Mitt trasiga knä

Mitt knä har gått sönder, igen. Det gör det med jämna mellanrum och alltid i konstiga situationer. Sist så klev jag bara av bussen, och diag resten jag mig från golvet. Jag tycker det är fånigt, om jag nu ska göra mig illa kan jag väl få göra det i situationer som inte bara låter fåniga när man berättar om dem sen.

Innan jag kom till punkten då knakade inuti mitt knä så hade vi trevlighetskväll med mitt arbetslag. Vi träffades allihopa hemma hos prästen och hade knytis. Jag drack rödvin för första gången i mitt liv, och det var inte alls så läskigt som min mamma fått mig att tro. Det känns gott att jag är en del av det arbetslaget, och mindre gott att jag ska flytta ifrån dem om drygt fyra månader.

Ibland längtar jag konstigt mycket efter en famn, ikväll har varit en sådan kväll. Det finns faktiskt någon här som skulle kunna vara "mammafamn". Jag vill bara vara liten, liten och trygg i en varm, varm famn. Imorgon kanske jag orkar vara vuxen igen, så jag ska nog sova nu.


Jag vill åka till Stockholm, typ nu

Idag har jag fått mail från en av alla mina vänner i  Stockholm med en rolig nyhet. Bara att få ett mail från henne var roligt, men att det också innehöll goda nyheter gjorde mig väldigt glad.

Förra veckan smsade jag ganska mycket med en annan Stockholmsvän, och när jag flyttade bilder från min stationära dator till min söta laptop så kunde jag inte låta bli att titta på bilderna från i somras. Samtidigt pågår ett lite mer regelbundet mailande med en tredje vän.

Summan av kardemumman; jag vill åka till Stockholm, typ nu. Jag vill inte vänta till april, och ännu mindre till augusti. Nu, nu, nu vill jag åka till Stockholm. Det är bäst jag tar mig samman och andas några gånger så inte konfirmanderna tror att jag är alldeles knäpp. Eftermiddagen har i alla fall, mellan predikofunderande ägnats åt att surfa runt och leta efter ett billigt vandrarhem, centralt i Stockholm.

Någon därute som har ett bra förslag?


Förstörd sovmorgon

Efter att ha sovit lite dåligt de senaste nätterna såg jag fram emot dagens sovmorgon. Typiskt nog hade jag bokat tvättstugan och var verkligen tvungen att tvätta. Så nu är jag mitt i tvätten, och ögonen är fortfarande grusigt sömniga.

På tv pratar de om att 10% av Sveriges biståndspengar går till skuldavskrivning istället för fattigdomsbekämpning. Jag blir alldeles trött, och fortsätter gnälla lite över mitt eget liv istället för att ha dåligt samvete. Jag borde verkligen bry mig, för det är hemskt med människor som lever under en värdig levnadsstandard. Jag orkar inte, jag kan inte ta in mer hemskheter nu, jag måste rensa hjärnan först.

Idag ska jag börja skriva min predikan.

Sur som citron

Nåja, inte riktigt men jag är ändå på ganska dåligt humör. Skulle gärna skrika lite men det är så lyhört i det här huset att grannarna skulle bli alldeles förskräckta. Jag har i alla fall varit hos Sara och ätit glass. Det var bra för min hälsa. Ikväll har jag skickat lite roliga sms, men tycker ändå synd om mig själv och för att åtgärda det så trycker jag i mig popcorn och dricker cola. Jag återkommer när jag är på bättre humör.

Hemlängtan

Jag insjuknade precis i akut hemlängtan, längtan efter varma samtal, kramar och leende ansikte. Det går snart över, för nu är det ju så att jag trivs fantastiskt bra i Göteborg. Jag har nästan, nästan bestämt mig för att bli kvar.
Ett fall av akut hemlängtan känns bara naturligt efter att ha visat bilder på människor jag bär så nära hjärtat. Det är nog en nåd att få längta lite grann ibland. Någonstans finns det människor som jag behöver, och som behöver mig.

Upprättelse

En av mina favoritberättelser i bibeln handlar om Jesus möte med kvinnan vid Sykars brunn. För mig handlar den om upprättelse. Jesus är man, och jude. Han talar med den här kvinnan som om hon var någon att räkna med, trots att hon var samriska, och inte levde så som människor ansåg att hon borde leva. Jag blir varm i hjärtat varje gång jag läser texten. Han talar inte ur någon maktposition, Jesus talar från människa till människa och räknar med att hon ska förstå vad han säger. Hon förstår, jag är fascinerad.
Jag har försökt klistra in en bit av bibeltexten, men ger nu upp på grund av att orken tryter. Ni som inte har läst texten hittar den i Johannesevangeliets fjärde kapitel.

I startgroparna

Så nu har jag börjat spela orgel igen, det känns lustfyllt och roligt. Precis som det är meningen att det ska göra.
Vem vet, en dag kanske jag blir en fullfjädrad kantor, eller i alla fall nästan.

En alldeles ovanligt vanlig dag

Jag är på bra humör, när jag väl kom upp ur sängen så blev allt bara bättre. Mitt stora problem är att komma till den punkten då jag faktiskt kommer upp ur sängen. Nu sitter jag på jobbet och känner mig nöjd med mig själv efter att jag skrivit klart mitt Taizéprat till imorgon och nästan organiserat bilderna i en bra ordning.

En annan sak som gör mig på bra humör är att vi ska ha storMAS idag, alltså hela församlingens personal ska samlas till ett gemensamt möte. Det tycker jag är så roligt. Det är stimulerande att möta de som jobbar i de andra kyrkorna och roligt att se några andra än de personer som jag arbetar med. Jag gläder mig mycket. Framförallt därför att det finns många trevliga figurer bland mina arbetskamrater.

Vårt köksbord...

...tillika arbetsplats, tidningsläsar hörn och umgängesplats. Allt i ett liksom. Så här såg det ut i solskenet i morse. Det ser lite lagom förvirrat och hemtrevligt ut tycker jag.

image69


Jag är lycklig

Jo, just nu är jag väldigt lycklig och tillfreds med mig själv och livet, men oroa er inte....

Det går nog snart över. haha

Om att leva

Det är i mötet med andra människor som jag känner mig mest levande, konstaterade jag för en liten stund sedan. I delandet som på något sätt spränger gränser, där vi inte begränsar oss till kön, religöstillhörighet eller generation. I mötet med den andra kan vi växa och fortsätta spränga gränser. Visst finns det mycket annat som gläder mig, till exempel att jag i skrivande stund blir bländad av januari solen, och att fåglarna kvittrar utanför, att jag har tulpaner på bordet och mat i kylskåpet. Ändå är det som mest fantastiskt att leva i det där okomplicerade mötet, när vi möts på lika villkor, som människor bortom allt annat. Det händer inte så ofta, men när det händer tycker jag det känns som att stå på helig mark.

Jag kan inte annat än att konstatera att jag är rik som fått nåden att dela liv med andra människor. I tilläget till vår psalmbok finns psalm 748, som jag tycker är lite smått fantastisk.

Så tag emot vårt arbete, o Herre
kampen dag för dag för livets skull.
Vårt frukt, vårt bröd, vårt vin bär vi fram till dig.
Vi tackar dig för nåden, att få dela liv,
tack för nåden att få dela liv

Det här var vers två, det finns tre andra fantastiska verser i den här psalmen, som jag tycker säger så mycket om det mänskliga livet och den mänskliga kampen, och om vårsolen som värmer.


