällskap. Hon är fin den där Åsa. Jag är glad.
Har precis ätit lite Geisha men är egentligen inte sugen, har mest ätit för ätandets skull och läsk smakade inte alls gott. Jag ser det som ett tecken, på att jag är på väg åt rätt håll. En clementin däremot, det vore inte så dumt.

Det var mycket folk på stan idag med, men konstigt nog var det väldigt lungt på Muffins- och Chokladkompaniet. Så det var inget problem att sitta och prata i lugn och ro. God choklad, så där lagom söt och varm. Annars tycker jag ofta att chokladen är så ruskigt söt. Lagom är bäst. Nåja, inte alltid kanske, men ifrågan om varm choklad så är det så.

Jag tog ett varv på biblioteket och upptäckte lite ny poesi innan jag tog bussen till min hemförsamling, som egentligen inte är min hemförsamling, men som är det i alla fall. I djupet av mitt hjärta. Jag pratade lite och lånade en psalmbok för andaktsplaneringen. Jag vill prata om något som ligger nära hjärtat, det känns som det kan bli ärligast då, som det berör bäst då. Det tål att tänka på.

För övrigt tror jag bestämt att Norrköping har krympt sedan jag var hemma senast. Idag var det väldigt litet. Det är kanske dumt av mig att flytta tillbaka till Linköping? Nej, det ska vi inte tänka på nu. I april får det bli ett problem (det är Åsa som sätter griller i huvudet på mig).

Nu ska jag hämta min bror som är utåt skärgården och sen är det dags för tårtbak.

En spricka i kristallen

Många människor i omgivningen har talat om "En spricka i kristallen". De har sagt att den ska vara så bra, att jag borde se den, så för ungefär en timme sedan surfade jag in på SVT:s hemsida. Det är en väldigt välgjord tv-serie, jag har inte läst boken och kommer troligen inte att göra det heller. Jag har inte ens förmått mig att titta klart på del ett. Det bränner till inuti mig. Ibland är det som att se sig själv i spegeln. På flera sätt beskrivs mitt liv, men med mycket mer pengar, mycket flottare tillvaro.

Jag har kommit en bit, men jag har en lång väg kvar att gå.


Lite om döden och det där med slöja på jobbet

Nästa onsdag ska jag ha andakten på onsdagscaféet i Navestad, och eftersom jag har glömt min psalmbok och alla andra braiga böcker i Göteborg får jag helt enkelt åka dit imorgon och låna några böcker.

Så här i jul, och födelsetider så tänker jag nog prata om döden. Ibland tycker jag vi pratar alldeles för lite om döden. Två helger om året är inte nog. Tidvis kan jag känna att även kyrkan skyggar för döden. Det är kanske naturligt, men jag tror inte det är nyttigt. Häromdagen slog det med mig att flera människor i mitt liv inte kommer att finnas för alltid. Framförallt min farmor börjar bli väldigt gammal. Hon som alltid funnits i mitt liv kommer inte alltid att finnas. Jag kommer inte alltid att finnas. Döden är en naturlig del av livet som vi måste förlika oss med.

Min mamma är medlem i kommunal och får alltså tidningen "kommunalarbetaren". Den brukar inte intressera mig vidare utan läses endast vid extrem leda. Idag när jag såg den ligga på köksbordet såg jag dock något som intresserade mig. Det stod om att man på St Görans sjukhus tagit fram tjänsteslöjor till personalen. Det tycker jag är väldigt sympatiskt och bra! Det handlar som så mycket annat om respekt. Jag tycker att det är ett fint sätt visa respekt för sina anställda. Rent praktiskt har det ju med hygien att göra också, det är anledningen att de inte får ha sina egna slöjor. Det går att läsa mer om Manal och hennes tjänsteslöja på Kommunalarbetarens hemsida

Längtan efter något annat

Ibland kan jag komma på mig själv med att verkligen längta efter något mer, eller snarare efter något annat. Jag har rest genom hela Sverige för att tillbringa två veckor i mina hemtrakter. Det jag har med mig ryms i en 55 liters ryggsäck. Det är förvisso en ganska stor ryggsäck men poängen är att allt jag behöver egentligen ryms där i. Jag tänker ofta på mitt överflöd. Jag har så mycket saker jag inte använder, som egentligen inte betyder något. De har mest ett nostalgiskt värde. Det är gott det också men....

Jag kommer ofta på mig själv med att längta efter ett sådant där liv som man lever i Taizé, eller på pilgrimscentrum i Vadstena. Enkelheten, gemenskapen i arbete & samtak och de regelbundna bönerna. Livet får ett djup, ytterligare än dimension och tillvaron blir mer svårtolkad. Samtidigt kan jag sakta släppa taget, släppa mitt behov av att förstå och förklara. Stressen släpper sakta och jag läser min bok, målar i mitt block och lever helt enkelt väldigt gott.
Mitt problem är att applicera det i min vardag. Jag behöver ge mig själv tid, och jag behöver rensa bort, jag behöver rensa för att ge mig själv plats.

Ibland tänker jag att konsumtionssamhället, och habegäret sakta äter upp oss inifrån. Kan prylar göra oss lyckliga? Ja, kanske. Fast det är som min kollega Frida säger. Om jag inte hade alla de där vännerna att "prata" med över datorn, eller ringa till med den flashiga telefonen, då vore inte prylarna värda något alls.

En välsignad jul

Ja, julen var välsignad, inte särskilt god, men dock välsignad. Det räcker långt det. Efter en hel dags flängande landade jag i Linköping strax efter klockan 22. När vi kom till Domkyrkan var den redan halvfull. då var det närmare 40 minuter kvar innan mässan skulle börja. Fascinerande tycker jag. Människor bara strömmade in genom kyrkportarna. Det var inte utan att jag kände mig lite lycklig och tänkte "så borde det vara jämt". Gudstjänsten inleddes med O Helga Natt, från orgelläktaren. Det var så att huden knottrade sig på mina armar. Jag älskar den sången!!

