Allting har ett slut

I tisdags hade vi den sista konfirmandplaneringen

Mitt internet försvinner om ganska exakt 40 minuter.

På söndag konfirmeras "mina" konfirmander

På onsdag har jag min sista andakt för gemenskapsträffen

På torsdag åker jag för sista gången "hem" och hälsar på

Om dryga tre veckor säger jag farväl till de första personerna

Om 3,5 vecka åker vi på sista kursen till Berlin

Om exakt fem veckor har jag lämnat lägenheten och flyttat tillbaka till Söderköping.

Min verklighet består av ett uppbrott som jag har vetat om sedan 10 månader tillbaka. Det gör det inte enklare, uppbrott är en del av livet, en komplicerad del av livet som jag kanske aldrig riktigt kommer att lära mig leva med. I min ålder är dessutom uppbrotten ganska frekventa. Det gör att jag ibland längtar efter en plats där jag kan stanna en längre tid. Där jag kan andas och bygga bo, bygga liv.

Valborgsfirande

Så valborgsfirandet kommer inte gå så lungt tillväga som jag trodde. Under mina typ 15 minuter på biblioteket råkade jag bli inbjuden till en grillkväll med goda vänner. Så nu är jag snabbt hemma och byter till mer praktiska utekläder.

På spårvagnen hem satte sig en kvinna i sätet bredvid mig, och hon grät, mycket. Först trodde jag bara att hon var förkyld, sen förstod jag att hon grät. Jag försökte fråga hur det var fatt, men ibland är språket en hög barriär som inte är lätt att ta sig över. I vilket fall som helst så fick kvinnan mig att fundera på hur mycket vi lägger märket till varandra, eller snarare hur lite. För jag tror ingen annan i spårvagnen såg att kvinnan grät. Det är spännande, eller snarare sorgligt.

Mitt internetabonemang går ut vid midnatt, så nu skrivs det inget här förrän på fredag när jag jobbar.

Idag

Jag och kollegan H har pratat präst idag. Hon är präst, och jag är väldigt intresserad av att lära mig mer vad hon arbetar med, hur hon tänker kring saker som begravningssamtal, dopsamtal osv. Hur bemöter man en människa i kris? Vad säger man? Hur bemöter man dem som anser att man inte får vara präst bara för att man är kvinna?

Samtal varvat med lite praktiska förberedelser inför morgondagens kyrklunch efter gökotta och pilgrimsvandring. Det tycks vara dagar för goda samtal nu, det njuter jag av.


Goda samtal om livets mörker

Jag sätter mig vid datorn och tänker på hur oändligt tacksam jag är över den dag som jag precis har genomlevt, hur oändligt tacksam jag är över livets guldstunder. Hur vardagen också är fantastisk att vara i. Egentligen har inget speciellt hänt idag, ändå känns det som om jag har klivit runt på helig mark på något sätt.

I morse hade vi konfirmandplanering, den sista jag kommer att ha här i Angereds församling, på söndag konfimeras våra ungdomar. Jag hoppas att det blir en fin gudstjänst som de kommer minnas med glädje. Resten av förmiddagen gick åt till att skriva en arbetsansökan, samt att hjälpa till med fikat till Stor MAS (medarbetarsamling för hela pastoratet) alltså var jag inte på min vanliga arbetsplats under förmiddagen utan i ett av de andra distrikten.

Strax efter tolv sprang diakonen G och jag ihop i köket. Vi fick ett fint samtal där över fruktskålar och kaffekoppar, samtal om livets mörker, och det goda det för med sig. Sedan har det samtalet följt med resten av dagen. Ända fram till alldeles nyss då vi sa hejdå och gick hem, var och en till sitt. Vi har inte pratat med varandra speciellt mycket tidigare eftersom vi är i olika distrikt, men jag är så oerhört tacksam för de samtal vi har fört idag, om Gud, tron och livet. Vi kom fram till att mökret inte bara är ont, att det också är en förutsättning för det ljusa. Vågar vi stanna kvar i mörkret så kan vi få möjlighet att växa.