Mysteriet med Svensk Kyrkotidning

I fredags hittade jag Svensk Kyrkotidning i kopieringsrummet på jobbet, och liksom jublade lite inuti efter som betraktelsen i veckans nummer handlade om andra söndagen i fastan när jag ska predika. Så himla bra! tänkte jag och snodde den snabbt för att läsa tankar och få inspiration. Jag gömde den under mitt block på skrivbordet för att jag skulle få ha den i fred. Det är nämligen så att saker på jobbet lätt får fötter om fler är intresserade. Jag kände mig mycket nöjd med mig själv när jag gick för att äta lunch viss om att ingen skulle ta tidningen för mig. Där misstog jag mig grundligt! När jag skulle packa ihop och gå hem på eftermiddagen var tidningen plötsligt borta. Den gick inte att uppbringa någonstans, vart jag än letade. Jag frågade ALLA i huset, men ingen hade sett den. Jag var till och med inne på förskolan och letade efter den. Idag blev mysteriet ännu mer mystiskt när tidningen plötsligt återigen låg i kopieringsrummet. Jag tror jag blir galen! Den här gången packade jag genast ner den i väskan innan den skulle hinna försvinna igen.

För övrigt har jag haft en trevlig eftermiddag med den prästkandidat som för tillfället gör praktik i församlingen. Först promenerade vi i 1,5 timme och sedan blev jag inbjuden på fika i hennes tillfälliga lägenhet i källaren på en villa på Hammarkullen. Mycket trevligt, jag blev kvar där tills klockan var efter sju. Tänk vad trevligt man kan ha med varandra fast det skiljer nära 30 år emellan oss.

Solsken

Det är söndag igen, det känns nästan som om veckan bara består av tisdagar och söndagar. Tiden går jättefort och jag har redan arbetat tre veckor av vårterminen. Det känns såklart lite konstigt i magen när tiden går så fruktansvärt fort.

Även om det borde vara vinter fortfarande så gläds jag åt solskenet utanför fönstret och hoppas att det tänker stanna kvar tills jag har slutat jobba för idag. Vi ska ha gudstjänst med Små och Stora, det är tradition här att ha bibelutdelning till sexåringar, och att barnen som döpts under året får hämta sina dopduvor som hängt vid altaret sen en vecka tillbaka. Det är full aktivitet i huset, prästen och diakonen kokar soppa, kyrkvärden försöker få iordning på kyrkan, musikern övar och prästpraktikanten som ska predika förbereder sig. Själv sitter jag vid mitt skrivbord och bloggar. Det är rena lyxen att höra alla andra arbeta, men å andra sidan, det är jag som ska diska sen.

Stanna kvar?

De senaste dagarna har den växt, viljan att bli kvar på västkusten till hösten. Det vore gott på flera sätt. När jag väl vågade släppa taget och vila i att de människor som är speciella för mig i hemtrakterna fortfarande finns kvar även om jag bor långt borta. Det var en viktig insikt. Att jag börjar få vänner här bidrar såklart också till tankarna på att stanna.

Fikat på stan var trevligt och jag petadei mig årets första semla, som visade sig vara väldigt torr! Avslappnat och skönt att vara tillsammans med mina fikakompisar (som inte är volontärer eller gamla klasskompisar). Jag gläder mig mycket att känna bara några stycken gör så stor skillnad.

Hur som haver, nu ska jag laga mat. Kvällen till ära blir det Hasselbackspotatis, karrékotlett och bearnaisesås. Min kombo får besök och de ska se på film, vilken jag också är inbjuden att se. För min del blir det nog ändå spännande läsning ikväll. Min handledare lånade mig en bok som han tyckte jag borde läsa. Kritusdomen av Rowan Williams, jag läste inledningen igår och det verkar vara en mycket spännande bok.


Lördagförmiddag

Jag ÄLSKAR lediga förmiddagar utan några speciella planer. Vaknade vid halv tio, gick ett varv i lägenheten hämtade smörgås, jucie och tidningar (GP och DN) och sedan kröp jag ner i sängen igen. Läste långsamt tidningen del efter del och jag har fortfarande inte riktigt satt fart på dagen. Sitter i sängen och lyssnar på regnet som slår på fönsterbläcket. Jag gissar att det blåser rejält där ute annars så hör jag sällan regnet i sovrummet.

Nu är det nog ändå dags att gå upp, äta den där ärtsoppan som är planerad till lunch och klä mig presentabelt för om någon timme ska jag åka ner till stan och fika. Det sociala livet börjar äntligen röra på sig. Roligt att fika med några som INTE är volontärer, eller gamla klasskompisar. Missförstå mig inte, jag tycker mycket om både mina volontärvänner och mina gamla klasskompisar men omväxling förnöjer. Framför allt är det trevligt att lära känna nya människor.

I eftermiddag är det nog dags att ta en busstur till Willys också, utföra en liten billig handling och eventuellt laga en stor sats lasange. Mums! Men vi får se om orken räcker till.


Två sidor av samma stad

Det finns mycket att fundera på om man bor i Göteborg. Det finns det nog överallt, men ibland blir kontrasterna mycket större, mycket lättare att se i en storstad. Det reagerar jag på i Stockholm också, som om kontrasterna är mycket tydligare i tunnelbannan eller på Sergels torg.

Klockan är strax före sju och jag väntar på spårvagnen vid Valand (på Avenyn nära Göta platsen). Det är ganska många människor som väntar på spårvagnen just då, där. I en av busskur sitter en kvinna i fyrtioårsåldern, hennes blonda hår är fyllt av tovor. Hennes ansikte ser trött och slitet ut, hon har stora grå omården under ögonen. Hennes kläder är slitna, och hon dricker en starkcider. Hon sitter ensam i busskuren medan den andra är full. Det ser sorgligt ut, sorligt och ensamt, men det är först när en annan kvinna ställer sig i samma busskur som det liksom skär i hjärtat på mig. Kvinnan som kommer in i kuren är välklädd, antingen så har hon varit på någon av de fina restaurangerna som ligger längs avenyn, eller så är hon på väg hem från jobbet. Inte ett hårstrå ligger fel och alla hennes kläder är chicka, moderna. Välsminkad, och ser väldigt välmående ut. Det finns kontraster även i Sverige.

Detta betyder ju inte att den välklädda kvinnan mår bättre, jag vet ingenting om någon av kvinnorna jag såg. Det är bara deras utsidor jag bär med mig. Pengar är inte någon garanti för lycka, men det är inte frånvaron av dem heller.

Dagens två lärdomar

1. Man kan inte tycka att allt är roligt jämt
Volontäråret är bland det mest spännande som jag har gjort i mitt liv. Det innebär inte att det är roligt och spännande jämt. Ibland kan jag bli så in i märgen less på församling, tanter, arbetskamrater, och arbetet. Kyrkan är också lite uttröttande ibland, så mycket ord och så lite handling. Ändå är det på något sätt det som är grejen. Det är inte roligt jämt. Vi nöter på varandra och ibland blir slitningarna lite väl stora. Jag lär av livet när allt inte är roligt.

