Emelie hjärta Stockholm

Jag undrar vad det är med Stockholm som är så fantastiskt bra? Eller egentligen inte fantastiskt, utan alldeles så där genom lagom bra. Jag har haft en jättefin dag, jag är verkligen, verkligen glad för den här dagen. Stockholm var grått, trist, regnigt och alldeles.... alldeles underbart.

Jag landade något försenad på centralstationen strax efter tio i förmiddags. Såg till att lassa in ryggsäcken i en förvaringsbox, och se till att alla saker var där de skulle, samt noggrant memorera numret på skåpet. Sedan bar det av upp mot Sta Clara kyrka. På vägen upp möter jag Inga, och blir alldeles till mig av glädje. Det är trots allt dryga två månader sedan vi träffades. Hon är på språng som vanligt, och vi kramas ordentligt och säger ses senare. Så jag fortsätter min upptäcksfärd med att vandra bort till NK och titta på julskyltningen. I jämförelse med förra årets skyltning var årets en stor besvikelse, men den är rätt läcker ändå.

Sedan promenerade jag tillbaka till kyrkan, och såg till att få träffa Marie och kramas med henne, innan jag gav mig i väg på en promenad ända bort till söder, vid medborgarplatsen blev det lunch med Ulrica på Thai restaurang. Väldigt god mat och fantastiskt trevligt sällskap. Tyvärr glömde jag mitt paraply under bordet, men det skänkte jag till Ulrica som upptäckte det när jag hade gått.

Afternoon tea i lillkyrkan trevligt samtal med människor jag kanske aldrig skulle samtala med annars. Efter det var både Marie och jag lite trötta i huvudet, så vi gick till H&M (vad nu det skulle hjälpa) och Marie köpte lite kläder. Jag fick ta ett allvarligt samtal med mig själv för att jag inte också skulle köpa kläder. Sedan satt vi inne på kontoret och pratade tills Inga dök upp och hämtade upp mig för kvällens äventyr.

Inte för att äventyren var så värst äventyrliga, men ändå. Vi promenerade bort till gamla stan och letade efter en passande trasmatta till hennes kök, och sedan letade vi efter en passande restaurang. Nummer två var ett större problem efter som allt var ruskigt dyrt. Till sist hamnade vi på samma ställe som i somras och kom fram till att det fick bli vårt ställe i framtiden. Efter en god middag promenerade vi till Åhléns där det utfördes lite nödvändig strumpbyxe-shoping både för mig och Inga.
Sedan började det bli dags för mig att lämna storstaden för Östergötlands böljande (leriga) slätter. Så jag följde Inga ner i tunnelbannan för att säga hejdå, och då hände det där som nästan fick mitt hjärta att brista av något som kanske kan liknas vid glädje.
Vi kramades ungefär tusen gånger, och så sa hon ungefär "när vi träffades i Göteborg var jag orolig för dig, men det är jag inte längre för du hanterar allt det här så fint"
Det som fick mitt hjärta att nästan brista var att hon var orolig för mig. Jag är inte van vid det, att någon säger att de ´har varit oroliga för mig.

Jag har fått en oändligt värdefull vän, två vänskaper som är ovärderliga för mig. Inga och Marie det är jag glad för.
Att min kärlek till Stockholm återigen väcktes, är ju däremot inte bara positivt. Fast å andra sidan, om jag inte hade Stockholm att åka till så skulle jag ju inte ha så mycket att se fram emot. Så förhoppningsvis blir det en resa dit i vår också, annars så får jag nog abstinens.

Arla stund har guld i mun

Så säger Joakim von Anka i någon tecknad film jag såg på när jag var liten.

I vanliga fall skulle jag inte hålla med, men här sitter jag nu, vaken sedan en timma tillbaka och trivs ganska bra med livet. Vaknade av mig själv strax efter fyra och var superhungrig, det var ingen ordning på ätandet igår och då kände jag inte av det. Dumt att man gör det tidigt, tidigt på morgonen, speciellt när jag var så speedad igår kväll att jag inte somnade förrän klockan var närmare tolv trots att jag la mig vid tio.

Så kan det vara! Stockholm, here I come!

En alldeles underbar vanlig dag

Det finns sådana där dagar som är så vanliga att de är underbara. Idag har det varit en sådan dag, det är en sådan dag för jag är fortfarande på jobbet. Det är dagar då inget speciellt händer, allt är så där ovanligt vanligt. Det är en sådan där dag när Gud är överallt, och man märker det. Fast allt är så där alldeles vanligt.

Sovmorgon, är som bekant något jag uppskattar mycket och imorse var det en lite sovmorgon. I stället för att duscha snabbt tog jag ett härligt varmt bad, och hann äta frukost utan att stressa. Det regnade lite när jag gick till spårvagnen, men det gjorde inte så mycket. På jobbet har det varit lungt. Mycket, men lungt och skönt att vara här. Det var min onsdag att fixa fika till gemenskapsträffen, det hade jag glömt bort, men det gick bra ändå. Jag hade två minuters marginal, och prästen var sen till andakten.

Förutom det har jag upplevt den där spännande flexibiliteten som kan uppstå ibland. Jag fick reda på psalmerna till andakten i samma stund som de skulle spelas. Har egentligen inte spelat någon av dem förut, men som tur är hade jag sjungit dem en del så jag kunde melodin, takten och texten hyfsat. Jag sänder en varm tanke till de gamla prästerna i min hemförsamling.

Sedan fick jag lära mig lite om hur det fungerade när lutherhjälpen såg gryningsljuset för nästan 60 år sen (tror jag?) En av tanterna var riktigt engagerad tydligen. Sedan pratade vi lite om den här sammanslagningen mellan SKM och Lutherhjälpen. Jag vet inte om den är bra eller dålig. Har någon där ute en åsikt? Det skulle vara trevligt att höra vad ni tycker och varför ni tycker så.

Hur som helst börjar musikcaféet här om 10 minuter. Mitt bidrag för kvällen blir "Killing me softly" det är en sång jag periodvis uppskattar, och periodvis inte tål alls. Samtidigt försöker jag låta bli att tänka på att jag ska sitta på en spårvagn in till centralstationen om elva timmar. Det ska bli roligt att åka till Stockholm, men inte att gå upp klockan 5 imorgon bitti. Inget jag ser fram emot.

Fast å andra sidan, träffa Inga, Marie, Ulrica och alla andra. Det väger upp. Plus att jag älskar Stockholm!


Den stora tacksamheten

Idag hade vi stor personalsamling. Det innebär att alla arbetslag från hela pastoratet samlas. Det gör vi en gång i månaden, och jag tycker det är jätteroligt. Jag förstår inte hur jag ska kunna flytta härifrån i juni. Jag tycker så mycket om dem jag jobbar med, och troligtvis kommer det kännas ännu bättre om ett par månader när vi lärt känna varandra lite mer.

Vad har jag nojjat mig för? Varför har jag längtat härifrån? Jag kan ju inte ha det bättre än vad jag har det, verkligen inte. Livet är som det är. Det är tungt, och svårt för alla människor. Det gäller att vara tacksam för det man får, att se med de ljusa ögonen och använda optimismen. Jag är så tacksam att jag är där jag är.

Idag har jag varit inne på förskolan en stund då behovet uppstod, och det fick jag vara mitt i ute tiden. Så trots att jag höll på att frysa ihjäl eftersom jag inte var beredd på det så fick jag en timma ute i solen. Solen når knappt ner till kyrkan så här års. Den letar sig precis upp över grantopparna på den lilla skogen bakom Spårvagnsstationen.