Vi gick ut i vårkvällen och Gud omslöt oss med en ömhet, med nådens hav, med kärlek och omtanke. Det får vi leva och röra oss i, även de mörka stunderna. Genom mörkret kan vi se ljuset.


Dagens citat

I ett mail jag f ick på morgonen stod det

Livet gör ont och livet gör gott. Utan kärlek ingen smärta.... inget liv!


Det tar jag med mig ut i världen idag.

Slottskogen, Saltholmen och Teater

Nu har jag landat igen efter en lång dag utomhus. Förmiddagen tillbringades i Slottsparken med Frida, sedan tillbringade jag en bra stund inne på Nordea och har för första gången i hela mitt liv bestämt möte med en rådgivare. Eftermiddagen och kvällen har sedan spenderats i sällskap med vännen S. Vi tog spårvagnen ut till Saltholmen och traskade omkring en stund. Det blåste men var ändå förvånansvärt varmt.

        
(klicka för att göra bilderna större)

Dessutom upptäckte jag också i dag att de fantastiska teateruppsättningarna av Alfhild Agrells "Räddad" och Anne Charlotte Lefflers "Familjelycka", som ingår i Riksteaterns SPETS-projekt, spelas i Göteborg 19 och 20 maj. Efter att ha kollat biljettpriset som för ungdom ligger på endast 100 kronor, (JIPPI!) har jag nästan bestämt mig för att se båda två igen. Fantastikt bra föreställningar. Ni som läst min blogg ett tag vet att jag skrev om det både i julas då jag såg "Familjelycka" och i februari när jag sett "Räddad". Båda två fantastiska på sina alldeles egna sätt. Nu ska jag ägna några dagar åt att se om någon vill gå med mig, annars beställer jag biljetterna ändå och går själv. 

Sommarvärme

Sommarvärmen drar in över Göteborg. Underbart. Jag är inne och vänder. Sådana här dagar ska liksom tillbringas utomhus. Vätskekontroll!

Tidsoptimist

Sedan jag flyttade till Göteborg har jag blivit tidsoptimist. Jag är nog ganska positiv och optimistisk i vanliga fall också, men här går det lite till överkant. Mitt lugn övergår sedan till halvpanik när jag inser att jag blir åtminstone tio minuter sen. Idag tar det sig uttryck i att jag måste gå hemifrån om 45 minuter och jag har inte ätit frukost, eller tagit på mig strumpor.

Jag hoppas att jag återgår till att vara lite mer realistisk när jag flyttar hem.

In manus tuas pater

Det finns en sång, från Taizé, som får mig att bara släppa taget, hur ont det än gör mig. För ibland gör det ont att släppa taget. Garden liksom sjunker och jag låter mig omslutas. Det är ganska, väldigt fantastiskt!

IN MANUS TUAS PATER, COMMENDO SPIRITUM MEUM

JAG LÄMNAR NU MIN ANDE, I DINA HÄNDER O FADER

Hur vi uttrycker vår tro

Jag tänker att det finns väldigt många sätt att uttrycka en Gudstro. Det finns olikheter mellan samfund och mellan människor. Det finns en del saker jag stör mig ganska mycket på, i sammarbetet med missionskyrkan, men som jag väljer att ignorera därför att det mest handlar om petitesser från min sida. Små, små saker som egentligen inte spelar någon roll. Huvudsaken är ju at vi är där tillsammans, att vi möter varandra, att vi möter Gud.

I den lilla staden där jag är uppväxt fanns det, förutom Svenska Kyrkan, ett antal samfund som bedrev olika slags barn- och ungdomsverksamhet. Efter som jag hade kompisar i de olika samfunden hände det då och då att jag följde med dem på deras träffar. För det mesta var det väldigt trevligt, och väldigt igenkännande. Vi lekte lekar och pysslade, vi bakade och det var en trygg plats att vara på. En sak skrämde mig, och det hade med tros uttryck att göra.