I processionen upptäckte jag ett antal människor jag känner, men gladast blev jag nog när jag såg Fredrik som bor på Filippinerna. Han och hans familj var hemma i Sverige över jul. Det var så himla roligt att se honom, och jag som nästan hade tänkt hoppa över midnattsmässan. Så roligt att se honom!! Vi träffades på bussen ganska ofta förrut.

Utanför kyrkan hittade Annika och jag Arne och Per, eller om det var dem som hittade oss. Det går ju att diskutera. Hur som helst så sällskapade vi ner till Stora Torget där Linköpings krubba står. St Lars kyrkans midnattsmässa strålade samman och det hölls en ekumenisk andakt med julsånger och tal av biskop och borgmästare, som utlyste julefrid över Linköping.

Sen var det äntligen dags att åka hem till Annika och sova. Jag var så trött att jag sov som en stock i alla åtta timmar.

Julen är fantastisk, om den bara fick handla om det den borde handla om, att Gud blev människa och levde vårt liv, att hela världen samlades kring krubban, både fattiga och rika. KÄRLEK helt enkelt, allt borde handla om den fantastiska kärleken.

God Jul

JAg vill önska alla bloggläsare God Jul!

Det verkar som allt löser sig till det bästa och för min del blir det nog både krubbsamling och midnattsmässa. Skickligt!
Det gör mig glad också.

Om att bli vägrad tryggheten

Jag minns första gången jag inte längre fick krypa nära. Jag var drygt fem år den gången, och jag förstod inte alls vad jag hade gjort för fel. Jag förstår fortfarande inte.

Jag har hittat andra famnar, andra att krypa nära. Fortfarande står femåringen inom mig frågande, vad har jag gjort för fel?

Vad är hemma?

Allt det som varit får mig att tänka på, var är hemma?

Jag tänker på något vännen U sa till mig någon gång... "Hemma finns intui". Det är ett citat från filmen "Ett öga rött".
Kanske är det så enkelt, kanske är det så men inte enkelt.

Nätverket som räddar

Om tio minuter ska vi gå till Spårvagnen, Annika och jag. Det har varit så mysigt att ha henne här. Fin fint.

Jag är inte helt förtjust i att det är dags att fira jul nu, inte alls faktiskt. Jag får ta det onda med det goda. Det fantastiska är att jag känner stödet av alla människor jag har runt omkring mig. Jag har ett nätverk som bär mig, och jag vet att det finns utvägar. Bara det är guld att veta. Det finns en stor kraft i människor stöd, i människor böner.

Imorgon ska jag träffa Sara och B-M, julafton Annika, Annandagen Åsa, sen så rullar det på. Jag är glad, och välsignad med så många fantastiska människor.

Nu ska jag åka (hem).


Kollekt

Jag hittade precis på Svenska Kyrkan i Göteborgs hemsida där det står hur mycket kollekt man samlat in under helgen. I Söndags, tredje advent, gick kollekten till Svenska Kyrkans Unga. Det gjorde mig väldigt glad att se att det kommit in så mycket pengar, nämligen 259 762 sek.

För som jag sa i början av vår julkonsert, när jag pålyste kollekten, så är barnen och ungdomarna inte bara Svenska Kyrkans framtid, de är också nuet. Det är därför Svenska Kyrkans Unga är så viktigt. Organisationen visar på barnets okränkbara värde.

Födelsedag

Upplysningsvis vill jag bara meddela att innehavaren av denna blogg fyller år idag. Det är en konstig födelsedag det här. Inget är som det brukar.
- Men hallå... är det något som ropar, det beror på att du är vuxen nu.

Vaddå vuxen? Jag?? Menar du mig?? Nej det tror jag inte. Jag är inte vuxen, säger jag och skjuter händerna i från mig, som för att skjuta i från mig insikten.

Vad blev det av det andra då? Födelesdagar är en slags milstolpe, det finns många milstolpar under året, men födelsedagen är nog den största.
- Så hur blir det nästa år då? Vad vill du göra med ditt liv?
- Jag vet inte, svarar jag och biter mig i läppen, jag vet inte.

Fast egentligen så vet jag, jag vill bli fri att leva mitt eget liv.

Jag fick ett mail idag, det kanske räddade min jul (eller i alla fall mitt inre) från total katastrof. I alla fall så ingjöt det mod i mig. Jag klarar mig, jag överlever och jag är så stark som Du vet att jag är. Tack M, tack!!


Underverk

Jag har lärt mig en hel del saker i mitt 20-åriga liv. Jag har bland annat lärt mig att det finns väldigt lite saker att ta för givet. Som att bli älskad och respekterad till exempel. En männsklig rättighet tycker jag. Det gör inte att det är en självklarhet för alla. Ofta har den inte varit det i mitt liv. Framför allt har jag sällan mötts av respekt från människor.
Därför tycker jag att kärleken är ett underverk, jag är älskad av ett antal människor, de bryr sig om mig ruskigt mycket, oroar sg för hur jag har det och tycker mycket om att höra ifrån mig. Det är en Guda gåva.

Det är ett underverk att jag får älska dem tillbaka, ge av mig själv till dem. Det är alldeles fantastiskt. De är alla så fina, var och en på sitt sätt. Så olika, och så fina. Jag skulle kunna räkna upp hur många namn som helst här, människor jag bär så nära hjärtat, som det skulle göra så ont att mista.

Idag har jag pratat med några av mina bästa vänner från gymnasiet, jag saknar dem.