Nu ska jag förbereda lite inför Stockholms- och hemresan på torsdag.

Stress

Redan när jag slog upp ögonen idag så kände jag mig stressad.
Kanske därför att jag som vanligt ska försöka hinna med 400 saker på två dagar. Ändå har jag ingen kör ikväll. Samvetet säger mig att det hade gått lättare om jag gjort som jag sa och packat igår kväll. Men icke! Så kan det gå när man är mer intresserad av TV än annat här i livet... Nåja ikväll måste jag packa för imorgon jobbar jag sent och sen sticker jag tiiiiiidigt på torsdagmorgon. Till min fasa måste jag kliva ur sängen typ 5.30 för att hinna med tåget. Plåga! Trots allt är det faktiskt värt det och jag kan sova i hela TRE timmar på tåget. Det kommer jag säkert inte göra, men ändå.

Tanter är vackra

Ibland tycker jag tanter är de vackraste människorna som finns. Jag tänkte på det idag när jag var på friskis, och gick ett pass där vi var 60 - 70 personer i åldrarna 18 - 70 år. Det var en äldre kvinna där, säkert närmare 70 som strålade. I hopsastegen var hon väldigt vacker, leendet och det gråa håret som flög lite. Hon strålade av livsglädje som bara smittade.

Sedan tänkte jag på "mina" tanter i gemenskapsträffen. De som tycker och tänker så mycket att jag ibland blir yr i huvudet. Jag tycker ruskigt mycket om dem, och de har mycket att bidra med, av erfarenheter och av sig själva. Jag vet inte om det beror på att jag är "uppväxt" i kyrkans sammanhang, van att vara med äldre människor som gör att jag trivs så bra med dem, medan många av mina jämnåriga eller kanske framförallt de som är ett par år yngre har svårt att umgås med äldre människor.

Tänk så mycket vi har att lära varandra!!! Ibland tänker jag att den största segregationen i Sverige är mellan de olika generationerna. Vi möts sällan, och hur ska det kunna uppstå en förståelse om vi aldrig möts?

Snö?!

Kan det vara så att det äntligen kommer lite snö till Göteborg? Molnen tornar upp sig över hustaken och temperaturen ligger kring nollan... Så kanske ändå, en liten liten chans. Fast med facit i hand så tror jag nog mer på att temperaturen stiger en grad och att det som kommer ner från himlen är ruskigt vått.

Förövrigt borde jag städa inser jag när jag tittar omkring i rummet. Hur kunde det bli såhär stökigt? Nåja, kanske jag hinner imorgon kväll, eller senare ikväll. Jag måste packa ikväll pckså, för ev jobbar jag sent både imorgon och på onsdag, alldeles bestämt på onsdag i alla fall. Sen åker jag till Stockholm på torsdagmorgon. Det ska bli så himla roligt. Trots att jag måste gå upp okristligt tidigt eftersom mitt tåg går 06.42.
Stockholm, Here I come!

Uppgivenhet

Ikväll har jag drabbats av den där uppgivenheten som går i vågor. Är det inte mer än så här?
Är det här livet? Meningen? Gud? Kärleken?
Finns det någonting som egentligen spelar någon roll?

Det har nog gått över när jag vaknar i morgonbitti. Livet känns liksom sådär overkligt.
Ikväll har jag tecknat och tittat med ett halvt öga på Sagan om RIngen - Härskarringen.
Väldigt bra "foto" eller vad säger man i filmens värld? Jag är i alla fall lika imponerad (nästan mer nu) än första gången jag såg den. Fantastiska vyer och landskap.

Taizé

Jag har börjat spara pengar för en eventuell Taizéresa i början av juni. Jag hoppas verkligen det blir av. Skulle vara så gott att få komma dit.

För er som inte känner till Taizé så lägger jag ut en länk: Taizé

Och en liten bild från den förra resan, i somras....
image58

Stolt!

Idag har vi haft musikal med barnen. De var väldigt, väldigt duktiga. Jag är så himla stolt, och de är så himla fina barnen. Duktiga och roliga.

Det är en så himla fin känsla. Det spelar liksom ingen roll om de sjunger lite falskt, eller om något går fel, för de är fantastiska, helt fantastiska.

Nu ska jag gå hem och ta det lungt i eftermiddag, kanske städa lite och plocka och måla, eller skriva.
Popcorn vore gott också....
Fast jag vet inte om jag orkar gå till ICA

Präktighet och bekännelser

Ibland när jag läser vad andra skriver om sig själva, och beskriver sina intressen, ja då låter det så väldigt präktigt att jag börjar svettas och undra vad det är för fel på mig. Detta häller främst när jag läser vad unga kvinnor, några år äldre än jag skriver om sig själva. Sedan när jag har svettats några sekunder så tänker jag att jag nog gör likadant. Lyfter fram det där präktiga. "jag är intresserad av 'faire traide', feminism och annat sånt där viktigt". Jag glömmer bort hur intresserad jag är av livet nära, att ligga i soffan en dag utan att lyfta ett finger, och lyfter jag ett finger är det möjligtvis för att diska glaset så jag kan fylla på det med någon ny dricka, eller för att poppa en påse popcorn till.

Jag är bara sådär vanlig, som inte orkar allt i hela världen, som är ganska trött efter en arbetsvecka, som vill verka mognare än jag egentligen är och som önskar någon att krypa upp bredvid en lördagkväll, för hjärtat mår bäst tillsammans med någon annan. Jag är bara sådär vanlig och har sådär "svenskt" svårt att ta emot en komplimang trots att jag vet att jag förtjänar den och som oroar mig för vad bibliotekarien ska tycka när boken är en dag försenad. Troligtvis ingenting, viskar mitt förnuft men känslan vill inte alltid lyssna.
Jag är sådär vanligt ovanlig, så jag gör kansiga saker som pratar baklänges ibland och tänker på något helt annat och så blir det alldeles fel i det jag säger. Jag är sådär vanligt ovanlig, och jag är faktiskt intresserad av faire traide, feminism, teologi, och en himla massa  andra saker. Jag funderar över mäns våld mot kvinnor och världens fattiga, jag funderar över klimatförändringar och ovilligheten att engagera sig.
Jag är sådär vanligt ovanlig, som vi alla är när vi är oss själva. Men ärligt talat, man mår lite bättre när man får känna sig lite präktig en stund.

Ändå så blir jag lite svettig och stressad av all den där präktigheten och de där fina intressena.

Morgontankar

Morgontankar är oftast mycket ljusare en kvällstankar, i alla fall när jag har lyckats vakna ordentligt, och har chansen att ta det lungt på morgonen. Morgontankarna liksom hoppar lätt fram och tillbaka ytan så mycket oro.

Solen skiner och temperaturen har sjunkit till  - 5 grader. Perfekt väder för eb utomhus dag. Jag måste bara hitta min kofta någonstans i klädhögarna innan jag sticker ut.

Men nu är det frukostdags om jag ska hinna allt som ska hinnas.

Trevlig lördag! I'll be back later med fotografier från ett juligt liseberg.

Fredag

När klockan blir fyra en fredageftermiddag, ja då är det ungefär som att gå in i en vägg. Det tar tvärstopp! Idag var det en himla röra på jobbet, så jag kom inte därifrån förrän klockan var över fem. När jag satte mig på spårvagnen på väg in till stan kände jag mig riktigt som en urkramad disktrasa.
Det har varit en rolig dag ändå, fredagar är alltid roliga dagar. Idag fick jag chansen att fnissa lite åt att kyrkoherden som skulle ha middagsbönen inte kommit till halv tolv. När jag ringde så svarade han på sitt kontor i den andra kyrkan och trodde att middagsbönen inte skulle vara förrän klockan tolv. Tur att chefer också kan göra fel ibland.