Det var en kvinnlig pastor där en eftermiddag. Vi var några stycken, mest tjejer på träffen och vi hade sjungit lite. Jag minns inte exakt, men vi kanske vara 12 år. Pastorn ber oss att blunda, sedan pratar hon en stund om hur fantastisk Jesus är, att Jesus kan rädda och frälsa oss om vi bara ber honom om det, att Jesus skulle ta emot oss i himlen, men de som inte blev frälsta hamnade någon annanstans. Sedan bad hon alla som ville bli frälsta att räcka upp handen. Så där satt vi, tio barn, ungefär 12 år gamla. Själv var jag livrädd både för att bli frälst och för att inte bli det. Jag räckte inte upp handen den gången, det var det en annan tjej som gjorde. Då fick vi alla andra lägga våra händer på henne medan pastorn bad.

För mig var det där ett skräckminne, 12 år gammal är man inte vuxen nog att fatta det beslutet. När jag ser tillbaka på hela situationen mest kränkande. Jag slutade vara med på bönerna i den kyrkan efter det.

Jag har valt att inte berätta vilket samfund det var, eftersom jag inte vill hänga ut någon och eftersom man även inom samfund är olika. Pastorer är olika, traditioner på olika platser är olika. Dessutom finns det människor som tycker att det är naturligt att det går till på det här sättet. Återigen så har det med våra olikheter att uttrycka vår tro att göra.

Ifrågasatt av de närmaste

Jag spinner vidare lite på inlägget jag skrev i eftermiddags. Det är inte så lätt att vara den enda, av något slag, i en familj. Jag är den enda som tror på Gud, som går i kyrkan. Jag har sällan mötts av förståelse för mitt engagemang. Tidvis har jag undrat vad som är fel med mig, eller vart jag kommer ifrån. Jag är inte uppfostrad till att vara troende, jag är snarare uppfostrad i en väldigt sekulariserad miljö. Vetenskap och utbildning är väldigt viktigt.

Jag tycker också att utbildning är  viktigt, verkligen. Däremot tycker jag inte att det är livet, det finns många andra värden, mycket annat som är viktigt. Det behöver man givetvis inte tro på Gud för att tycka. Det är svårt att gå emot sin omgivning, det har varit svårt för mig att välja vägar som egentligen inte accepteras. Varför gör jag det? För det är vad som för min utveckling framåt. Det finns mång alternativ, livet är fullt av alternativ, men när det kommer till kritan finns det bara ett som hjälper mig att gå vidare, och ta nästa steg i mitt liv. Därför vågar jag göra allt det där nya, därför vågar jag gå emot  de strukturer som finns i min familj.

Jag har tappat räkningen på alla gånger som diskussionen kring matbordet handlat om att jag borde skaffa mig ett "riktigt" jobb på helgerna i stället för att vara konfirmandledare. Det är uppslitande att ständigt få sitt engagemang ifrågasatt.

Är det någon mer än jag som växt upp/lever på det här sättet gentemot föräldrar/familj? Vill ni dela tankar, erfarenheter och tipsa om hur splittringen kan bli till något gott? För jag är splittrad.

En utmaning

Jag hittade en rolig utmaning på temat "tre"

Tre namn du går under:
1. Emelie 
2. Mimmi (pappas smeknamn på mig när jag var liten)
3. Volontären (det händer i bland på arbetsplatsen)

Tre saker som skrämmer dig:
1. Stora hundar
2. Konstiga ljud när det är mörkt
3. Sova på färja

Tre saker du har på dig:
1. Jeans
2. Svart tröja
3. Halsband

Tre av dina favoritlåtar just nu:
1. Did you give the world some love today?
2. This is the year med Marit Bergman
3. Redemption song med Johnny Cash

Tre sanningar om dig:
1. Tycker mycket om att leka
2. Älskar choklad i alla former (vit choklad undantaget)
3. Jag är riktigt ostrukturerad och slarvig

Tre av dina intressen:
1. Promenera
2. Sjunga
3. Läsa

Tre saker du verkligen vill ha:
1. Min bärbara dator som är trasig (igen)
2. Ett jobb som jag har sökt
3. Sommar, sol och vila

Så kom igen nu, fortsätt!