2. Spårvagnar kan bli stående mitt ute i ingenstans
På vägen hem från centrala Göteborg passerar spårvagnen genom långa områden av ingenstans. Alltså områden där spårvagnen inte riktigt kan stanna och släppa av människor, så stannar spårvagnen så blir man kvar där. Det hände ikväll när jag hade varit inne i stan och uträttat några ärenden. 30 sek innan den skulle nå fram till min hållplats så blir det fel på vagnen. Där sitter jag, mitt ute i ingenstans med min varma mat på en full spårvagn och ser huset jag bor i utan att kunna gå dit. Lite frustrerande, mest frustrerande var att jag var hungrig och inte kunde börja kladda med maten där mitt i alltihopa. Slutet gott allting gott i alla fall.


En blåsdag

Det blåser värre idag än när de varnade för storm. Jag tänker på den där berättelsen om Nasse i Nalle Puh, blåsdagen då han virvlade som ett stackars litet löv i hela sjumila skogen. 

På jobbet har jag flera bollar i luften idag. Just nu sitter jag och försöker fylla i reseräkning, beställa tågbiljetter, leta efter sånger till lunchandakten och strax ska jag gå ut och hjälpa till med dukningen till lunchen. Fredagar är oftast roliga men idag är jag inte alls på humör för att träffa så mycket människor och vara hjälpsam och trevlig. En sådan dag är det lättare med datorarbete och bloggning på arbetstid.


Förvirrad

Jag är en smula förvirrad, idag glömde jag mitt personnummer. Hur bär man sig åt för att göra det?

Taizé

På onsdag ska jag berätta om Taizé för gemenskapsträffen. Det ska bli väldigt spännande. Problemet är, precis som alltid när jag ska berätta om något, att jag vill så mycket. Nu har jag till slut kommit fram till några punkter att arbeta kring, och ändå berätta så mycket som det bara går.

- Bakgrund (Broder Roger, Var? Hur? När? Varför? i kortversion)
- En dag i Taizé (hur mina dagar såg ut sist jag var där)
- Maten (För det är många som frågar om den)
- Bönen (Kommentar känns överflödig)
- Arbetet/Delandet (Därför att det gör Taizé så speciellt)
- Oyak (Mötesplatsen)
- Resan (bussresa för acklimatisering, är den jobbig?)

Sedan kommer jag givetvis prata om enkelheten, tystnaden och gemenskapen som genomsyrar platsen. Bildvisning är ett annat trevligt inslag. Jag hoppas att det blir bra.


Mitt Göteborg

Ja, nu är det så att Göteborg har blivit mitt, hemma. Konstigt nog ser jag inte alls fram emot att åka till om dryga två veckor. Göteborg är hemma nu. Det är lite skrämmande att erkänna det, men alldeles sant är det också. Fast nu regnar det, med inslag av snö.

Det var trevligt att träna instruktören Y är så rolig, och det hjälper verkligen när det är trögt att komma iväg på kvällen. Nu är jag sådär skönt trött igen, och imorgon ska jag sova ända till klockan nio tror jag. Gott det!


Det där om tolkning och innebörd

Idag har jag hamnat i den situationen jag läst mycket om. Jag visste precis vad jag ville säga och vad jag ville att de människor som var på andakten skulle höra. Delsvis tror jag att budskapet gick fram; vi är barn av Gud. Det var kärnan. Efteråt kommer ändå en av de äldre damerna fram och börjar diskutera en helt annan fråga, gällande den nya äktenskapslagstiftningen. Jag befinner mig helt plötsligt i en situation som jag inte riktigt vet hur jag ska hantera, men lyckas ändå ta mig ur den, genom att helt enkelt erkänna att jag inte vet vad jag tycker.

Jag fascineras över hur ett budskap, en text kan tolkas så oerhört annorlunda mot hur jag menade. Jag är inte ägare av tolkningen, utan så fort orden lämnar mina läppar blir lyssnaren den som har rätten att tolka. Jag äger inte mina ord, eller min text. Den blir levande först i mötet med den andres ögon/öron. Hur vi tolkar beror kanske också på var i livet vi befinner oss. Efter att chocken över den knepiga situationen försvunnit så känner jag mig mycket tacksam över att ha fått uppleva den. Nu vet jag vad som kan hända med mina ord när de lämnar mina läppar.

Ibland...

så lyckas även jag säga något klokt till den som verkligen behöver det. Då blir jag mycket glad!

Om känslomässig snöstorm

Ibland drabbas jag av konstiga saker, som jag skulle benämna som en känslomässig snöstorm. Jag vet inte riktigt vad jag tycker, känner och vill. Jag vill bara dra täckte över huvudet. För varannan sekund skrattar jag och varannan vill jag gråta. En annan tid i månaden hade jag gissat att det berodde på hormoner, nu gissar jag på trötthet.

Dagens positiva är att jag äntligen tagit tag i mitt bostadsproblem i februari, dvs jag slipper gå upp klockan 6 när jag är hemma över helgen för att transportera mig någon annanstans.

Dessutom andas jag ut för att Sverige spelade lika mot Ungern, fast de var så nära att förlora.

Det där med arbetsmiljö

Idag har det varit en spännande dag på jobbet, även om det är lite stressande att en halv dag försvinner när jag på ett sätt badar i saker som jag borde göra. Hur som haver så var vi ute och gick i solskenet, jättehärligt och vi klättrade ända till toppen av Hammarkullen och tittade ut på utsikten över Göteborg. Allt såg stilla och lugnt ut, man kunde inte ens ana det kaoset som varit på morgonen. Solen gör verkligen skillnad!

På eftermiddagen skulle vi ha uppföljning av AKKA (Arbetsklimat i kyrkan). Det innebar att i nu efter ett par månader skulle diskutera den enkät vi fyllde i under oktober. Själv svarade jag mest "vet ej" på alla frågorna eftersom jag arbetat i församlingen alldeles för kort tid för att ta ställning. Det var intressant att följa diskussionen och se hur olika individer tolkar ord och begrepp på alldeles olika sätt. Sedan vill jag faktiskt ge en eloge till min kollega musikpedagogen som nog säger de allra klokaste sakerna, men vet inte riktigt om det själv.

Nu ska jag planera klart morgondagens andakt som kretsar kring bibelordet:

Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem

Jag tycker det är en ganska fantastisk del av bibeln, hur den förklarar människan kapabel, myndig, jämställd (mellan man och kvinna) och såklart, mest av allt älskad. Vi får se hur det går ihop sig, men jag har god hjälp av Nelson Mandelas kloka ord. Vår djupaste rädsla är inte att vi är otillräckliga...


Vuxenpoäng

Ikväll tror jag att jag tagit ett vuxenpoäng till. Nu vet jag inte riktigt om det är positivt eller negativt med vuxenpoäng eller om det är riktigt vuxet att räkna vuxenpoäng. Hur det än ligger till med den saken så har jag och en vän till mig diskuterat brödbakning över msn och i stort sett räknat ut vad en macka kostar oss.

Ska jag nu använda ett annat ord för kvällens diskussion kan jag nog använda min kombos: Nördigt.
Jo så enkelt är det nog, vi är lite nördiga.

Biblioteket

Ingen kan ha undgått att jag tillbringar en del ledig tid på biblioteket, så även idag. Det fascinerande med att Göteborg börjar bli min stad är att jag plötsligt stöter på folk jag känner. ibland vet jag inte ens om att de bor i Göteborg. Så på mitt biblioteksbesök idag träffade jag 3(!) personer jag är bekant med. Först träffade jag Annika (eller snarare var det hon som hittade mig) och Mikael. Det var roligt, men lite komiskt att vi nu oplanerat träffats två gånger på en vecka. Till helgen kanske vi träffas planerat, det återstår att se.
Sedan träffade jag en fd klasskompis från naturklassen på gymnasiet. Hon har flyttat till Göteborg för att plugga. Spännande vad man inte vet!