Idag är det "Buy nothing day", men det lyckades jag inte hålla, utan i brådrasket nere på stan blev jag ägare till Tomas Tranströmers samlade dikter 1954-1996. Visserligen i pocket men ändå. Sen har jag lagt undan en klänning och en kofta på Indiska också. Himla snygga, det tyckte till och med min syster som var med mig i affären via mms.

Nu är jag trött, men ska försöka räkna över min ekonomi innan jag går sista avsnittet av Predikanten börjar på tv. Imorgon blir det "Jul på Liseberg" tillsammans med min mormor som kommer till Göteborg över dagen bara för det, tillsammans med några av hennes bekanta.

Lite bilder och en lista

Först, de utlovade bilderna från dagens äventyr: Byta lampor i kyrkan.
           

Som vanligt går det att klicka på bilderna för att göra dem större. Det var en halv cirkus, och bilderna visar inte ens hälften av det roliga.

Sen tror jag bestämt att jag blev utmanad av Ebbas mamma att göra en av de där berömda listorna. Så här kommer den!

Vad gjorde du för tio år sedan?
Det minns jag helt ärligt inte så mycket. Jag var bara tio år då, alltså hälften så gammal som nu. Jag gick i skolan och spelade handboll. Intressantare än så blir det inte.

Vad gjorde du för ett år sedan?
Svettades över nationellaprov i svenska och engelska, samt försökte komma fram till vad jag skulle göra den här hösten.

Fem snask jag gillar:
Choklad, colanappar, salmiakbalkar, chips, popcorn

Fem sånger som du kan hela texten till:
Ganska många... hm, men ska jag välja fem så blir det Håll mitt hjärta, Koppången, När livet inte blir som vi har tänkt oss, Innan gryningen och Himlen är oskyldigt blå

Vad skulle du göra om du var miljonär?
Plugga utan att behöva oroa mig för studielån? INTE oroa mig för att pengarna ska räcka ihop i slutet av månaden, samt skaffa en hel drös fadderbarn :-)

Fem saker som du gillar att göra:
Sjunga, skriva, fika, åka tåg och träffa mina vänner

Fem saker som du aldrig skulle klä dig i eller köpa:
Kortkort kjol, tröja som visar magen, tajta läder/skinn byxor, rosa byxor, och hm...skor med högre klack än två centimeter

Fyra favorit saker:
Mitt friskis&svettis träningskort, kamera, telefon, skrivboken (visserligen byts den ofta) och mitt piano (inte så behändigt att bära omkring på)

Fem personer som jag gärna vill se göra den här utmaningen:
Arne, Louise, Församlingspedagogen, Sofia och Manduzana

Vad en volontär kan bli utsatt för

I morse/förmiddags när jag kom till jobbet (efter att ha bråkat med en trasig tvättstuga). Så var vaktmästaren och prästen i full gång med att bära in världens största stege i kyrksalen. Idag skulle det planerade lampbytet ske, så att barnkören syns ordentligt på söndag när musikalen går av stapeln. Redan innan visste jag att jag skulle bli inblandad i det hela så det var bara att ta av sig jackan, lägga in väskan i skåpet och förbereda sig på ett par timmars slitigt arbete.

Som ni vet så är ju inte kyrkor de byggnader som har speciellt låga tak. Uppskattningsvis så skulle det nog kunna vara cirka 6 meter upp dit lamporna sitter, och dit skulle vi få upp en skranglig stege. Igår förbereddes det hela med att kasta över en tunn lina, som skulle kunna dra över den tjocka linan över bjälken.

Så det första vi fick göra var att se till att vi fick upp det tjocka repet över bjälken. Det var inte helt problemfritt eftersom det var flera knutar på repet. Så där stod jag och tittade på repet, kastade och drog och försökte förgäves få knuten över bjälken. Till slut, efter mycket möda och en halv flaska coca cola var repet till slut över och stegen kunde sättas fast. Då kom utmaning nummer två, att få tillbaka repet och därmed dra upp stegen. Det visade sig vara betydligt svårare än att få repet över bjälken. Till slut lyckades det också. Varpå vi fick ropa på musikpedagogen för att komma och hjälpa till.

Först försökte de få upp mig på stegen. ALDRIG I LIVET! Jag är dödligt höjdrädd!! Så det blev prästen och vaktmästaren som fick turas om att klättra, själv satt jag mitt i kyrkgången med ett tjockt rep lindat runt armarna för att försöka hålla övre delen av stegen på plats. Samtidigt passade jag på att dokumentera äventyren i luften.

Samma procedur upprepades en gång till när stegen skulle ner, och sen upp igen vid nästa balk med spotlights.

Dessa äventyr finns väldokumenterade i min mobil kamera, och så snart jag kommer hem ska jag dela med mig av min roliga, men något knasiga stund i kyrkan.

Mitt under alltihop kom en kvinna in för att tända ljus, och hon satte sig i en bänk och grät lite. Ville så gärna fråga hur det var med henne, men kunde ju inte släppa repet eftersom vaktmästaren hängde som en apa längst upp. Hon fnissade till lite när hon satt där och tittade på oss. Ja, det måste varit en rolig syn. Ett rep över i stort sett hela kyrkan, jag som sitter i änden av repet och försöker hålla stegen på plats, en stege som reser sig från golv till tak, och två personer som står i botten av stegen och försöker hålla den stadigt på plats, samt en person som klättrar högst upp med en påse lampor hängande längs sidan. Det måste varit en riktig syn.

Jag gillar det där praktiska, när man umgås lite grann i arbetslaget, och får tid att skratta tillsammans.

Frågor utan svar

En del saker är konstiga. Som att mina uppgifter känns mer och mer subtila för varje dag som går. Vad gör jag om dagarna och varför gör jag det? Vad blir resultatet?  Hur förändrar det världen? Perspektiven blir kanske lite för stora ibland. Förstora för att egentligen vara greppbara. Frågan jag borde ställa är nog: Vad gör det här med mig? Det är en fråga som jag faktiskt kan svara på. Jag har gått från tonåring till vuxen (ung) kvinna på ett par månader. JAg växer så det knakar. Att arbeta på det här sättet ger mig distans, nya perspektiv och erfarenheter. Jag blir mer och mer trygg i mig själv, mina framtidsdrömmar och min roll i mitt liv.

Fast ändå. Ibland undrar jag. Vad gör kyrkan egentligen, alla dagar som inte är söndagar? Till vilken nytta då? Varför då? Jag vill nog nästan säga att jag förstår kyrkans uppgift mindre nu, än vad jag trodde mig göra förut. På ett sätt är det som vilken arbetsplats som helst, och på samma gång vill jag tro att det är annorlunda. Eller? Vad har kyrkan för plats i samhället idag? Vad är det meningen att vi, alla som är kyrkan ska "manifestera"?
Kanske räcker det om vi är ljus?

Som ni ser har jag väldigt mycket frågor, och få svar.


Det positiva med november

Idag är det onsdag, och jag känner en sådan innerlig tacksamhet mot livet. Jag är hemskt trött, det ska jag inte förneka. Där är något mer, något mer än tröttheten och oron för att hinna och orka. Obeskrivbart nästan. Det får vara så, kanske förstörs magin om jag försöker beskriva det.