Familjekomplikationer

En del saker är lite komplicerade ibland. En av dem är att vara den enda i familjen som tror på Gud, och tycker att kyrkan är något att ha. Det ses inte alltid med blida ögon, och ibland blir det lite lätt komplicerat att få de två världarna att gå ihop. Jag är nämligen en del av båda. Det märks ganska väl när min syster är här. Vi är inte uppfostrade till att ha en Gudstro. Det är det enklaste sättet jag kan förklara det på.

Idag har vi i alla fall varit på stan, syster och jag. Det var trevligt. Min behållning av timmarna på stan är en ny beige vårjacka för 150 kronor (det var REA) vilket jag tyckte mig behöva eftersom mina gamla har dryga sju år på nacken.

Midsummer Murders

Jag är svag för engelska deckare i allmänhet och Midsummer murders i synnerhet. Så idag på ICA inhandlade jag en sådan film tillsammans med Expressen. Det gör jag bara i mina svaga ögonblick, typ 25 i månaden när jag tror att pengarna räcker i en halv evighet eller så.

Jag har följt Midsummer murders i många år, så länge jag kan minnas egentligen. Jag gillar dem mycket, mycket. Fast i bland undrar jag lite över logiken, om sådär mycket folk verkligen skulle ha dött så borde ju midsummer snart vara alldeles uttömt på människor.

Söka jobb

Hur i hela världen skriver man ett löneanspråk när man inte vet vad som är rimligt att begära, eller  hur man skriver ett sådant papper?

Jag går och gömmer mig!

Allting har ett slut

Det är med blandade känslor som jag nu inser att det bara är sex veckor kvar tills jag slutar i Hammarkullen. Något tar slut, men något nytt börjar. Det är klart att det kommer vara svårt att lämna de människor jag har lärt känna här. Flera bär jag nära hjärtat. Vi får se vilka jag kommer fortsätta hålla kontakten med och vilka jag kommer lämna bakom mig.

Det finns några jag verkligen önskar finns kvar. Framförallt en väldigt varm, och rar människa som jag sa adjö till redan i februari.

Det jag kommer sakna mest med Göteborg är det stora utbudet. Här finns ALLT. Jag kommer att sakna lunch/mat utbudet, affärsutbudet, de stora grönområdena och en del annat. Jag ser ändå fram emot att flytta "hem". Vem vet, kanske kommer jag tillbaka och läser min teol. kand här, kanske inte. Kanske återvänder jag bara hit sporadiskt. Den som lever får se, och jag har mycket jag vill uppleva av mitt liv.

Söka jobb

Nu ska jag söka jobb igen. Jag tror nog egentligen inte att jag kommer få det för jag har ingen utbildning. Jobbet är "bara" ett nio månaders vikariat, så jag hoppas ändå på det bästa.

Det vore trevligt att ha en "riktig" anställning i CV:t för framtida sommarjobbsansökningar.

Håll tummarna! (Detta innebär fortfarande att jag kommer flytta till Linköping efter sommaren.)

Andras ord

Den här förmiddagen har jag massor att säga men inga ord att använda. Därför låter jag Karin Boyes ord tala i mitt ställe. Litteraturen är en gåva, när orden tryter har någon annan redan sagt det förut.