Jag har smsat med en vän ikväll, för jag har julångest. Hon är så fin, en otroligt varm kvinna som inte funnits i mitt liv så länge. Jag är så tacksam för den vänskapen, att det går att vara vän över generationsgränser. Om två veckor har vi kännt varandra ett år. Det låter så kort, det känns som om vi alltid har kännt varandra.

Snart är det jullov...

och jag vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta.

Dagen har gått i rensandets tecken, sorterat och slängt papper. Så nu kan det inte bli mycket finare än vad det är. Jag har passat på att öva lite orgel också, spelat Tröstevisa, och en Brudmarsch som jag inte spelat på länge. Bestämt tre psalmer som jag ska lära mig, och eftersom jag måste ha lite tid på mig har jag valt psalmer som går lite mer i moll.  Ps 38 "För att du inte tog det gudomliga", Ps 135 "Se vi går upp till Jerusalem" samt Ps 231 "Oändlig nåd", bara för att jag tycker den är fin. Ser fram emot januari när jag och E ska träffas. Det ska bli så roligt!! Hon är en väldigt inspirerande människa. Jag börjar nästan tro att jag kanske kan lära mig det här trots allt.

Nu är jag trött och hungrig så jag ska gå hem, äta och städa. Imorgon kommer Annika!

JUBELROP!!!

JAG HAR FÅTT SOMMARJOBB JAG HAR FÅTT SOMMARJOBB JAG HAR FÅTT SOMMARJOBB JAG HAR FÅTT SOMMARJOBB

Kanske lite tidigt, men jag är glad. Min försörjning till sommaren är fixad. Jag är glad, och nöjd och tacksam.

Nu ska jag byta ut de där *fult ord* stövlarna som jag använt fyra gånger och som gick sönder igår.


Rapport från en särdeles lyckad kväll

Kanske var det bara brist på inspiration. I'm back on track, tack vare julbordet, och möten med trevliga människor.

Kvällen började tråkigt då båda (!) mina stövlar gick sönder när jag skulle ta på mig dem. Då surnade jag till, som tur var hittade jag kvittot och imorgon ska stövlarna antingen återlämnas eller bytas. Det spelar ingen roll vilket faktiskt.

Humöret steg snabbt när jag ramlade in i kyrkan i Hjällbo fullt av trevliga människor. Vacker och uppklädd kände jag mig också. Fantastiskt! Så efter lite omstuvning bar det i väg i ett antal bilar mot Sjöviksgården där Angereds pastorats (angereds och bergumsförsamlingar)  personal, kyrkoråd och kyrkvärdar tillsammans skulle avnjuta julbord. Jag är i de där situationerna lite blyg, men det löste sig fort när jag spanade in bordet och insåg att jag skulle sitta tillsammans med nya prästen i andra kyrkan. Hon är riktigt rolig! Det visade sig senare under kvällen bli mycket mer lyckat än så. I Bergums församling jobbar en väldigt inspirerande kantor, så nu tänker jag ta upp orgelspelandet på allvar igen. Vi har ingått en lite "pakt" eller vad man ska säga, så förhoppningsvis blir det något av det också. Vi pratade, pratade och pratade lite till. Himla roligt var det. Det var nästan så vi glömde att vi skulle ta mat också.

Kvällen avslutades med leken Familjen Olsson, som jag är extremt förtjust i men inte har lekt på länge. Gode Gud vad jag skrattade. Det behövde jag.

I bilen hem pratade jag och ekonomen massor om utbildning och mycket annat om livet. Jag verkar ha ett gott rykte i resten av församlingen. Jag tycker inte jag gör något speciellt men ekonomen sa något annorlunda. Jag blev alldeles varm i hjärtat. Det var gott att hon sa det.

Det lider mot jul... imorgon ska jag städa här hemma efter jobbet, och stövelbytet. Fast först är det en arbetsdag med skrivande, orgelövning och ett inhopp som kantor på lunchbönen. Fint det! Lunch i Hjällbo blir det nog också. Det brukar vara trevligt.

Veckan innan jul

Aktiviteterna har stillat sig. Jag tycker det är mycket skönt. Imorse hade jago nt i magen för att gå till jobbet, men det har blivit bättre. Det har varit en skön och rolig dag idag. En dag som går sådär lagom fort, och när jag inte springer som en skållad råtta för att hinna allt det som ska göras. Musikpedagogen och jag har suttit vid våra datorer, jag har installerat nya program i hennes dator, och hon har städat. Vi har lyssnat på musik och pratat om mest ingenting. Friskvårdspromenad vid lunchtid och så gemensam lunch. Trevligt!

När klockan hade passerat ett så kom prästen och diakoniassistenten. Tillsammans har vi möblerat om och städat i det sk. musikrummet där det händer en hel massa andra saker än musik. Det blev riktigt fint och kändes fräscht med den nya möbleringen. Lite fika och samtal, det känns fint tycker jag efter de stressiga veckorna. Jag försöker gå ner i varv, inte göra så mycket, eller inte mer än nödvändigt i alla fall.

Läst lite i Svensk Kyrkotidning i morse och funderade över ledaren... Är det fegt att förorda att Svenska Kyrkan ska ge upp vigselrätten för att "slippa" ta beslut när det gäller samkönade äktenskap? När man skriver det på det sättet är det nog det.
Jag kan inte så mycket om teologi, men jag vet att jag tycker kyrklig vigsel är något väldigt fint och att alla borde ha "rätt" till det. Trots allt handlar det ju om kärlek. Lite tanketrådar en tisdageftermiddag, utan svar förvisso. Kanske är de tanketrådarna ändå de bästa.

Ikväll ska vi ha julbord personal och kyrkoråd tillsammans. Vi blir nästan 80 personer har jag hört.