Jag har löst andaktsproblemen från igår kväll. Tur det. Jag är inte så nöjd, men man kan ju inte vara supernöjd varje gång. Det får bli lite som det blir och hur det nu än blir så blir det nog bra. Tanterna brukar mest le välvilligt i alla fall. Gott det.
Om vi nu ska lyfta fram något positivt med november, så måste det vara alla de där levande ljusen man kan använda utan att någon protesterar. Det är så mörkt och grått att människor mest blir glada av levande ljus. Jag också. Helgen som gick gjorde jag nog slut på nästan 30 stycken. De brinner inte så länge som man tror att de ska göra de där värmeljusen.

Jag har funderat... Varför använder vi ljus så mycket inom svenska kyrkan? Jag tror mig veta att man inom katolska kyrkan också använder mycket levande ljus. Däremot gör man det inte så mycket inom den "lutherska" traditionen? Stämmer det? Någon som vet?

Andaktstrams

Min annars så vakna fantasi gick och la sig redan efter lunch, lagom när jag skulle sätta igång att planera morgondagens gudstjänst med gemenskapsträffen. Resultatet av det har blivit att planeringen inte går något vidare. Jag har valt lite psalmer och plockat i ordning i kyrkan, men mer än så är det inte. Jag har lite panik över situationen, men hoppas att fantasin snart ska vakna igen, om så bara för en liten stund och rädda mig ur min knipa. I vanliga fall brukar jag tillstå att jag jobbar bäst under tidspress, men det här börjar bli överdrivet mycket tidspress. Imorgon förmiddag finns ingen tid.

Så i stället för att blogga är det bättre att jag tar mig an uppgiften.
Over and out

Novembermorgnar

Jag tycker alldeles bestämt att novembermorgnar borde förbjudas. Imorse tog det mig en timme att komma upp ur sängen. Nu har jag glömt både lunchen och fikat hemma. Nåja, då får jag ju i alla fall se lite dagsljus på väg till spårvagnen sen. Som de säger, det man inte har i huvudet får man helt enkelt ha i benen.

Mina ben kommer bli mycket vältränade efter det här året.

Alster

Sen jag flyttade till Göteborg har jag börjat teckna igen. Det är roligt på alla sätt. Nu har jag ju tid när jag kommer hem, inte tusen grejer som ska göras med läxor och annat. Så mitt första alster som jag faktiskt blivit helt färdig med sen jag flyttade hit tänkte jag lägga upp här.image48

Jag måste säg att bolden skrämmer mig lite... hm. Ändå är det jag som målade den... det är fascinerande.

Räkningar

Jag har knappt haft annat än problem med mina räkningar sen jag flyttade hit, eller snarare har problemet varit försvunna räkningar. Det har varit räkningar från mitt gamla liv som inte har kommit fram, och till fel adress. De har alltså nått mig bara dagarna innan de ska vara betalda. Det är en stress, en otrolig stress det där med pengar. Livet skulle vara lättare utan prylar, pengar och diverse andra saker. Bland det bästa jag vet är att vara ute och resa på sommaren, eller när som helst. Allt jag behöver får ju egentligen plats i min stora ryggsäck (allt och lite till). Varje gång tänker jag att nu ska jag hem och rensa ut, rensa bort.

Tyvärr är det så med mig att jag inte klarar det. Mycket goda minnen förknippas med de små sakerna jag äger. Allt det jag har fått har jag svårt att göra mig av med, svårt att skänka till second hand butiker eller slänga. Det är något jag önskar jag var bättre på. SEdan är jag också väldigt duktig på att hamstra på papper. Samla papper som kan var bra att ha. Lekar, andakter, övningar och annat smått och gott. Många saker får ett affektions värde för mig.

Trots det så känner jag mig som mest fri med en ryggsäck på ryggen, där allt jag behöver får plats. Jag behöver inte mer än enkelheten, vänner och möjligtvis musiken. Jag önskar att jag kunde leva så också.

Det är inte lätt alltid! Idag bakar jag muffins och lyssnar på musik, dansar i lägenheten och tycker att livet är fint. Jag skulle egentligen varit ledig hela helgen, men så blev det inte utan en körövning och en söndagsskola kom emellan. Jag var trött, är trött, men det var väldigt roligt med körövningen och att förbereda söndagsskolan var en utmaning. Hur pratar man med små barn? Hur förstår de? Det behövde jag inte bekymra mig över eftersom det inte kom några barn på gudstjänsten. Spännande ändå att försöka.

Just nu funderar jag mer över gudstjänsten för gemenskapsträffen. Tankarna börjar hänga ihop, och får höra i hop med helgens psaltarpsalm tror jag bestämt. Psalm 139.
Gud ser oss överallt, är med oss överallt. Vi kan inte fly från Gud, som vet allt om oss.
Gud omsluter oss och håller oss helt i sin hand.
Det är en av min favoriter från psaltaren, fast jag har ganska många favoriter förresten.


Ett bra citat

Det är ALLTID för tidigt att ge upp

Ibland ger jag upp alldeles för lätt. Livet är inte enkelt, men jag tror i alla fall att jag har någon som kämpar med mig. Det hjälper.

Höra hemma

Ibland kan jag uppelva mitt liv väldigt overkligt, eller snarare så att jag kan tycka mig vara någon annan, som bor inuti den här kroppen. Vi sitter inte ihop, vi fungerar på olika sätt. Som om jag var två delar. Ibland kan jag tycka att jag ser mig själv utifrån.

Andra gånger upplever jag bara situationer på ett konstigt sätt. För ett par minuter sedan när jag reste mig ur soffan upplevde jag det väldigt lustigt att bo här, som om jag var gäst hos någon annan och tassade omkring, rädd för att störa. Som om jag snart skulle åka hem och var klar här. Den där känslan man får när man varit på läger en vecka och det börjar dra ihop sig mot att åka hem.

Det där med hemmahörande är svårt för mig, väldigt svårt. Jag gör så gott jag kan, men det går inte alltid så bra. För en tid sedan förde jag och en vän till mig, Ulrica ett tanke utbyte via mail om vad hemma innebär. Hon hade precis sett filmen "Ett öga rött" och gav mig ett citat därifrån som jag bär med mig och tänker på ganska ofta.
Hemma finns inuti
Det blir mycket lättare då när vi bär våra egna hem, oavsett var vi är finns tryggheten. För mig handlar det nog också om att våga släppa taget och upptäcka att jag är buren.

Idag gjorde jag det. Det gjorde ont, men jag är buren och älskad

Släppa taget

Nu när jag har släppt taget kan jag minnas och le. Inte längta sådär så att hjärtat går sönder, nej se att det var gott, var glad för det som var, och det som är.
Vännerna finns kvar, de försvinner inte.
Jag lever, och livet kan ingen ta i från mig.
Det är fantastiskt med insikter nu och då. Den här får jag nästan tillägna min vän Ninna. Innan jag skrev inlägget "jag har bestämt mig" pratade jag med henne i telefonen. Jag fick en puff i rätt riktning.

"Det är inte för det ögonblick du är drabbad som du behöver mod
utan för den långa klättringen uppåt, tillbaka till sinnesro, tillit och trygghet"
                                                                   -
Anne Morrow Lindbergh

Äppleträd

Om än världen skulle gå under i morgon
så skulle jag idag, plantera mitt äppleträd
                                                   - 
Martin Luther (?)

Idag tar jag hand om mig själv. Jag behöver det. Ligga i sängen till klockan närmar sig tolv, läsa en bok, ta ett bad.
Bejaka och njuta. Livet har mycket mer än stress och dåligt samvete att erbjuda.

Soffpotatis

Fredagsplanerna grusades då alla i mitt fika sällskap ringde sig sjuka. Trist, men sånt händer. Istället gick jag en sväng på biblioteket och försökte känna mig tacksam. Det lyckades, så nu är jag så där skönt och tillfreds trött.