Så drivs vi, vilsna själar, fram
från lägerbål till lägerbål
vet ingenting om nästa rast
vet ingenting om resans mål -
vet, att här växlar natt och dag,
tung kväll och väldig soluppgång
och att vår resa än syns kort
och än för obarmhärtigt lång

Punkt slut.

Jag ser livet

jag ser livet mellan trädens grenar

skymtar det bakom stenen

övervuxen av mossa

jag hittar spår i vitsippebacken

hör det viska genom

porlande vatten

jag ser det falla med regnet

ropa i förtvivlan

med åskan

jag känner livet in på bara kroppen

den smärtan som är

livsglädje, allt för intensivt

jag ser livet genom spegeln

ser att mognad gör ont

ingenting kommer gratis

jag ser livet mellan trädens grenar,

leker tafatt och bygger trädkojor

ramlar ibland

har såriga sommarknän

och skrapsår på armbågarna

är skör som ett barn

och stark som ett berg

jag ser livet mellan trädens grenar

det gör ont, men går ändå


© Emelie Hjerth


Skymningspromenad

Jag har varit ute och skymningspromenerat. Hittat en utsikts plats i området där jag bor, och tittat ut över Hisingen på andra sidan älven. Solen lyste liksom röd genom skogen och fåglarna sjöng. Jag hör själv hur romantiskt det låter.

Sanningen att säga så är det så där lagom romantiskt, men vilsamt. För mig är skymningspromenader alltid sorge- eller ångestpromenader. Vet faktiskt inte vad denna kvällspromenad faller in under för rubrik. Jag kan uppleva den stora tomheten och meningslösheten så nära ibland. Jag talar gärna om meningslösheten. Det fyller mig ändå med hopp och tro på imorgon.

Jag är en del av livets alla skiften och utan skiftena så vore jag inte jag.


Var Jesus kristen?

Vi har haft gemenskapsträff för daglediga på jobbet. Det är en grupp äldre damer som ses varje vecka. De fascnierar mig ofta och mycket. Dessutom berikar de min tillvaro här.

Idag har vi diskuterat bilder av Jesus. Den intressantaste frågan som ställdes var nog  Var Jesus kristen? Den är klurig den! För att kunna reda i en sådan fråga behövs först en defeninition av ordet kristen.  Jag valde då att definiera det som "någon som följer kristus". Vilket då ledde till en debatt om man kunde vara ateist och ändå kristen, eftersom man kan "leva i kristi efterföljd" utan att vara troende. Det hela blev nu kanske lite invecklat, men diskussionen var högintressant. Några slutsatser kom vi inte till, men flera teorier. Min egen teori tänker jag inte avslöja nu utan sparkar ut frågan i bloggvärlden...

Så vad säger ni, var Jesus kristen?


Litterära storheter.

Jag ville läsa ikväll, jag längtar efter en påfyllning, nya ord och tankar. Jag hittar alltid något nytt där hos Karin Boye, Bo Setterlind, Edith Södergran, Tomas Tranströmer, eller vem jag nu bestämmer mig för att läsa. Allra mest gillar jag Ylva Eggehorn, hon är min största förebild inom poesi och skrivande.

Jag trivs i litteraturens värld, blir ibland avundsjuk på dem som får ge ut böcker. Jag längtar efter att kunna ägna mig åt skrivande men går mest som katten runt het gröt. Tålamodet saknas. Jag känner mig väldigt priviligerad som faktiskt kommer att ägna hela hösten åt en värld som fascinerar mig så. En hel termin tillsammans med litterära storheter.

Idag har jag dessutom gått 13 000 steg, och insett att jag nog måste maila M och be om ursäkt för mitt eviga gnällande på Göteborg, som hon försvarar precis lika ofta. Botaniska trädgården var nämligen en väldigt trevlig plats, även om S och jag råkade hamna i stiglöst land och fick ägna en stund åt bergsklättring.