Hedersrelaterat våld

Som vanligt tycker jag att Karin Långström Vinge skriver klokt och bra på sin blogg. Denna vecka ska det på hennes blogg vara en temavecka om hedersrelaterat våld. Ett aktuellt och brännande ämne! Läs och begrunda Karins tankar!

Utklassning

Sverige vann mot Slovakien med 16 mål! Det är rena utklassningen, och mycket mål till och med för att vara handboll. Jag satt som klistrad och kände mig så glad, en del av mig vill spela handboll igen, och hela jag ville träna. Idag är en slö dag, alltså ingen träning. Vila och rekreation.

Det hindrar mig dock inte att hoppa upp och ner och vara glad för att Sverige vann.

Ja, visst gör det ont...

Något som jag har ägnat mycket tid åt det senaste halvåret är växandet. Ibland tycker jag nästan det känns i hela kroppen hur jag förändras. Det tar på krafterna, och är lite jobbigt för mig som nyligen förlikat mig med vem jag är. Ibland gör det min rädsla för livet lite större, för jag kan inte greppa världen. Verkligheten blir mer och mer komplex och jag förstår egentligen inte alls. Mitt behov av kontroll, och den här utvecklingen av min världsbild passar inte alls ihop, och alltså har jag fått välja att släppa en del av kontrollen. Jag förstår, och vet inte allt som händer. Det har varit svårt för mig.

Det där med självbild är också lite lätt komplicerat, i juni någon gång började jag foga samman andra människor bilder av mig, med min egen bild av mig själv. Framförallt i samband med min student insåg jag att min egen självbild varit alldeles sne. Jag hade inte reflekterat speciellt mycket över den på väldigt lång tid, men insåg då mot mina egna tankar att jag var omtyckt av väldigt många människor för att jag var just jag. Under sommaren och hösten har jag kämpat väldigt mycket med att få min bild av mig själv, och andras bild av mig själv att stämma ihop. Den senaste upplevelsen av att inte riktigt ha samma bild av mig själv som omgivningen tycks ha drabbade mig på kursen. En av mina kursledare sa under ett samtal vid fikabordet att hon tyckte att jag var både empatisk och uppmärksam på andra. För mig blev det en smärre chock eftersom det är två egenskaper jag inte alls kopplar till mig själv.

I skrivande stund sänder jag en tacksam tanke till min tidigare samtalspartner M, (som jag vet läser här ibland) och som vad jag än sa, jämt och ständigt envisades med att tala om för mig att jag är värdefull. Det spelade ingen roll om jag blev arg, eller grät floder, eller att ångesten kröp innanför skinnet på mig. Han fortsatte ändå. Våra samtal har betytt mycket för mig, och har hjälpt mig att hitta små pusselbitar av mig själv längs vägen.

Att växa är helt enkelt inte lätt, och i Göteborg har jag inte de riktigt trygga nätverken eller människorna att vila hos. Det är ändå, till sist gott att växa. Utan smärta kan ingenting nytt komma tror jag, och tänker på Karin Boye:

Ja, visst gör det ont när knoppar brister
varför skulle annars våren tveka?
varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.


Efter slutsignalen

Så var andra halvlek också över, dvs kakbaket, städandet och besöket. På tal om andra halvlek så förlorade Sverige mot Frankrike, men de gjorde i alla fall en upphämntning och målskillnaden blev liten. Det bådar gott inför framtiden! Nu hoppas jag att de slår Slovakien i sin kommande match.

Lägenheten ser inte ut som ett bombnedslag men väl som om vi haft besök. I mitt eget rum syns dock mer golvyta än på länge. Positivt! Dammigt är det nog fortfarande bland lådorna under sängen, men det får åtgärdas en annan dag faktiskt. Trevligt med alla som har varit här, det blev en lagom blandning människor.

Imorgon ska jag bara ta det lungt, läsa klart boken jag har påbörjat och ev gå på Hammarkullemässa som besökare. Smita in två minuter i fem och smita ut direkt efteråt.

I halvlek

Brödet är färdigbakat, magen är mätt på lunch och nu börjar andra halvlek, dvs kakbaket. Mycket chokladkakor blir det, kanske några neutrala muffins också. den som lever får se.

Ikväll är det handbolls-Em Sverige - Frankrike, och den matchen känns osäkrare än den mot Island som Sverige vann. Ändå tror jag på Sverige, heja, heja heja!

mobbning

Jag lyssnar på Barnaministeriet på P4 samtidigt som jag har satt en bröddeg på jäsning. Idag handlade programmet om mobbning, en kille som blivit mobbad under hela sin skoltid berättar om hur han har det (han går i sjuan nu). Det är inte så smärtsamt längre, men visst känns det när jag drar mig till minnes min egen, minst sagt miserabla grundskoletid. Min vardag från åk 1 till åk 9 var full av hån, spydiga kommentarer, slag, förlöjliganden, osynliggöranden, utanförskap och ensamhet. Även de som jag ansåg vara mina vänner var också med att utsätta mig för detta. Så var det då. Flera av dem har blivit fina människor, som jag uppskattar och tycker mycket om. För de flesta känner jag bara ändå en stor ovilja.

Det tog aldrig slut, ingen tog mina larm på allvar. Lärare, föräldrar och andra såg ingenting eller valde att inte se. Det har smärtat mig mycket, framförallt efteråt och för mig har det varit en lång väg tillbaka för att lära mig leva. Det önskar jag ingen annan. Till varje pris vill jag arbeta för att stoppa de dagliga kränkningarna av barn och ungdomar.

Bilder

Här kommer lite bilder i urval från jul, kurs och annat spännande... (Lasse, du ska få se allihopa när vi ses nästa gång).

 Josef, Maria och ett väldigt skäggigt Jesusbarn.
 Min favorit-Annika är 20 år nu!
 Norrköpings stadsteater
 "Någon" pratar i telefon (dock inte undertecknad)
 På promenad
 Pausgympa?

Om någon som är med på bilderna inte vill vara med, meddela mig så tar jag bort bilden!!


Nu...

ser det ut som ett vardagsrum här igen, och jag sitter och mediterar över psalm 795 ur Sv. Psalmboken. Alltid på väg mot en avlägsen destination. Den verkar bra om man ska prata om pilgrimsvandring. Så är det med det här jobbet, det finns i tankarna fram och tillbaka mest hela tiden. Texter, teman och sånger liksom nöts och formuleras. Det är svårt att alldeles stänga av tankarna och formuleringsförsöken.

Ibland upptäcker jag att mina ord inte räcker till, jag vill säga så mycket men jag har inte ord som förklarar. Gud ska inte kunna förklaras, så det är nog som det ska vara.

Nyheterna på tv talar om stormen, må elen bli kvar hos alla!

Helomvändning

Jag har gjort en helomvändning och vet inte om jag vill flytta "hem" till hösten. Det finns saker som lockar och drar där hemma, framförallt trygga nätverk och relationer.
Annat lockar i den här delen av landet, och jag vet att det är precis tvärtemot allt jag sagt innan. Vem vet vad det blir till slut, kanske blir det litteraturvetenskap ändå till slut. Den som lever får se. 