Resten av kvällen ska tillbringas i soffan med popcorn och Cola. Inte illa för en fredag kväll. Imorgon är jag ledig och då ska jag göra ingenting. Möjligtvis ska jag städa och plocka lite här hemma. Jag när också en tanke på att åka till friskis. Jag har inte riktigt tagit beslut i den frågan ännu.

Mitt liv är väldigt vanligt och jag njuter.

Jag blir mörkrädd

City fortsätter med sin serie om våldtäkter. En av gårdagens läsare skriver

"Jag tycker inte synd om tjejer som super sig fulla, går hem till någon och sen påstår
att de blivit våldtagna. Självklart utgår killarna från att de ska ha sex. Hon får skylla
sig själv. Är huvudet dumt får kroppen lida"

Jag blir mörkrädd, och trött. Ett nej måste vara ett nej ända till det blir ett "Ja". Samtidigt är det en hemsk bild av mannen som den här kommentaren ger. Kommentaren ger en bild av mannen som djurisk, driven av sin sexlust. Han kan inte kontrollera sig. Jag tycker det är en hemsk syn på mannen.
Det blir också en sned bild. Jag tror inte att män är sådana, jag vet att de inte är det. Män är också kärleksfulla individer. Därför är det så sorgligt när killar, och män beskrivs så där djuriskt.

Vaför överhuvudtaget skilja på oss via sexualiteten? Vi är människor. Vi borde värna om varandra i stället för att göra varandra illa. Vad spelar vårt kön för roll?

Ett NEJ måste få vara ett NEJ ända tills kvinnan sagt ja. Det är snarare det som domstolarna borde titta på. Sa kvinnan JA? Nu ställs oftare frågan, sa kvinnan NEJ? Är det inte bara dumt.

Tack City Göteborg som skapar tankar och diskussion.

Idag våldtas 55 kvinnor

Så står det på löpsedeln jag rusar förbi på väg till spårvagnen, försenad till jobbet som vanligt. Rubriken får mig att hajja till, stanna upp, vända om och knycka åt mig en tidning innan jag rusar ner för trapporna till spårvagnen som kommer med en rasande fart.

Lite fakta från CITY Göteborg:
¤ Var fjärde timme anmäls en våldtäkt i Sverige
¤ Det verkliga antalet sexualbrott är okänt. En uppskattning är att omkring 20 000 kvinnor våldtas varje år
¤ Åtta av tio våldtäkter begås av en man kvinnan känner. (Make, sambo, arbetskamrat, klasskompis etc)

Det mest skrämmande i hela artikeln är följande citat:
"Rättväsendet utgår från att kvinnor inte talar sanning. Jag tror inte advokater och andra förstår hur kränkande det är. En våldtäkt är inget man hittar på"

När ska människor på förtroende poster förstå att kvinnan inte klär sig eller dricker alkohol för att bli våldtagen. Vem frågar en misshandlad man om hans alkoholvanor?


Jag har bestämt mig...

Ikväll har jag kommit till en punkt när jag verkligen var tvungen att bestämma mig för hur jag vill att livet ska vara. Jag flyr, det har ni kanske märkt, jag skriver så mycket om det som händer hemma, om det jag saknar. Sällan skriver jag om det som är riktigt bra här. Ska jag vara riktigt ärlig har jag nog inte gått in för att skapa mig ordentliga relationer här. Rädsla? Ja det är mycket möjligt
I längden blir det ohållbart att leva på det viset. Bara jag kan vilja, och bestämma förändring. Jag ska släppa taget, go with the flow och samtidigt göra en ansträngning för att skapa ett nätverk.
Det innebär att:
¤ Vädligt lite på den här bloggen kommer från och med nu handla om saker "hemma"
¤ Jag ska sluta räkna ner och räkna efter till hemresor
¤ Jag ska sluta glorifiera tillvaron på andra platser
¤ Jag ska se positvit på de situationer jag hamnar i, och försöka skapa något gott av motgångarna
¤ Jag är inget offer för omständigheterna, jag och bara jag kan skapa mitt liv, kanske med hjälp och stöd, men till slut är det jag själv som måste se till att det fungerar
¤ Nu bor jag här, i Göteborg. Om ett år kanske jag bor någon annanstans, men nu bor jag i Göteborg och då ska jag skapa mig ett hemma i lägenheten.

Det är nog omöjligt att sluta sakna, det tror jag inte man kan tvinga sig själv till. Härifrån och framåt ska jag inte låta det ta överhanden. Jag har ett liv att leva, och just nu står jag bredvid och ser på när det susar förbi som en blå spårvagn.

För att orka med allt det där så är det nog bäst att jag sover nu.
Godnatt!


Familjegudstjänst med förskolan

Det är ganska fantastiskt fint att ha vardagsgudstjänst med förskolan. Barnen är inte rädda för att sjunga och ta i. De vågar. Hammarkullens kyrka är aldrig fylld av så starka röster som varannan onsdag eftermiddag. Det fina med barn är att de är så innerliga och öppna. Ibland håller jag på att bli galen på att de aldrig kan sitta still, och alltid måste bråka och skrika. Fast samtidigt tycker jag att de är världens finaste. Trots allt så är jag bara med dem 1 timme i veckan ungefär, och då kan jag stå ut!

Tänk om människor kunde sjunga så från hjärtat på söndagar också, tänk om det där enkla och innerliga kunde finnas då också. Visst finns det mycket innerlighet, men vi slarvar bort oss i ord och formuleringar. Inte bar i kyrkan utan ganska mycket annars också.

Om tjugo minuter ska vi åka i väg till Johanneskyrkan, där Göteborgs stadsmission håller till. Vi ska ta med oss konfirmanderna dit på soppmässa. Man äter soppa och går på mässa. Som jag förstår det så är det mycket hemlösa och marginaliserade människor som kommer dit.

Jag tycker det ska bli spännande!

Gänguppgörelse i Göteborg

Det är stora rubriker på gratistidningarnas framsidor. I TV berättar de att insatsstyrkan är på plats i Göteborg. Telefonen ringer, och oroliga släktingar talar om för mig att jag ska vara försiktig. Borde jag bli rädd?

Någonstans får jag känslan att de förväntar sig att jag ska bli rädd. Både tidningar, TV och människor förväntar sig rädsla. Jag är inte rädd. Trots att de i natt sköt bara två spårvagnsstationer från där jag bor, trots att det hela tiden kommer uppgifter om nya skottlossningar. Nej, jag är inte rädd.
I stället känner jag ett stort trots, en vilja att fortsätta leva mitt liv som jag gör. JAg vill inte begränsa mitt livsutrymme, jag tänker fortsätta gå till och från jobbet, vare sig det är mörkt eller ljust. Jag tänker fortsätta röra mig ute på kvällarna, trots varningarna hemifrån. Är det dumdristigt? Nej, verkligen inte!
Det är en tyst protest mot dem som vill förminska mitt livsutrymme. Begränsar jag mig i min rädsla, då har de vunnit, de rivaliserande gängen. De som löser sina konflikter med hot och våld. Om vi blir rädda så har de vunnit.

Det är klart att ord som insatsstyrka kan verka skrämmande, men jag tror på förmågan att beskydda samhället. JAg måste tro på det. Jag har ofta också den känslan att tidningar och tv-nyheter inte räds för att använda stora ord. Området där jag lever har väldigt dåligt rykte, området där jag arbetar ett ännu sämre. Ändå har jag aldrig varit rädd här. Jag upplever en stor öppenhet och vänlighet. Många är så klart traumatiserade av krigsupplevelser, men här finns så mycket gott. Med andra ord vill jag säga, saker och ting är inte alltid vad de ser ut att vara.