Närsjukvården

De där på vårdcentralen är himla spännande ibland. De säger att de ska ringa men så skickar de ett brev i stället. Nåja, nu var det ju inget livsviktigt. Det blir nya prover på sköldkörtelfunktionen i januari, hoppas jag i alla fall. Jag är ju inte i Söderköping så många dagar i januari.

Jag var och tränade i kväll. Jag märker att något är konstigt. Jag är helt slut, helt borta. Började nästan gråta i omklädningsrummet. Kära Yrsa som såg så där snäll och rar ut. Jag ville nästan ge henne en kram bara därför. Det var i alla fall fint att komma dit. Kändes gott att få skutta lite igen och låta endorfinerna röra lite på sig. Jag har ett gott liv. Jag är ruskigt trött, men jag har ett gott liv.

Syndigt?

Jag har snart ätit upp en hel 100g chokladkaka, och för att citera en av mina favorittanter på Hammarkullen:
"Det är så att det är syndigt gott"

Resten av dagen: Tv och träning (det senaste är välbehövligt)

Vilka är ni?

Nu är jag sådär supernyfiken på vilka ni är som läser min blogg.. Så till alla er som läser min blogg söndag 16 december - måndag 17 december... kan ni inte bara lämna en liten, liten kommentar?

Min nyfikenhet tillhör både mina starka och mina svaga sidor!

Julevangelium

Hur hade det varit om Jesus föddes idag? Det är en spännande tanke tycker jag. Ibland funderar jag lite på den, och ibland får jag hjälp att fundera på den.
Skulle Guds barn fötts som en flicka i en sydafrikansk kåkstad? Så skriver i alla fall Ulf Nilsson i boken "En ängel vid din sida - en sängkants bok för små och stora" 
image61
Det får bli dagens boktips. Den är ruskigt billig på Libris såg jag. Det är en bok som vänder upp och ner på begreppen som vrider och vänder. Jag uppskattar den, för den är så rak, ärlig och enkel. När jag fick den som femtonåring tyckte jag mest det var en knäpp bok, nu är den en av mina favoriter. Tyvärr ligger den kvar på jobbet annars skulle jag citerat slutet av "Ett nytt julevangelium".

Annars så kan jag meddela att det varit en ganska vanlig dag i en volontärsliv. Tvättstugan i morse, frukost i sängen och så några timmar i telefonen. Julkonsert med julfest på kvällen. Himla trevligt. Jag trivs som fisken i vattnet. Samtidigt har jag äntligen tagit mig i kragen och försökt reda ut vad jag känner/mår när jag nu kännt mig konstig och halvsjuk den senaste månaden. Den listan avslöjas dock inte här eftersom människor skulle kunna tala om för mig att jag jobbar/stressar för mycket. Det är förvisso sant, men jag behöver inte höra det igen.

En familj på flykt

Igår fick jag mina två första julklappar. Det ena var en chokladask från RIA, som jag genaste stoppade i magen. Noblesse mint. Himla gott.

Sedan fick jag också en fin prydnadssak.
image60

Den står numera på tvn, och hela kvällen igår så drogs min blick till de där tre. Jag förstod någonting jag inte förståt förut. Eller egentligen är förstod fel ord, men jag fylldes med så stor kärlek till det där lilla barnet. Det där underverket. Det gick också upp för mig - efter att ha pratat med barn om det en hel vecka - att det där nog är världens mest kända flykting familj. Är inte det ganska stort egentligen? Att Gud blev så liten att Gud var ett flyktingbarn. Människans villkor.

Sen, när dockan Josef, dockan Maria och dockan jesusbarnet flytt till Egypten i vårt julspel, då tänder vi ljus för alla de familjer som tvingats och tvingas att fly. Barnen berörs. Har inte de flytt har deras föräldrar gjort det. De är barn som ibland inte kan språket, de förstår helt enkelt inte oss när vi pratar med dem.. Precis så kan det nog  varit  för Jesus. Jag tror att det är det största. Barnen får plötsligt en upprättelse, alla människor får en plötslig upprättelse för Guds egen son tvingades också fly för sitt liv. Gud vet hur det är.

Frigörelse

Nu har jag precis fattat ett av mitt livs mest korkade beslut. Det får jag leva med.

Jag undrar när jag ska göra mig fri på riktigt, ta mig ut ur min puppa. Jag undrar när jag ska klara av att bryta igenom, att ta den där avgörande konflikten och markera mig själv som viktig och värdefull.

Ibland undrar jag vad jag tänker med.
Men å andra sidan.
Vad är värt mest? I år är det att kunna vara i Linköping med Annika.
Det är värt mer än allt det andra jag kommer att uppleva, allt som gör så ont.
Nästa år kan jag göra på ett annat sätt. Det ser jag fram emot!

Frivillig?

Jag har blivit utsedd till att vara frivillig i en lek på julbordet på tisdag. En lek som jag absolut inte vet någonting om. Jag tackade jag, lite mot mina egna principer. Fast det hör också till mina principer att stå fast vid ett löfte, så jag kommer helt enkelt att genomföra det. Mitt inre är dock inte helt nöjt.

Egentligen har jag svårt för att utsättas för saker jag inte vet något om, och för människor jag inte vet något om. För mig handlar det mycket om respekt också. I båda riktningarna. Jag tror att det är viktigt att sätta gränser och markera vart jag står. Är jag ärlig från början så vet människor vart de har mig. Därför är jag väldigt öppen med det mesta, när något berör mig illa  eller jag blir upprörd.  Jag vill också vara öppen med vem jag är och vad jag tycker. Jag tror att det gör människor säkrare, för de vet var de har mig. Nu har jag trots allt accepterat den lite halvt påtvingade frivilligheten, så det är som sagt en annan princip, jag får hålla det löftet, men jag måste erkänna att helt bekväm i det är jag inte.