Fredagkväll

Så var det fredagkväll igen, det är inte klokt vad tiden går fort. Helgen innehåller både smått och gott som jag ser fram emot och mitt sociala liv får allt större uppsving, det tycker jag känns trevligt. Jag sitter i soffan och väntar på stormen, har pecis ätit kebab och ljuset på soffbordet lyser.

Idag har jag varit på en väldigt intressant kurs tillsammans med några kollegor från de andra kyrkorna i pastoratet. Jag tycker det är härligt att få träffa lite andra människor. Kursen handlade om värderingsövningar, men också en del om HIV/AIDS, och det var mycket spännande även om jag tidvis hade ont i magen eftersom forumteater inte riktig är min grej. Fick också chansen att träffa mina Distriktsstyrelsekollegor från DS i Göteborg, och såg till att få en plats som "spion" på deras nästa möte. Jag tycker det är väldigt intressant att se hur andra distrikt arbetar, så det ser jag mycket fram emot!

Nu ska jag så småningom ta tag i städningen här, eftersom det kommer besök hit imorgon. Innan jag slutar vill jag ändå tipsa om en blogg som jag hittade idag. En kyrkbekant från Söderköping bloggar under namnet Bloggblad. Det ska bli spännande att läsa hennes blogg.

Föräldraledigt??

Återigen ska jag babbla om något jag inte riktigt är insatt i, men ändå har åsikter om. I dagens SvD står det om Kristdemokraternas förslag att låta föräldrar spara sin föräldraledighet tills dess barnen är tonåringar, eller ge möjlighet att spara delar av den i alla fall. Detta vill de göra för att motverka den psykiska ohälsan.

Jag tycker att intiativet är gott, något måste göras för mer vuxennärvaro, för en mer integrerad samvaro mellan generationer i samhället. Det tycker jag är viktigt. Samtidigt undrar jag om det verkligen gör någon skillnad att föräldrarna får ett par lediga dagar? Innebär det att de stora kraven på att lyckas försvinner? Innebär det att skönhetsidealen förändras? Innebär det att de ungdomar som växt upp i osynligt dysfunktionella familjer helt plötsligt får det lättare? Jag upplever brister i förslaget, det känns inte alls helt genomtänkt även om jag kan se det goda med dessa sparade familjedagar också. Tyvärr är allt i världen inte svart eller vitt.


Jag är ingen sportnörd

men jag är en riktig handbollsnörd, och ikväll börjar handbolls EM Sverige möter Island, och jag ser fram emot en spännande turnering. Jag har laddat upp med popcorn och dator i soffan.

Den här terminen har vi konfirmander i en annan av församlingens kyrkor, och innan jag gick hem idag hade prästen och jag en trevlig diskussion om livet i allmänhet, och framtiden i synnerhet. Jag uppskattar de där samtalen väldigt mycket.

Nästa steg i livet

Igår räknade jag med fasa ut att volontäråret varar endast 5 månader till, jag flyttar ut ur lägenheten 4 juni. Sedan kommer det en sommar som är ganska välplanerad pga arbete och nöjen. Sedan då??? När det är dags att kasta sig ut igen? Hur vet jag att det bär? Erfarenheten talar om för mig att det gör det, bara jag vågar. Igår beställde jag material från landets folkhögskolor, samt kataloger från Linköpings universitet. Just nu lutar det åt Litteraturvetenskap eller något folkhögskoligt, obestämt vad ännu. Detta för att ge mig ett år av lite lugn och ro, ett år som inte bara handlar om att stressa runt utan att få vara och bli. Reflektera över det som hänt i mitt liv de senaste åren och hitta grunden, hitta stabiliteten där mitt i alla oro. Det längtar jag efter, på vilket sätt det än må bli så blir det nog bra tror jag.

Men jag håller med Malin, frågan om vad man ska göra till hösten är nästan oförskämd. Är det någon som förstår hur mycket ångest den ger??


Dagens knasighet

 Ni som känner mig vet, jag ÄLSKAR choklad, det är en av mina svaga sidor här i livet. Idag inhanlades denna delikatess på ICA på väg till veckomässan. På väg ut öppnades denna under stor högtidlighet, men oj så besviken jag blev. För första gången tänkte jag tanken:

Choklad är ruskigt överskattat

Jag undrar om jag håller på att bli sjuk eller något, choklad är ju underbart! Till och med friskisinstruktören slog ett slag för chokladen när jag berättade om min stora besvikelse.


Äktenskap

Nu tänker jag ge mig ut i en djungel och prata om något som jag egentligen inte tagit ställning till, eller som jag hemskt gärna vill ta ställning till och jag vet vad jag vill tycka, men ärligt talat så vet jag inte. Jag måste fundera ett tag till. Om man vill läsa någon som tagit ställning så kan man klicka sig vidare till Karin Långström Vinge som skriver både klokt och insiktsfullt om äktenskapet, enligt undertecknads åsikt.

För en del av mig tycker att det är alldeles självklart. Kärlek är kärlek, och all kärlek borde bli välsignad. Sedan kommer ändå tvivlet, som kanske är mina fördomar, mina egna gränser och tolkningar. Då kan jag känna mig så tacksam, för även om jag inte förstår eller sätter gränser så är Gud gränslös. Jag vill höra argumenten innan jag tar ställning, jag vill höra båda sidor. Kanske har jag gjort det så många gånger att jag redan tagit ställning. Jag vill fråga mina vänner och bekanta, jag vill skapa mig en uppfattning alldeles själv. Hemskt gärna skulle jag vilja veta vad min vän diakonen i Stockholm anser. Hon var trött på debatten förstod jag, men fick aldrig veta vart hon stod. Jag är nyfiken. Vad tycker ni, och varför tycker ni som ni tycker?

Vaknatt

Något störigt med sömnen, så här sitter jag fast jag borde sova.
Jag jobbar hela veckan och förstår inte hur jag ska orka.

äntligen

nu har det tekniska geniet (undertecknad) lyckats installera internet på sin bärbara dator.
Numera är den stationära mer eller mindre avstängd och jag gullar med min IBM thinkpad.

Nästa vecka har jag andakten på gemenskapsträffen, veckan efter det ska jag hålla ett föredrag om Taizé, två och en halv vecka efter det så ska jag predika. Det känns ganska bra faktiskt! Jag ser fram emot att använda orden mycket den här terminen, att jag får öva på framträdanden är också ett plus. Det känns skoj.

Bemötande

Jag har alltid haft väldigt svårt att "bli pratad om", eller att någon pratar över huvudet på mig. Så jag försöker i alla fall, så gott jag kan, låta bli och prata om människor som inte är närvarande i rummet. För mig handlar det om respekt. Med tiden upplever jag mer och mer att det människor säger till mig inte spelar så stor roll. Det viktiga är vilket bemötande jag får. Blir jag bemött på ett fint sätt, med respekt och värme, då blir jag väldigt glad.

Till exempel tycker jag det hör till artigheterna att ringa/maila/skriva och presentera sig när man ska ha med varandra att göra. Det tycker jag är mycket respektfullt. Som jag sa nyss på vår Medarbetarsamling så är ju allt också relativt. Det jag tycker är respektfullt kanske någon annan tycker är respektlöst och viceversa.

En annan viktig sak som diskuterades flitigt vid lunchbordet är hur vi påverkar varandra. Det jag säger och gör påverkar faktiskt människorna runt mig. Även om jag ser mig som oviktig, och någon som inte förmår att påverka så gör vi det utan att vi tänker på det bara genom att vara människor. Trots allt så formas vi i relationen till andra. Det är i alla fall så jag ser på det. Någon som har några andra tankar?