Distans och längtan

image46
Linköpings Domkyrka

image47
Linköpings Domkyrka

Den ligger mitt i Linköping den där kyrkan, och har gett mig många stunder av ro och stillhet. Jag saknar den. Katedralen, rymden och altartavlan. Det är den vackraste altartavla jag vet.

På något sätt uppskattar jag allt där hemma mycket mer nu när jag sitter i Göteborg och längtar efter det. Jag förstår hur viktiga saker i mitt liv är. Distansen upplever jag mest som god även om det är mycket saknad också.
Jag återkommer ständigt till det där att det är fint att ha något att längta efter. Vad vore livet annars?

Att vara människa är inte lätt, tro mig jag vet. Jag har redan provat många hårda vägar. Det livet än så länge har lärt mig är att det bär allt. Det värt att kämpa för. Ljuset skymtar bakom nästa krök.

Morgondagen blir en 12-timmars. Så nu är det kanske sovdags?

Vårplanering

Idag har jag och mina kollegor i Hammarkullen planerat våren. Jag förstår inte riktigt det där med vårplanering, eller det är ju trevligt, man åker till en annan del av Göteborg, fikar lite och pratar om våren. Så uttömande var det väl inte? Det där kunde vi gjort på en timme i Hammarkullen. Jag tror poängen mer ligger i att vi faktiskt umgås med varandra en stund i arbetslaget.

På köpet fick jag en resa till en del av Göteborg som jag sällan besöker, jag fick titta in en kortis i en väldigt vacker kyrka som jag aldrig tidigare varit i, och jag fick äta mat på restaurang utan att betala något för det. Så jag klagar inte.

Men ändå, det här med vårplanering fascinerar mig.


Förresten, här följer en länk till en sida om volontäråret för den som är nyfiken http://www.volontararet.se
Där kan man läsa allt man vill veta, och lite till.


Ibland undrar jag...

Det jag vill säga med det här inlägget är att det finns fler Åsor än Åsa Waldau här i världen.
Jag känner många Åsor, och inge har efternamnet Waldau.
Vadan denna fixering vid Åsa Waldau? Bara för att hon är känd betyder inte det att så fort man använder namnet Åsa så syftar man på henne.
Ibland undrar jag verkligen....

Närhetstörst

I mitt rum, här i Göteborg har jag små fönster, vilket gör att de sitter högt upp. Det i sin tur medför att jag får en bra bokhylla eftersom fönsterbrädan går över hela väggen. Det är också ett perfekt ställe att klistra upp bilder av alla del slag. Där sitter bilder på goda minnen, och fina människor. I fönstret står det mer fotografier och lite annat smått och gått. Där står bland annat såpbubbleburken jag fick på någon terminsavslutning för ett par år sedan. Lasse som tyckte att ungdomsgruppen också var barn. Jag vet inte varför jag har sparat den, men jag är lite glad att den står där och påminner mig om mycket gott.

Nedanför fönster brädet hänger det som sagt massa bilder. Ganska många i tagna i sepia, det där rödaktiga ljuset, från Taizé, det finns en bild på mig och Annika från Stockholm, en bild på mig och Inga tagen på plattan en kall dag i början av april. Där hänger en uppmaning/bön av Moder Theresa som Åsa gav mig för ganska länge sedan. Ett vykort från Nyströmska skolan, en bild från en cykelutflykt med klassen, bikini i början av maj det ni. Det  var en fin dag, som glädjer mig. Där hänger en dikt av Ylva Eggehorn (såklart), en bild från tältlägret när jag brände benet, jag har fortfarande ärr efter det. Det gör inte så mycket ett ärr är ju också ett minne. TIll sist hänger det ett vykort med två hjärtan ritade på en strand, bredvid varandra. Det är en stark bild, för hjärtana är ritade utan avbrott, de är skapade av samma "streck" och sitter i hop med varandra. Det är en stark bild.

Det är gott att sakna och nyttigt att längta. Jag är lyckligt lottad som har något att längta till, som har några, eller egentligen ganska många att längta till och efter. Det är en gåva jag fått, det finns många människor jag får älska, det finns många som älskar mig. Behöver jag något mer? Egentligen inte, men ibland vore er närhet väldigt gott att ha. Jag önskar ibland att det inte var minst 35 mil till er, och ännu längre till Annika, som är i frankrike. Då är jag glad för alla mina bilder, de fotografierna, texterna och små sakerna som påminner om er.

Det jag saknar mest just nu är nog att sitta på bänken i köket i Navestad, dingla med benen och prata med Lasse.  Ja, det saknar jag alldeles enormt just nu. Det är gott att sakna, det betyder att mitt liv är fyllt av välsignelser. Ibland kan jag önska att de vore lika många här. Just nu uppskattar jag friskis väldigt mycket eftersom det blir ett tillfälle att prata med någon annan än dem jag jobbar med. Jag har inte haft tid att skaffa ett nätverk eller vänner, och det fattas mig väldigt, väldigt mycket. Därför fattas ni mig, när ni är 35 mil, eller ännu längre bort. Därför är mitt rum fyllt med fotografier och annat som påminner mig om er därhemma.

Ja, idag lider jag av närhetstörst.


När vi delar det bröd som han oss ger

Så börjar psalm 75, jag tycker det är väldigt vackert det där med delandet. Det är väldigt svårt också. Vad är att dela med sig och vad är att ge upp sig själv? Alltså, när övergår delandet till att vara ett ständigt självuppoffrande? Det kan ju inte vara nyttigt i längden.

På TV visar de handboll från Champions Leauge för damer. Varför visste inte jag det? Sävehof spelar hemma. Varför visste inte jag det? Då hade jag bestämt skaffat biljetter och gått dit. Håll tummarna för att de vinner, och går vidare så att jag kan gå på nästa match. Se handboll på tv är härligt, att se handboll live är ännu bättre.

Några foton från veckan som varit
      

Vi hade en fin gudstjänst idag. Henriks predikan var fin och väldigt nära i tiden. Här i dag. Väldigt konkret han är duktig på det, och på att predika överhuvudtaget. Jag hade skrivit förbönen, och den föll i god jord. Den gamla diakonen som numera är en bra bit över 80 kom fram till mig efteråt och sa. "Men visst ska du bli präst?!" Det är spännande hur en fråga ibland kan låta som ett konstaterande. 

Annars har dagen idag varit väldigt lik gårdagen. Jag har legat på soffan. Jag vet inte riktigt vad det är, men kroppen är helt slut och vill inte göra något annat än ligga på soffan och titta på tv. Jag läser lite grann också. Just nu Margareta Melin, "Den inre källan". Där finns en fin novell om kvinnan vid Sykars brunn. Det är första gången jag läser någon av hennes böcker. Hennes dikter/böner bär jag med mig hjärtat, men hon skriver intressanta böcker också.

....då förnyas vårt liv av den kärlek som aldrig dör. O Jesus du är hos oss (Psalm 75)


Idag är jag ingenting

Idag är jag bara en liten flicka, ingen kvinna alls, som ligger på soffan under täcket och ser på "Pippi Långstrump på de sju haven" och Disneydags.

På tisdag kl 21.00 är det en dokumentär om Astrid Lindgren. Den har jag planerat in att se. Jag gillar Astrid Lindgren, mycket. Hela min barndom var alldeles inringad av Astrid Lindgren. Då uppskattade jag det inte på samma sätt som nu.