Jag fick ett sms från min vän som är diakon i Stockholm, ikväll ska hon (och några andra) vara vuxna närvarande på Stureplan. Hon är en stark och klok kvinna som jag beundrar mycket. Ikväll finns hon i mina böner och tankar. Hon är en människa som förändrar världen lite varje dag, bara för att hon är. Jag är stolt att få vara hennes vän.


Vinter

så skimrade vintern förbi,
och jag drömde

från himlen föll snön,
ett täcker över marken

jag blundade och såg,

allting blev nytt

fylld av livet, ett andetag bort

med stegen riktade mot friden

en röst som viskade; bryt upp

och jag bröt upp,

så skimrade vintern förbi,

och vintern lärde mig leva


© Emelie Hjerth


Det fina med livet...

Det fina med livet är det ständiga lärandet, att aldrig vara fullärd. Varje dag upptäcker jag och lär mig nya saker, vissa dagar är det mer tydligt än andra. Det fina är också hur mycket vi kan lära oss av varandra om vi bara tar oss tid att lyssna till de människor vi har omkring oss.

Jag upptäcker det mer och mer, hur viktigt delandet är för utvecklingen, mötet med en annan människas livsvillkor. Det är ofta då jag kan uppleva att jag står på helig mark, när jag får dela andra människors liv och öden. Ofta är det människor jag aldrig träffat förr, och kanske inte kommer träffa igen, men de berör mig, djupt.

Jag är glad att jag får vara rörd och berörd...

Gud hör bön!

Igår fick jag ett telefonsamtal som påminde mig om att Gud faktiskt hör oss när vi ber. Ibland blir svaren sådär konkreta. Jag är mycket nöjd med hur min tillvaro utvecklar sig. Dock har jag fortfarande inte kommit underfund med hur jag ska stoppa den skenande stressen. Det är nästa problem.

Idag julpysslar jag på jobbet, testar vad jag minns så jag kan lära konfirmanderna ikväll på julfesten. Vi ska göra sådana där flätade hjärt-korgar. Det var mycket längesen jag gjorde. Efter lunch så ska jag åka upp till Angered och köpa en julklapp för 20 kronor som ska passa alla. Så om man inte hittar något som passar alla, så får man hitta något som INTE passar någon. Alltså ska jag köpa såpbubblor.

För övrigt väntar vi på pianostämmaren.... Pianot låter hemskt och det är julkonsert på söndag.

Bekännelse

Härmed erkänner jag mig besegrad! Jag orkar inte...

Sovmorgon, Luciatåg, gemenskapsträff, samtal och stress,stress,stress

I morse fick jag i alla fall sova. Klockan ringde inte förrän nio. TACK!
Det är en av fördelarna med det här jobbet, att kunna styra sin arbetstid lite som man vill. Självklart finns det ju saker att ta hänsyn till, men det går att styra mycket över arbetstiderna. Skönt det när en trött volontär verkligen behöver sovmorgon.

Väl på jobbet satte allt igång i ett rasande tempo, som alltid numera.... Fixa fika och duka för gemenskapsträffen som skulle titta på förskolans luciatåg, titta på luciatåget, uppföra mig artigt, fika och samtala med damerna i gemenskapsträffen. Ett snabbt samtal med kyrkoherden angående söndagen efter trettondagen då vi tjänstgör tillsammans, och en liten utvärdering av terminen.

Det är alldeles för mycket just nu... Way to much. Det tar sig uttryck i fysiska symptomer som huvudvärk, trötthet och ljudkänslighet. Jag kan inte sålla idag. Just nu är det bara att kämpa på, att ta de sista dagarna den här veckan. Nästa vecka har vi inga grupper, så då ska jag göra skrivbordsarbete och ägna mig åt att komma i fatt mig själv.

Sjuk igen?

Jag mår inte så bra, tror jag har feber, men vet inte säkert eftersom det var så länge sedan jag hade det sist.

Det kan också bero på alldeles för mycket arbete och för lite vila. Nacken spänner och dummar sig. Jag håller tummarna för att det är för mycket arbete och inte sjukdom.

Hur som helst ska jag jobba lite till idag i alla fall.

Snöat in!

Jag har nog snöat in på min ovilja mot julen. Dags att jag rycker upp mig.

Förresten är det någon mer än jag som undrar varför man alltid tycker det ska bli jättegott med julbord, men en kvart in på ätandet är man så mätt att man mår dåligt? Sedan har man glömt bort det veckan efter när det är dags för julbord igen.

Bortglömd rikedom

Ibland är det så lätt att glömma vad i livet som egentligen betyder mest. Arbetet? Fritidssysselssättningen? De nya prylarna? En stor fin lägenhet? Gott om pengar?
Allt det där påverkar ju våra liv, men jag tror att det allra viktigaste är de människor vi omger oss med, de goda relationerna. En del relationer har vi inte valt själva, men det ligger ändå på oss att göra det bästa möjliga av den relationen. Andra relationer har vi valt alldeles själva och vi måste hålla liv i dem, vårda dem och även om vi gör det så är det tyvärr inte självklart att relationen består.

Rikedomen ligger i relationerna, i vännerna vi kan omge oss med. De vänner som vi möter ofta, både i verkligheten och via telefonlinjer därför att det geografiska avståndet gör det omöjligt att ses. Det finns vänner vi pratar med och möter ofta, och andra mer sällan. Ändå kan de relationerna där man inte möts så ofta, vara minst lika viktiga som dem där man inte möts fullt lika ofta.

Vännerna finns kvar, jag facsineras och förvånas. Vi har inte pratat med varandra på tre månader, ändå är vänskapen kvar. Vi har inte setts på ett halvår, ändå är vänskapen kvar. Vi möts varje dag och vänskapen växer och frodas. Det är fantastiskt.