Back to reality

Så nu sitter jag här, med sömnen fortfarande lite närvarande och dagen som ännu inte riktigt ljusnat trots att klockan nästan är tio. Till på köpet verkar jag vara alldeles ensam på jobbet. Var är alla? Trots den lilla listan på saker som jag borde göra denna förmiddag kommer jag mig liksom inte för att göra någonting. Jag borde ringa åtminstone ett samtal och skicka två mail samt kolla upp alla nya datum som kommit med mailen under ledigheten. Uppdatera almanackan så att säga.

Idag regnar och blåser det värre än någonsin vilket får mig att i ett väldigt känslomässigt ögonblick utbrista "jag hatar Göteborg". Det är inte helt sant, men visst trivs jag bättre på östkusten där vindarna inte är riktigt så här starka, eller regnet riktigt lika vått.

Nu ska jag leta efter mina kollegor!

Dagens sammanträffande

På väg till träningen såg jag plötsligt en person jag kände igen väldigt väl. När hon sedan vände sig om visade det sig vara lillasysters lågstadielärare. Livet är bra underligt, och det är underligt vilka sammanträffanden man kan råka ut för. Läraren var hitflyttad sen fem år tillbaka berättade hon, och frågade i samma andetag vad Sofie gör nu förtiden. Mitt svar fick henne att känna sig gammal. Det är nämligen så att lillasyster tar studenten till sommaren, har skaffat pojkvän och sover sällan i sitt flickrum. Tiden går.


Om att bo i Göteborg

Det är lite knäppt det där med att bo i Göteborg. För det första så avskyr jag vädret, den bitande fuktiga kylan som man nästan inte kan klä sig mot. Sedan ovanpå det, blåsten och regnet. Jag är livrädd för att bli påkörd av spårvagnar och biblioteket är ruskigt osorterat så jag nästan får nippran av att vara där.

Samtidigt, här finns så många fina människor, här finns muséer, trevlig träning, många fik, och mot allt det jag sagt förut det är ganska fint här ändå. Speciellt när solen skiner för första gången på tre veckor. Då smälter mitt hjärta direkt. Idag sken solen igen, och fåglarna kvittrade i Olofstorp. Jag försöker leva här, där jag är nu. Mitt hjärta har svårt för separationer, ändå tycks det växa allt mer för varje separation. På något vänster finns det ännu mer kärlek där sedan.

Hur som haver, i juni kommer det vara svårt att flytta härifrån.

Livet

Jag vill bara meddela att det är svårt att leva ibland.
De flesta av er vet nog redan det, men jag säger det ändå.
Valen är för många, och hur vet man om man väljer rätt?

Första arbetsdagen

Idag har jag jobbat för första gången sedna 21 december, visserligen har jag ju varit på kurs hela veckan men det är ju ändå inte på samma sätt som att jobba. Var inte riktigt nöjd med den förbönen jag hade skrivit innan jul, men det fanns inte heller någon tid att göra något åt saken. Kyrkoherden, som jag jobbade med idag, tackade ändå vänligt för den fina förbönen. Kanske var det bara jag som reagerade. Jag var med och delade ut nattvarden också. Det tycker jag är förvirrande ibland, eftersom varje präst gör olika. Det sättet som jag är mest van vid är som Åsa gör, eftersom jag har delat ut med henne mest. Det gäller helt enkelt att vara väldigt flexibel, vilket ibland gör mig bara en liten smula stressad.

Det är rätt intressant hur alla präster gör saker olika. Det ger ju en chans att fundera över vad som är bra, och hur jag kanske vill göra en gång i framtiden. Just nu ser jag mitt yrkesliv som något ganska avlägset. Jag har en massa andra saker jag måste ta itu med innan jag börjar utbilda mig. Jag tror det är viktigt eftersom det är ett väldigt människovårdande yrke det där. Någon gång i framtiden vill jag ändå dit.

Sovmorgon med förhinder

Jag hade planerat en låååång skön sovmorgon, vilket det visserligen blev till sist. Helt okomplicerat var det dock inte. Klockan 7 i morse vaknade jag med panikont i magen. Det var så att jag svor en ramsa över att var kvinna innan jag masade mig upp och fixade i ordning några knäckemackor, hämtade tidningen och stoppade i mig en Ipren. Sedan blev livet lite lättare igen. Så jag kröp ner i sängen, läste lite tidning och knaprade knäckemackor. frös lite och kröp ner lite till under täcket, där jag faktiskt somnade igen. Så nu är jag nyvaken och på fix, städ och rensar humör. Så här ska städas!!!

Det är bäst att passa på innan lusten försvinner.

Vi är inte här förgäves...

Det finns en psalm som börjar så, som heter så. Jag tänker att det är väldigt trösterikt, något som leder vidare. Någonstans finns en mening med det liv vi lever, en väg som på något sätt är vår. Jag tror att alla har sin egen tolkning där. Jag tror på livsmönster och mening, annars skulle jag inte orka leva, kämpa vidare. Jag tror att Gud är i allt som sker, med kärlek och nåd.

Det är de tankarna jag bär med mig i från den avslutade kursen. Jag bär med mig lite nytt livsmod, en liten ny gnista i mitt bröst. Vi är inte här förgäves...
Hur livet än gestaltar sig så finns det någonstans en mening med att fortsätta leva. Ibland undrar jag vad meningen är, och ser inte riktigt. Så småningom så kan jag ändå se mönster när jag ser tillbaka. Det var något där, det är något där.

Det har inte bara varit en lätt vecka, delvis har den ändå varit väldigt tung känslomässigt, mellan skratten, de goda samtalen och lekarna. Jag tänker att livet är precis så. Det är allt, tårar, skratt, goda samtal, konflikter, lekar och framförallt, i och runt omkring allt det där finns kärleken. Häromkvällen såg jag mig omkring i Helsjöns kapell och kände så mycket kärlek till mina medvolontärer, och den kursledning som satt där. Jag blir alldeles varm i hjärtat som får ha alla de där, mycket olika, men fantastiska människorna i mitt liv. Jag konstaterar återigen hur rik jag är.

Rapport från kursen

Har  skaffat mig lite datatid, i den långa kön till internet här på Helsjöns folkhögskola. Vi är 20 volontärer som  är här, och vi har jätteroligt! Tidigare har jag varit lite skeptisk till en del av passen, det är jag fortfarande, men det är roligt att vara här tillsammans med alla. Vi har lärt känna varandra mycket mer och det blir kanske inte lika svårt att ta kontakt senare. Så mycket som jag skrattat de senaste dagarna var det länge sedan jag skrattade. Alldeles underbart tycker jag!!

Ändå är det lite dystert, det är sista kursen på Helsjön, nästa kurs åker vi till Berlin och sen är det plötsligt slut. Den gemenskap som skapas kommer inte att hålla, men några kanske jag ändå klara av att hålla kontakten med. Nu ska jag inte fundera mer på det utan njua fullt ut av det sista dygnet i alla trevliga människors sällskap.