Det är dags att äta ett par smörgåsar till kvällsmat, dricka lite juice och krypa upp i soffan igen. Me like lördagar.
Imorgon jobbar jag och jag har fortfarande inte skrivit förbönen. Hejja mig!

Jul, ja vi pratar om julen

Det är sen kväll 9 november. Idag har det snöat för första gången i Göteborg (i alla fall vad jag vet). Hela Nordstad är julpyntad, det gör mig lite sorgsen till mods. Missförstå mig inte, julen i sig är bland det finaste jag vet, men av olika anledningar kan jag inte glädjas fullt ut. Hade jag levt ett annorlunda liv, så kanske. Nu orkar jag inte riktigt.

Hur som helst så sitter jag och pratar med min vän Anika i tyskland. Vi pratar julplaner, julkort och lite allt möjligt. Kan ni förstå, på måndag är det bara 6 veckor kvar till julafton. Jag är rätt nöjd med att mina syskons julklappar är inhandlade. Nu har jag bara ett par kvar. De flesta ska jag tillverka, men till en person vill jag köpa något riktigt fint. Jag har bara inte funderat ut vad ännu. Jag har sex veckor på mig, så det är ju ingen brådska.

Så nu börjar den där spännande frågan infinna sig... Egentillverkade julkort eller köpta? Det lutar åt egentillverkade faktiskt, mest för att pyssla är det bästa jag vet... Så då är det nog dags att börja snart. Haha.

Om tre veckor är det första advent. Sjukt, men bra, vi behöver lite ljus i höst/vinter mörkret


Modig? Nej inte jag

På spårvagnen sitter jag och ser den där mannen bredvid mig. Jag tror han gråter, men jag vågar inte fråga hur det är med honom. I stället sjunker jag djupare in i metro, som egentligen bara är fylld av annonser. Det slog lite på min självbild. Han klev av på nästa station, men jag och mitt dåliga samvete åkte vidare med massa tankar och funderingar. Vad hade hänt om jag hade frågat: Hur är det med dig?
Ibland är jag äldigt feg.

Med finstövlar i kuperad terräng

Den här torsdagen har gått i en rasande fart. Det brukar inte torsdagar göra. Jag undrar om det har något att göra med den där promenade som blev ett äventyr som räckte för hela vecka? Riktigt så äventyrligt var det kanske inte men ett par gånger var jag säker på att jag skulle ramla och bryta varenda ben i kroppen.
När klockan var ungefär halv tolv, tittade min handledare in på kontoret där jag och musikpedagogen sitter och frågade om vi skulle med ut på en promenad. Där jag jobbar promenerar vi två halvtimmar i veckan tillsammans, eller de som hinner gör det i alla fal. Så vi gav oss ut en sväng, försökte undvika de värst blåsiga ställena. Efter ett tag svängde han in i skogen och vi följde snällt efter och funderade över vad han hade för sig. Han letade efter jättegrytor. Det hittade vi inga, men vi fick oss en skogspromenad i rejält kuperad terräng, jag i kappa, kjol och mina nyinköpta stövlar. Tänk om någon hade sett oss, det måste varit en rolig syn. Stenarna var hala, speciellt när jag tog stöd av klacken, så det gjorde jagi nte så ofta.

Sedan hände sakerna på löpande band och helt plötsligt var det dags att ha konfirmander. Jag fixade till i kyrkan så  det blev en ljusgång och hela kyrkorummet var fullt av levande ljus. Tyvärr hade våra konfirmander bestämt sig för att vara väldigt besvärliga idag. Jag blev arg och mumlade en bön om tålamod. De var helt hysteriska idag.

Jag kom hem vid strax efter sju och åt soppa och pannkakor, det nyttigaste jag ätit på länge, och då förstår ni hur illa det är. Sen dess har jag suttit och jobbat, en andakt skulle skrivas och nu är det gjort. Borde egentligen skriva förbönen till på söndag också, men jag är alldeles för trött nu det får bli imorgon eller på lördag.

Nu skulle det sitta fint med en kopp te och en god bok.


Hur kan man göra så?

Vi är människor allihopa, kapabla till gott och till ont. Jag tror på den goda sidan i människan. Jag tror att vi är goda, även de som utför de grymaste bort, någonstans långt inne är de också goda. Den mörkare sidan är att jag verkligen tror att vi alla är kapabla till ondska. Det är en del av oss, kanske något vi hela livet får kämpa med, något vi skäms för. Det är nog att kämpa den goda kampen.
Jag tänker ofta lite självgott: "Sådär skulle jag aldrig kunna göra, hur kan man?" Jag dömmer helt enkelt en annan människa, ganska lättvindigt. Vad skulle jag göra i samma situation? Om tillfälligheterna ville sig riktigt illa, skulle då inte jag också kunna hamna precis där, i samma situation som människan jag precis dömde?

Jag försvarar inte de felaktiga handlingarna, långt därifrån. Det finns inget som ursäktar ondska, men om vi tar ett kliv tillbaka så kanske vi i alla fall förstår varför det blev som det blev. Vi vill överleva, och det tror jag bara att vi gör tillsammans. När vi alla arbetar mot ett gemensamt gott mål, då får jag ibland känslan av att stå på helig mark.

Vi har alltid ett val, att göra det onda, eller det goda. Jag tror på godheten, och kärleken. Jag tror att ljuset övervnner mörkret och att glädjen är starkare än sorgen. Allt ryms i oss, stora motsatser, det är livet. På gott och ont.

"Godhet har makt över ondska, kärlek nedkämpar hat
ljuset lyser i mörkret,livet segrar till slut
segern är vår, segern vi får genom hans kärlek"
                                                                Psalm 782 i SvPs skriven av Desmond Tutu

Tillbaka i någonslags vardag

Det har  varit väldigt tungt att komma tillbaka till Göteborg, till den vardagen jag har här. Det är lite svårt att andas och jag känner mig ganska malplacerad i mina nya sammanhang. Jag längtar till det bekanta, det kan hantera. Sedan tänker jag att det nog handlar om rädslan inför det nya. Jag tror att alla bär den med sig, rädslan inför det okända. Vad blir jag i det här sammanhanget? Vem är jag? Varför är jag här?
Jag tror att jag är i Göteborg för att det är meningen, eller för att det kan bli en mening av det. Det finns så mycket som händer som det inte finns någon mening med, men som det kan växa en mening ur.

För er som är lite insatta i bibeln så tänker jag på Jakobs yngste son Josef, det verkar från början totalt meningslöst och grymt, både mot Josef och mot Jakob, det som händer. Senare visar det sig att det räddar hela familjen, att Josef hamnade i Egypten blev hela familjens räddning.

Vardagslunken infinner sig, och jag är trött, så fruktansvärt trött. Mina hormoner gör sitt också, ibland avskyr jag att vara kvinna. Hormonerna är ju inget jag kan välja bort, de är där, vad jag än gör. Så det gäller att hitta strategier för att orka när hormonerna spelar mig små spratt. Inte allt id världens enklaste.

Förresten är vår tv trasig, eller inte tvn i sig, den går som ett urverk, men antingen är det någon sladd eller vårt antennuttag, för den enda bilden vi får just nu, är myrornaskrig. VHS och DVD fungerar utmärkt, men det är ganska trist att inte ha någon tv.

Förresten Ps. 42: 6-12

Burma

Jag undrar varför det blivit så tyst. Går det så fort att glömma bort en kamp? Bara för att munkarna inte blir nedskjutna på gatan längre, så kämpar de fortfarande. Varför tystnar världen? Går det så fort att glömma? Var är hoppet, kampen och solidariteten?
Är vi så matade med dåliga nyheter att vi genast glömmer bort de gamla?
Jag är det. Jag sållar och orkar inte höra, orkar inte bry mig riktigt.