Vi ska inte heller underskatta de spontana samtalen, mötena som bara blir. Vågar vi öppna vårt hjärta så kanske vi märker att det var en ängel vi samtalade med.

Jag tror fullt och fast på att allt sker i relation. Vår bortglömda rikedom är våra vänner. Jag tänker på mina vänner, på människorna som står mig nära, på de spontana möten och samtal jag fört den senaste tiden. Mitt hjärta svämmar över, av kärlek.

Julshoppingens tio bud

image59
Bilden kommer från Fotoakuten

Efter gårdagens sväng på ett proppfullt Nordstan tog dessa budord form.

1. Du skall icke tro att du är ensam om att julhandla

2. I Sverige har vi högertrafik, därför skall du följa rätt fil, och icke gå mot strömmen

3. Du skall icke ha bråttom, och har du ändå bråttom är snabbfilen längst närmast affärerna

4. Du skall icke göra vänster svängar, gå i stället till närmaste korsning och vänd.

5. Du skall icke hava begär till vad en annan ska köpa

6. Du skall icke tro att det finns någon affär där det inte är kö efter första advent

7. Du skall hava en inköpslista med dina barns/syskons/vänners/föräldrars önskelistor

8. För snabb shopping, skall du i förväg (redan i september) bestämma vad du skola köpa.

9. Förvänta dig icke att butikspersonalen är vänlig

10. Vill du inte trängas skola du beställa dina julklappar på internet

Lycka till med julklappshandeln!

Klagovisa

Jag är verkligen på ohumör, och undrar vad jag pysslar med egentligen. Fy tusan!
Mest tror jag det är julen som gör mig på så uruselt humör.
Någon som vet hur man spolar över resten av december?
Kanske går det att gå i ide och vakna lagom till nyår. Eller så får jag pröva det där med tillfällig minnesförlust eller nåt. Bah!
Det dåliga humöret gör verkligen allt fruktansvärt tråkigt och dåligt. Göteborg blir tråkigare än vanligt och fult. Arbetet känns särdeles meningslöst och onödigt. Blä! Helt enkelt.
Jag har inte den minsta lust att fira jul.... Det slutar aldrig väl.

Inga frågor kommer att besvaras ang detta inlägg... en del av er vet, eller kan troligtvis lista ut varför jag är så skeptisk till julen, ni andra får hålla till godo utan förklaringar


Ps. Det är inte julens budskap jag vänder mig mot, att Gud blev människa genom Jesus är ju något av det mest fantastiska och ogripbara.

Kunskapstörst

Jag som är en sådan där läsare och tänkare lider av kunskapstörst och av intellektuell torka. Nåja, riktigt så illa är det nog inte, men den där sidan av mig som älskar att lära mig, skriva uppsatser, och är otroligt vetgirig har inte riktigt fått utlopp för sina behov den här hösten.

Så nu har jag varit på biblioteket för att råda bot på den situationen. Jag kom inte längre än till sociologihyllan innan jag hade fått ihop böcker nog för flera veckor. Så nu har jag mycket intressant läsning att se fram emot. Nu gäller det bara att hitta någon som kan svara på mina mer eller mindre lysande frågor. Jaja, jag känner många begåvade människor, så det löser sig nog.

Tyvärr kom jag varken fram till Religions- eller Historiehyllan... Höll däremot i ett exemplar av "Gryning över Kalahari" som jag sedan ställde tillbaka. Evolutionen orkar jag inte riktigt med just nu (eller hinner inte med rättare sagt).

Den intellektuella sidan av mig har inte riktigt fått utrymme under de här månaderna i Göteborg, och det är en del av mig jag saknar. För om jag får säga det själv... så är jag ganska smart.

Trött ända in i själen och en klagovisa

Vissa dagar (typ idag) vet jag inte vart jag ska vända mig, vad jag ska göra. Jag är så fruktansvärt trött. Jag har aldrig varit så trött förut. Inte ens när jag var sjuk, och kroppen borde varit så här trött, så var jag så här trött. Till slut börjar jag gråta för minsta småsak. Det är de dagarna, när det inte finns något annat än trötthet som jag undrar om det verkligen är värt priset.
Det är det nog egentligen inte, det är inte normalt att vara så här trött. Jag oroar mig inte. Jag vill bara lite för mycket. Precis som alltid. Jag vill vara lite mer än jag egentligen orkar, och är dålig på att säga ifrån. Speciellt på jobbet. Riktigt skit dålig! För jag vill ju hjälpa till, och jag vill vara med överallt.
Samtidigt behöver de splittrade arbetsuppgifterna så mycket koncentration. Ibland tänker jag att det skulle vara lättare att ha ett, eller ett par ansvarsområden. Nu har jag inget men förväntas ändå vara med överallt, och på massor av ställen, göra saker.
Ibland känns det som om det förväntas att jag ska dela mig mitt itu. Det är inte rimligt, jag orkar inte det. Som sagt, jag är dålig på att säga ifrån.

Jag är så trött att jag snart börjar gråta. Sådana dagar skulle jag vilja vara hemma i Norrköping/Linköping. Med vänner omkring sig är livet liiiiite lättare att bära.


Storkok

Ikväll blev det ordentligt med mat lagat.

MINST:
¤ 5 portioner korvstroganoff
¤ 8 portioner potatis- och purjolökssoppa
¤ 8 portioner kasslergryta med curry
= MINST 21 portioner

plus de 10 jag har kvar i frysen. Jag kommer ha mat länge.
Tur det, för storkok är det enda jag klarar av. Matlagning är inte ett av mina intressen.

Nu är jag dessutom dödstrött.
En stund på soffan med ett par knäckemackor innan sängdags. Yes!