Kurs igen

Idag ska jag åka på Volontärkurs nr 2, det ska bli trevligt att träffa alla volontärer igen, men vad gäller kursen fick jag rysningar när jag läste programet. Något som stör mig mycket är att man "bara" tycks rikta in sig på barn- och ungdomsarbetet i kyrkan. Jag jobbar inte alls med barn- och ungdomar, och alla församlingar har inte den verksamheten. Missförstå mig inte, ungdomsverksamheten är en av de viktigare verksamheter som Svenska Kyrkan driver, men sedan finns det många andra verksamheter också. Om jag nu ska generalisera grovt, väldigt grovt så ser jag det så här. I Svenska Kyrkans församlingar glöms barn- och ungdomsarbetet ofta barn av de flesta utan dem som det berör. På volontärkurserna upplever jag det snarare som tvärtom. Förstår ni?
Nu var jag visserligen väldigt subjektiv utifrån min egen upplevelse.

Tiden går, nu måste jag packa färdigt!

Göteborg

Nu sitter jag vid mitt skrivbord i Göteborg. Det känns faktiskt inget bra att vara här (jag vill varken höra förmananden eller uppmuntranden). Livet går inte riktigt på helfart här, det är som om det haltar. Jag är väldigt ledsen, vilket skulle kunna bero på hormonerna. Jag trivs inte här, troligtvis för att jag inte har tid att skaffa mig ett "liv" här, dvs vänner och aktiviteter, en meningsfull fritid. Allt jag har är jobbet, samtalen och träningen. Det räcker liksom inte, jag behöver något mer.

Gudstjänstglädje

Det var länge sedan jag kände en riktig "glädje" över att fira gudstjänst, men idag var den tillbaka. Det var en jättefin, och varm gudstjänst och prästens predikan var väldigt bra. Uppskattade den mycket. Nu ska jag åka tillbaka till Göteborg där mitt eget gudstjänstlig närmaste kan likna en öken (nåja, inte riktigt) trots att jag arbetar i en kyrka. Jag saknar alltid rymden i kyrkorna så mycket där, det känns litet och instängt. Ibland kan jag också vända mig mot gudstjänstformen och trivs inte riktigt i den. Det finns inte så mycket att göra åt det. Mest trivs jag ändå i den kyrkan i Göteborg. Det är trivsamt.

Mina yngre bröder har fått ett trumset och jag är väldigt glad att jag ska åka härifrån om ett par timmar. Det dånar genom hela huset.

Nu...

...har jag sovit, men är fortfarande inte redo att ta mig an första dagen i resten av mitt liv. Göteborg lockar inte, sorry men that's a fact. Jag ska dit i alla fall, jag ska bo och arbeta där till och med 3 juni. Det kommer att vara en rolig, och ännu mer lärorik termin än den som redan har passerat. Det gäller bara att leva i nuet och andas lite samtidigt.

Nu ska jag åka till kyrkan.

Idag...

...är första dagen på resten av mitt liv. Men innan jag lever den dagen fordrar jag lite sömn!
Godnatt

Det där med växandet

Så kom jag tillbaka, efter 4 månader i Göteborg. Ingen ungdomsgrupp, ett nattcafé och tusen erfarenheter senare satt jag mig i bilen och åkte till Kolmårdsskogarna, där Tingstad, Styrstad och Kvillinge församlingar hade ungdomsläger. Jag hör inte längre hemma där, det har varit många fina och roliga stunder tillsammans med ungdomsgruppen, på ungdomsläger, men jag hör inte hemma där längre. Jag har tagit ett par steg till i mitt liv, jag är på väg någon annanstans. Det betyder mycket för mig, Tingstad församling betyder mycket för mig, de har varit min hemförsamling mer än vad min "riktiga" hemförsamling någonsin kommer bli. Där har jag fått växa, vara och utvecklas. Nu går jag vidare, någon annanstans.

Samtidigt börjar jag längta hem, eller snarare framåt, längta efter att få fortsätta med mitt liv. Det känns som om jag redan är färdig i Göteborg. Så är det ju inte riktigt, jag har fem månader kvar, som jag vet kommer bli fulla av nya lärdomar och upplevelser. Jag ser så mycket fram emot att börja läsa i höst igen, jag längtar riktigt till slutet av augusti. Jag är på väg, mot oändligheten och vidare.

Drama Queen

En av min små svaga sidor här i livet är att jag tycker om att överdriva. Ibland  blir det positivt, men oftast ganska negativt. Jag måste börja bli realist nu när jag är vuxen och har jobb.
Fast det låter tråkigt. Min mamma tycker illa om att jag ser på Nickelodeon. Då suckar jag och tänker att barnprogram oftast är bra mycket vettigare än alla de där såporna på tv. Min favorit tv-kanal är nog förövrigt Disney Channel.

Det är charmen tycker jag, att kunna titta på både vuxenprogram och barnprogram. Jag tycker det är trevligt att se på någon bra dokumentär, eller drama-produktion likväl som jag tycker om att skratta till knäppa upptåg i Disneys tv serier. Jag är barnslig, vuxen och nöjd med min tillvaro. Något min mor sällan är.

Ännu en summering av 2007

Denna rolighet hittade jag hos Miriam, vars blogg jag följer med stort intresse.
Så håll till godo, detta var en del av mitt år 2007

Vad gjorde du 2007 som du aldrig gjort förut?
Jättemycket! Det största var nog ändå att flytta långt, långt bort. Ända till Göteborg

Håller du dina nyårslöften och ska du ge ett för 2008?
I år har jag lovat att stå upp för mig själv lite mer, men annars ger jag inte så mycket löften.

Fick någon i din närhet barn?
Ja, min kusin fick tvillingar på årets första dag. Världens gulligaste ungar.

Dog någon i din närhet?
Nej, men ett par som jag är bara ytligt bekant med, det är trist.

Vilka länder besökte du?
2007 var ett väldigt lungt reseår, men Frankrike (Taizé) hann jag med.

Vad skulle du vilja ha 2008 som du saknade 2007?
Lite större självrespekt vore ju inte helt fel.

Vilket datum från 2007 kommer du minnas, och varför?
14 juni, student och så många människor som slöt upp och var där för min skull. Jag förstod inte innan hur många människor som brydde sig om mig. Sedan kommer jag nog minnas 31 augusti också, då körkortet erövrades.

Vad var din största åstadkommelse?
Studenten, absolut! Oj vad jag har slitit de senaste fyra åren (ja, för jag gick fyra år på gymnasiet) för mina betyg. Samt körkortet, det trodde jag aldrig att jag skulle klara

Vad var ditt största misslyckande?
Ärligt talat så har det nog flutit på ganska bra det senaste året, men kanske den tidvisa förbannade oförmågan att slappna av och ta livet som det kommer är ett av mina misslyckanden.

Vems beteende förtjänade att firas?
Många människors, jag känner så många fina människor!

Vems beteende gjorde dig ledsen eller arg?
Samma personer som vanligt

Var tog det mesta av dina pengar vägen?
Telefonräkningar, eller möjligtvis till bredbandet

Vad gjorde dig jätte-, jätte-, jätteexalterad?
Studenten och mitt körkort och ett flertal andra grejor, typ resan till Stockholm i somras. Jag har lätt för att bli exalterad.

Vilken låt kommer alltid att påminna dig om 2007?
Tu sei sorgente viva (sommarens mesta sång i Taizé)

Bästa filmer 2007?
Alltså, jag ser sällan på film. Däremot har jag varit på en fantastisk teaterföreställning så här i slutet på året. "Familjelycka" som spelades på Östgöta teatern.