Det går inte. Jag tror på hoppet. Det kanske kan göra skillnad, någonstans.

Minnen

Om någon som är med på ett foto inte vill vara det så säg till, för då tar jag givetvis bort det.
                                                        
image37
Pose på busstationen i söderköping.

image38
Badbrudar och fantastiska klasskompisar maj 2006

image39
Premiärresan till Taizé okt/nov 2006, nr 2 blev i slutet av juni 2007 och för tillfället verkar nästa bli tidigt i juni 2008.
Jag längtar!

image40
Getingfälla konstrueras, den soliga och varma sommaren 2006.
Första året på Grönebo var ett faktum

image41
Pappas bror gifte sig, och här är mina syskon, kusiner och plastkusiner.

image42
Fjällen 2007 var en riktigt fluffig tillställning. I februari kommer jag inte kunna vara med.

Om vi nu ska prata framtid i stället för minnen så tror och hoppas jag att jag ska åka till Taizé 7 juni. Tjoho!


Taizémässa i Tomaskyrkan

Jag tror inte riktigt jag hade förstått hur viktiga de där söndagkvällarna var. Samtalet om livet, och tron som sakta övergick i förberedelser, som övergick i mässa, stillhet och meditation, som övergick i fika och gemenskap. Jag har varit i Tomaskyrkan och blivit människa igen. Jag har inte gjort, jag har bara varit och jag är glad för det. Bitarna faller på plats och jag andas av det goda. Jag får be och vara nära Den som skapat världen. Det är bland det mest fantastiska som finns, i alla fall för mig.

Efter fikat, och gemenskapen bytte jag några ord med Peter. Det var väldigt skönt. Jag fick chansen att landa och se livet med andra ögon. Ibland är det bara fantastsikt skönt att få sätta ord på det som rör sig i mitt huvud. Just nu separationsångest. Imorgon åker jag tillbaka till Göteborg, på gott och på ont. Jag växer där. Peter sa det, att något hade hänt, att något med mig hade förändrats. Det känns positivt att någon ser det utifrån, det jag upplever inuti.

Jag kommer att sakna mina vänner, och sammanhang mycket även den här gången. Det är viktigt för mig med er närvaro, er värme. Hud! Alltså, kramar och sitta arm mot arm i soffan. Jag har ett svårt val framför mig, men jag hoppas att jag ska välja rätt. Det känns för tillfället inte som världens lättaste. Peter gav mig perspektiv, och jag har mailat och smsat. Jag behöver råd.

Innan Tomaskyrkan hälsade jag på en fd klasskompis i hennes korridor i Studentegettot Ryd. Det var trevligt, men om jag någonsin ska bo i korridor så hoppas jag på ett renare kök!!! Vi pratade om allt och inget. Det är skönt med vännerna utanför kyrkan, att ibland möta några som har ett helt annat förhållningssätt.


Sammanfattningsvis att flytta till Göteborg är nog det bästa jag gjort i mitt liv, staden spelar nog mindre roll, det är själva flytten som är viktig. Samtidigt så är det, det svåraste jag har gjort eftersom jag vantrivs stundtals, och längtar hem mycket. Det gör ont att åka tillbaka dit imorgon.


Arg som ett bi

Förutom tröttheten har jag idag varit väldigt, väldigt arg. Tänker inte avslöja varför, men det är inte alltid lätt att vara hemma.

På morgonen firade jag mässa i St Olai. Så mysigt att vara i en kyrka med rymd i, och med språk och liturgi som jag tycker så mycket om. En bekant som flyttat norrut var på besök, och det var trevligt att träffa henne och höra om hennes liv. Vi har inte setts sen i mars när det var Taizé dagar i Vadstena. Det var riktigt härliga dagar.

Annars har jag mest suttit vid datorn och spelat "The sims". Det är rätt tråkigt egentligen, men jag behövde en värld att försvinna in i ett tag. Just nu klarar jag inte riktigt att läsa, så då är dataspel bra.

Nu är det sovdags. Imorgon blir det en heldag i Linköping. Fast innan jag hoppar i säng ska jag nog skriva ett mail.

Vänner och böcker

Jag är fortfarande stentrött. Det är ganska sjukt att det går att vara såhär trött. Jag begriper inte varför, men så är det i alla fall. Det har snart gått en vecka och jag börjar känna en liten lätt separationsångest för att åka till västkusten igen. Det är inte riktigt det jag vill. Förresten vet jag inte vad jag vill riktigt just nu så det spelar nog egentligen ingen roll.

Någon kallade mig virrpanna igår. Ja varför inte? Just nu tror jag att jag är bland det virrigaste som finns. Det är väl som de säger "Like a long river, life is only splendid in its many twists and turns". Gode Gud, ibland önskar i alla fall jag att det fanns färre av de där twists and turns. Många med mig antar jag. Jag är inte så duktig på det här med att leva helt enkelt, men jag övar mig. Det tar nog ett helt liv att lära sig leva. Vad har man för nytta av den kunskapen sen då? Haha.

Sedan igår eftermiddag har jag en bild jag vill måla i huvudet. Jag skissade ner den i min skrivbok för att inte glömma bort den. Tråkigt att de där bilderna kommer när det är många dagar kvar tills jag kommer åt mina målarprylar igen. Hoppas att jag kommer ihåg det tills jag kommer till Götebrog på måndag kväll.

Nu när jag varit lite förskräckligt djup en stund så tänkte jag berätta vad jag har gjort idag. Jag följde, mot bättre vetande, med min mamma och storhandlade, som vanligt var det halvt kaos på MAXI. Det gör mig superstressad. Puh. På hemvägen blev  jag avsläppt inne i stan och träffade min vän Louise. Vi traskade runt lite, provade byxor på henne, och köpte busskort till mig. Sedan åt vi Taco till lunch. Efter ett par timmar fick vi sällskap av Anna. Så vi traskade runt i inredningsaffärer. Jag skulle kunna göra av med hur mycket pengar som helst på meningslösheter.

I eftermiddag har jag varit hos en vän och hjälpt henne att packa upp hennes böcker efter en flytt. Hon har otroligt mycket böcker. Det är inte riktigt klokt. När jag ställt upp närmare 6 hyllmeter så har jag bara kommit till bokstaven M. Resten får ni räkna ut själva. Jag blev en bok rikare (vart ska jag ställa den?), min bokhylla i Göteborg bågnar av böcker. Jag måste flytta någonstans där jag får plats med en bokhylla till. Så länge får nog mina böcker invardera den gemensa bokhyllan i vardagsrummet också.

Otrolig trötthet

De senaste dagarna har jag bott hos en vän i Linköping. Det har varit bra, mycket bra. Har hunnit med att umgås med många människor som jag vill träffa. Igår var jag hos min kusin, och hennes barn. Två glada tjejer på 10 månader. Det var härligt att leka med dem, eller snarare ha dem klättrande på mig.

Sen jag kom hem har jag också övermannats av en otrolig trötthet. Igår låg jag på min väns soffa halva eftermiddagen innan hon kom hem från jobbet. Det var länge sen jag gjorde det, bara tog det lungt och slappnade av. I Göteborg blir allt så annorlunda, jag tror inte jag har ägnat mig åt att bara var på länge.

Nu ska jag ge mig iväg, ut i Linköping igen. Ta ett djupt andetag och orka vara vaken hela den här dagen också.

Hoppas ni har det bra där ni är just nu. Jag har det bra. :-)

RSS 2.0