Unik?

Ibland kan de där frågorna poppa upp i huvudet på mig

Vad är det för speciellt med mig?
Finns det verkligen något som gör mig unik?
Jag är ju så där alldeles vanlig, inte är jag värd något speciellt.

Kanske är det männskligt? Jag tycker det är lättare att se det fina i andra människor.
För det finns mycket fint i andra människor.
Jag tror inte det är svårast att älska andra människor. Jag tror det är svårast att älska och acceptera sig själv.
Vad tror ni?

Jag är nog bra, och speciell på många sätt. Jag har bara inte riktigt kommit på det ännu.

Julspel för skolklasser

Den här veckan spelar vi julspel, eller rättare sagt dockteater för förskole- och skolklasser i området. Eftersom jag var sjuk igår så har det varit premiär för mig idag. Att arbeta med barn på det sättet är väldigt spännande. Det finns så många kommentarer och frågor efteråt. Det finaste idag var nog pojken i den sista klassen. Han var ungefär åtta år gammal och när klassen var tvungen att gå sa han
"Men jag vill ju höra klart sagan. Jag vill höra mer om Jesus"
Musikpedagogen försökte lite fint säga att det inte fanns så mycket mer att berätta just nu, men att de gärna fick komma tillbaka en annan gång. Lärarna började bli lite stressade, det var ju dags för lunch borta på skolan.
De är så kloka barn ibland. Massa klokkommentarer kom ur barnens munnar.
Ibland är det svårt att så lite, som jag tycker att vi gör, kan vara en så stor upplevelse för barnen. Att komma till kyrkan är ganska stort bara det.
Fint att det kan var så tycker jag.
Avslutar med några roliga ord....

Vi tände ljus för barn på flykt, barnen i klassen, lärare och familjer. Sedan fanns det två ljus kvar.
Musikpedagogen - Vad vill ni mer tända ljus för då?
Alla barnen räcker upp handen, men mest för att de vill tända ljusen, så det tar ett tag innan en av pojkarna får säga något
Pojke - Jag tycker att vi ska tända ljus för Jesus.
Gullig unge!


Det sker fortfarande under

Ett av dem är att jag för nästan första gången i mitt liv varit hemma från jobbet/skolan för att jag är så förkyld. Det har inte hänt många gånger förr i mitt liv. Vad skönt det är, att ta det lungt och bli frisk. Att vara hemma och vila en dag har gjort under med förkylningen. Jag mår mycket, mycket bättre ikväll. Så det är väl ett gott råd, stanna hemma när ni är förkylda. Smak- och luktsinnet är tillbaka. Tack för det!

Förresten, något konstigt... Idag när jag skulle tvättat så började jag leta efter smutstvätt. Det är ungefär 12 dagar sedan jag tvättade sist. Så smutstvätt borde det ju finnas tycker jag. Visst fanns det smutstvätt, men bara til två (!!!!) maskiner. Helt otroligt, så på 1,5 timme har jag tvättat färdigt och tvätten är torr och vikt. Helt fantastiskt, men inte riktigt klokt. Jag gissar att det beror på min nya teknik att bara ha underkläder i mörka färger, och att jag faktiskt äger mest svarta kjolar och jeans, och att jag har kommit på den strålande idén att ha tunna svarta tröjor med någon kofta över. Genialt, därför att koftor inte behöver tvättas så ofta och alltså sparar jag tvätt. Men ändå... BARA två maskiner. Det är rekord sen jag flyttade hemifrån.

Hemma?

Jag har bestämt mig för att trivas i Göteborg, för att vara här till kalendern visar juni 2008. Jag skulle inte kunna tänka mig livet utan de människor jag lärt känna de här månaderna. Mitt liv skulle se mycket annorlunda ut om jag inte mött de här människorna. Precis som alla relationer gör, så har de påverkat mig. Jag hörde någon gång att det är i mötet vi blir till, eller jag hör det ofta. Det är först nu det blir så där påtagligt, det är i mötet med den andra jag växer och utvecklas, mognar. Som ensam ö, utan att bli berörd går det nog inte att växa.

Sedan tänker jag på beröring, det där att lägga handen på axeln, att kramas lite grann när man möts. Ja helt enkelt ta på varandra så där naturligt. Det saknar jag mycket, det är svårt att vara utan det. Jag har inga sådana relationer här där det är okej. Kan man vara hemma någonstans där man inte blir vidrörd eller berörd? Det har gått tre månader. Inte så där värst lång tid. Saknaden är inte sådär akut som den var för en månad sen. Nu är det mest en molande längtan som finns under ytan inuti mig.

Jag behövde Göteborg, jag behöver Göteborg ett tag till, för avståndet är viktigt på riktigt. Distansen och tiden att reflektera och bli den "vuxna" Emelie.

Jag längtar hem, inte till någon speciell plats, kanske är det mig själv jag längtar efter att hitta.

Tack gode Gud!

Jag har ett fantastiskt liv att leva. Det är inte klokt vad bra jag har det. Jag är så rik, vad gäller vänner och människor omkring mig. Tack Gode Gud!
Vännerna är en gudagåva att få vara tillsammans med vänner är något alldeles fantastiskt.
Att jag har lyckats vända på mitt liv är också fantastiskt. Ibland kan jag fundera på vart jag skulle vara idag, hur mitt liv skulle kunna se ut. Jag har haft mycket "tur" som hittat nätverk och sammanhang att bli till i. Jag har på något sätt alltid funnit trygga växtplatser och människor till stöd och gemenskap.