Vad önskar du att du hade gjort mer av?
Skrattat, och njutit

Vad önskar du att du hade gjort mindre av?
Stressat och oroat mig

Favorit TV-program?
Greys Anatomy, trots att jag sällan hinner se det. Sedan är jag svag för brittiska deckare, så Morden i midsummer kommer som vanligt högt upp.

Vilken var den bästa boken du läste?
Tror nog trots allt att det var Rättvisans Rebell, om Dessmond Tutu. Verkligen intressant och välskriven

Vad gjorde du på din födelsedag?
Jobbade, städade och välkomnade min vän Annika hem till Sverige. Världens bästa födelsedagspresent

Hur skulle du beskriva din stil 2007?
Kjolar och koftor. 2007 var året då jag upptäckte svart och hur snyggt det är med en svart tröja och en diskret kofta. Min nya favorit är diskret vinröd och bärs så ofta som det går.

Hur höll du dig ifrån att bli galen?
Gud och de människor som jag tycker så mycket om

Vem saknar du?
Alla mina vänner som är kvar på östkusten (i alla fall när jag är i Göteborg)

Vem var den bästa nya personen du träffade?
Min vän Inga, hon är bäst, med flera ljusår.

Berätta om en värdefull läxa du lärde dig 2007:
Om man jobbar för mycket får man ett uselt humör och sover dåligt, så man ska helt enkelt se upp med att jobba för mycket.

Lärde du dig något nytt under 2007?
Massor! Jag fascineras över hur mycket jag lär mig varje dag. Inte så stora saker, men de hjälper mig bli en bättre människa.

Vad vill du lära dig under 2008?
Att följa mina egna drömmar och inte bry mig så mycket om vad andra människor tycker att jag borde göra

Jag undrar ibland...

Jag undrar ibland varför det är så svårt att leva. Gud är allsmäktig och ändå tycks livet ibland bara som ett stort lotteri. Jag känner mig otacksam. Egentligen har jag allt jag behöver, född med tusen silverskedar i munnen som Alice Bah Kunke uttryckte det då hon talade på ett av Svenska Kyrkans Ungas Riksmöten för ett par år sedan. Jag har allt jag behöver och lite till. För varje dag som går förstår jag allt mer, det jag förstod redan som barn. Sakerna spelar ingen roll, det stora rummet, eller den modernaste tröjan, eller den bärbara datorn jag har i knät. Ingenting spelar egentligen någon roll. Ett helt liv (mitt hela liv som ännu inte är så långt) har jag längtat efter kärlek, uppskattning och respekt för den jag är. Jag har längtat efter en trygg miljö att vara i, att mogna och utvecklas i. Det mesta har jag fått skaffa mig själv. Kärlek är en nåd, och den nåden har inte varit mig given under den första halvan av mitt liv, i alla fall inte så som jag hade behövt den.
Nu sitter jag och ser fram mot våren, ser bortom våren mot hösten och ser det liv jag önskar allra mest. Det är inte så mycket som kommer att förändras, för livet kommer fortfarande aldrig vara riktigt lätt. Det är det nog inte för någon människa, men jag ser så mycket gott i min framtid. I höst ska jag få vara, och växa i en trygg, känd miljö. Jag får en större tillgång till mina nätverk, till mina vänner, för att jag kommer hem. Det är så, man måste åka bort för att förstå vilken skatt man har. Jag var tvungen att resa bort för att komma hem. Komma hem, fast det aldrig förr har varit hemma.
Minnet av min smärta bär jag med mig för evigt, men jag är inte smärtan, jag är så mycket mer. Jag bär så mycket liv inom mig som väntar på att få levas.

Om onsdag och August Strindberg

Snart har onsdagen gått till ett slut. Jag sitter i min lillebrors säng (eftersom det är den enda lediga tvn som har boxer) och ser på en dokumentär om Strindberg. Jag, som läst allt jag kan komma över har inte läst Strindberg. Intresset för klassikerna har vaknat allt mer, och vetgirig som jag är vill jag lära mig mer, veta mer. Jag ska nog skicka iväg ett mail till min vän Marianne så småningom. Hon kan nog rekomendera vilken jag borde börja med, eller vilken jag kanske skulle tycka om. Kanske kan jag hitta någon i pocket??? Pocket är guld! Jag får kolla i affärerna imorgon. En del verkar alldeles förtrollade av honom. Jag ser fram emot att försöka läsa honom.

Annars har jag inte gjort väldgt mycket idag, fast det beror ju på hur man ser det. Jag höll en lunchandakt som man kan läsa längre ner på min blogg. Den föll i god jord. Det var trevligt att vara i Navestad, fast Lasse som vanligt skulle ut och handla, fast vi ses ju på fredag igen. Kanske hinner vi säga något annat än hej och hejdå. Vilken dålig tajming jag har ibland. På eftermiddagen fikade jag hos Ruth och nu funderar jag mest på huruvida jag ska följa med på JC rean imorgon. Jag har blivit erbjuden ett par byxor gratis. Kanske är det dumt att tacka nej...


Teater igen!

Nu har jag bokat teaterbiljett till Riksteaterns turné i vår. Jag ska gå och se "Räddad" i Kungsbacka 23 februari. Den spelas i Linköping just nu, men jag hinner tyvärr inte se den när jag är här. Vilken tur att den kommer till Västkusten då!! Jag ser mycket fram emot det, speciellt eftersom jag känner en i ensembeln. Kul att få se honom i Kungsbacka. De ska bli himla skoj!!!

Bloggtips!

En av mina vänner har börjat blogga under namnet Esther. Besök gärna hennes blogg! Än finns det inte så många inlägg där, men jag har i alla fall lovat att göra reklam för bloggen.

Inte en toppen start

Så har det nästan gått en hel dag på det nya året. Ärligt talat så fick året ingen toppen start och jag känner mig riktigt nere. Delvis kanske beroende på det faktum att jag var på sjukhuset hos farmor. Sjukhus är aldrig trevliga, men särskilt otrevligt tror jag alldeles bestämt att MAVA är. Svårt också att se någon man håller av ligga i en säng så där hjälplös. Intellektet säger att åldern tar ut sin rätt, men det mesta av mig ger sig hän åt en skrämd känsla av att det är något ruskigt fel med världen.

Annars vet jag inte, det har regnat/snöat och jag sover dåligt. Hjärtat är tungt helt enkelt. På söndag åker jag tillbaka till Göteborg igen. Den här gången kan jag inte bestämma mig för om jag ska längta efter återresan eller inte. Hur som haver så har jag ännu inte läst kurslitteraturen än, men det finns ju en hel natt mellan söndag och måndag. Så kan det gå när livet inte riktigt är som det ska. Förresten tror jag att jag behöver gråta. Det ska vara nyttigt säger de. Imorgon kanske jag får kramas. Ibland glömmer jag liksom att jag är vuxen. Det passar sig inte längre riktigt att krypa upp alldeles nära hos "vem som helst." Gode Gud, jag behöver kroppskontakt!

Med hopp om en bättre morgondag! Nu ska jag se färdigt på "I Rosens namn". Hur blir det med sovandet i natt då? Ja, den som lever får se!!

Tradigt

Hur självvalt det än är så är det ingen hit att sitta ensam vid tolvslaget på nyårafton. Raketerna dånar utanför, själv önskar jag mig en kvart framåt i tiden när det tystnad och jag får sova. Nästa år kanske det är dags för en ny tradition? Ensamheten är jag rätt less på måste jag säga.
Nu är 2008 här, må det kommande året bära med sig välsignelse och fred till människor.

RSS 2.0