Idag har varit en fin dag. Först klippte jag håret så det är inte så där jättelångt längre, skönt! Sedan tog jag bilen genom regnet till Linköping och Emma i Domkyrkans församlingshem. Vi promenerade ner och hämtade upp Ninna där hon jobbar och sedan så tillbringade vi en mysig och lång lunch på Åhléns restaurang. Det var så mysigt att vara tillsammans med dem. Jag misstänker att minst en av er läser min blogg, så TACK för en fin stund tillsammans.

Nu är jag tillbaka i Göteborg, och är genomförkyld. Imorgon ska jag lyssna på min kropp och tillbringa dagen hemma framför tvn. Det är inte ofta jag tillåter mig att vara sjuk. Jag känner en viss stress över hur resten av veckan ska gå ihop men det får faktiskt bli ett senare problem.

Tillbaka till Göteborg

Ikväll åker jag tillbaka till Göteborg. Precis som förra gången känns det lite svårt, fast inte SÅ svårt som det gjorde för en månad sedan. Det ska i ärlighetensnamn bli ganska skönt också.

Fast först en måndag, och för på programet står ett frisör besök, och sedan bär det av till Linköping.

Det där med fina människor

En bra söndag har det varit. Sent, sent igår kväll togs beslutet att ändra riktningen för dagens kyrkobesök, så jag hamnade hos Åsa i Matteus istället för i Olai. Himla fint att träffa Åsa igen, genom mysigt och en finfin gudstjänst det där. Efteråt så blev det kramkalas. Jag måste ju bunkra upp för de kommande 2,5 veckorna när det inte blir så mycket kramar alls.

Sedan blev det ett par timmar hos farmor, tillsammans med min faster. Mat och lite prat, innan dagens nästa höjdpunkt. Bibelstudie och Taizémässa i Tomaskyrkan.

Peter blev förvånad, men glad tror jag, att se mig.... Det var ett fint samtal på bibelstudiet, det var bara vi två där, och ett fint samtal i hallen innan mässan. De där samtalen som bar blir, de betyder så mycket för mig och jag är så glad åt dem. Det är i sådana spontana samtal som livet berör på något sätt. Sedan kom Hanna, det var trevligt att se henne och det var så skönt att fira mässa i Taizéanda. Den tog slut alldeles för fort.

Det där med vattkoppor

Jag är på besök i mitt föräldrahem, och igår kväll fick min lillebror vattkoppor. Så om jag nu inte har haft det är jag nog alldeles bestämt smittad nu eftersom jag har en liten förkylning på gång också. Det är bara att hoppas att det var vattkoppor jag hade då en gång för många (ja, minst femton) år sedan. Knäppt att jag faktiskt är så gammal nu att jag kan minnas saker som hände för femton år sedan.

För att underhålla mig en stund på förmiddagen tog jag en promenad genom staden, där det pågår julmarknad. Jag träffade massa folk jag känner lite grann. Det var väldans trevligt. Bra att klara av så många på en gång liksom. De människor jag hade velat umgås med idag har jag dock inte träffat. Några av dem är bortresta, andra är sjuka, och ytterligare andra går inte att få tag på. Sånt är livet. Det ser ut att bli en hemmakväll med en sjukling till lillebror. Det kan ju vara ganska okej, för både söndagen och måndagen blir storslagna dagar, eller åtminstone väldigt, väldigt roliga. Imorgon är det som bekant första advent. Det firas med ett besök i St Olai. Det är alltid så härligt att vara på mässa där på första advent. Det är sådär så jag blir glad i hela kroppen. Mitt på dagen blir det något annat äventyr för att sedan avsluta dagen i Tomaskyrkan med bibelstudium och Taizémässa. Det ska bli jättehärligt.

På måndag åker jag till Linköping igen. Full fart blir det, med lunch och sedan besök på stiftskansliet. Fast först ska jag klippa håret. Det ska bli väldigt skönt. Sedan åker jag "hem" till Göteborg i 2,5 vecka och jobbar järnet med julkrubbssamlingar och annat smått och gått.

Bönen just nu är att jag redan har haft vattkoppor och inte ska få det igen.

En Tingstad dag

Det har blivit lördag, klockan är en kvart in i december. Redan!!!

Det är första december, Världs Aids dagen och två av mina vänner fyller år. Grattis Åsa och Malin!!!

Fast egentligen tänkte jag berätta om min fredag. Min Tingstad dag. Morgonen började lite knäppt med att det gick en säkring när jag skulle rosta bröd. Det löste sig, men jag missade förmiddags fikat. Jag körde bil in till Navestad, och spenderade förmiddagen där med att ordna inför kvällens styrelsemöte. Pratade med Elisabet, Lasse och Gerd samt blev ett par skor rikare. TACK Elisabet, de är jättesköna!

Jag tänkte ta en kort sväng till Klockaregården på eftermiddagen, men blev kvar där i TVÅ timmar. Det var trevligt och jag pratade med flera olika människor som det var roligt att prata med. Det känns rikt att få ha ett sånt liv där det är så lätt att göra så. Berikande.

Jag rensade bort hälften av alla julsaker som stod i mammas och pappas källare. Så småningom ska nog min syster välja vad hon vill ha av det jag inte vill ha.

Sedan var det äntligen dags. Nattcafé. Öppen verksamhet för hormonstigna ungdomar. Mest killar, men även en del tjejer. Sådana som aldrig annars skulle sätta sin fot i kyrkan. Jag tycker det är SÅ roligt. Idag fungerade det så bra. Jag blev iofs riktigt arg en gång, men det har med behovet av respekt att göra. Jag blir tvärilsk när någon är respektlös mot mig eller någon annan. Kvällen slutade i alla fall med att jag körde hem Sofia, och Julle och Lise-Lott åkte med bara för att åka med mig. Nu är jag alldeles trött och ska sova till nio imorgon/idag, skulle gärna sovit längre, men man kan ju inte missa premiären av årets julkalender.

RSS 2.0