En smak av sommaren

Idag har jag ätit jordgubbar. Kollegan som hade fikat på medarbetarsamlingen hade köpt det i en av Hammarkullens frukt affärer. Jättegott! Dessutom hade hon köpt vindruvor också. Inte illa. Jag åt så jag nästan fick ont i magen. Det smakade sommar, jordgubbar och sommar är så tätt förknippat.

Dessutom har jag hunnit med två promenader i solskenet idag, en på vägen till jobbet och en med kollegorna runt lunch. Det är fantastiskt väder, fast det blåser mer än igår. Nu ska jag bege mig till andra änden av Göteborg. Jag och vännen S ska besöka Botaniska. Spännande!

Utan choklad

Tolv timmar och tolvtusen steg senare. I'm back. Nåja, jag har hunnit lite annat också, utom promenaden. Jag har tvättat, lagat mat och vikt tvätt. Ansiktet hettar av solen. Jag har viss chokladabstinens så om ni skulle tycka att jag är extra gnällig och sur de närmaste dagarna så skyller jag på abstinensen. Så det så!

Dag 1 utan choklad, avklarad!



Ps. När jag säger "utan choklad" så kommer jag att tänka på Pippi Långstrump "Utan snus i sju(?) dagar försmäktar jag på denna ö" Hon som inte ens snusade...

Ännu en dag

Nu ger jag mig ut igen, och utforskar ännu en del av Göteborg. Tillsammans med en filt och Dela liv, en bok som handlar om Svenska Kyrkans konfirmandriktlinjer. Vi ska hitta en trevlig park där vi kan slå oss när och njuta av solen, våren och värmen.

Rädslor

På temat; saker jag är rädd för finns ensamheten med. Ganska högt upp. Då menar jag inte den självvalda, eller tillfälliga ensamheten, utan den ensamheten jag inte kan göra något åt. När jag finns i en miljö där jag inte kan dela mina tankar och känslor med någon. Ensamheten där ingen förstår mig, ensamheten när jag inte är välkommen någonstans. Den ensamheten skrämmer mig, ungefär lika mycket som den stora tomheten.

Jag tycker om att vara ensam, ibland. I Göteborg har jag varit ensam alldeles för mycket, på gott och ont. Jag har lärt mig väldigt mycket av det, och tänker på den första volontärkursens tema "Att vara en främling". Man lär sig mycket av att vara ny och främmande i en situation. Jag har vuxit i det. Tryggare, starkare. Ändå är jag fortfarande liten och sårbar. Sårbar fast stark. Så vill jag beskriva mig själv. Jag faller ofta, men kommer alltid igen. Det var en person vid namn Mikael som gång på gång talade om hur bra jag var, han slutade inte fast jag blev arg. Det slutade istället med att jag var tvungen att kapituelra. Jag tror honom. Jag är bra, sårbar och stark.

En dag i Guds natur

Det har varit en härlig vårdag i Göteborg i dag. Varmt, soligt och bara en stilla bris. Alldeles perfekt med andra ord! Jag var på högmässa i Hjällbo kyrka i förmiddags, jag börjar hitta glädjen i att fira gudstjänst igen. Den har varit borta ett tag. Stort plus för en fin predikan, och goda samtal vid kaffeborden efter gudstjänsten.

Tyvärr blev det lite för trevligt, när jag kom hem blev det genast väldigt bråttom. Som tur är hade jag varit förutseende och tagit fram en korv med ärtsoppa ur frysen igår kväll. Det är ett tips till er som är studenter eller av annan anledning har knackig ekonomi. En sådan där korv räcker till två luncher och kostar 7 - 10 kronor/st. Det blir alltså en måltid för högst fem kronor. Fin fint!

Under eftermiddagen utforskade jag slottskogen tillsammans med Simon, som också är volontär. Mycket trevligt. Det visade sig att slottsskogen var mycket större än vi först kunde tro. Vi tittade på sälar, drack läsk och promenerade utanför asfaltsgångarna. Det var som om hela Göteborg hittat ut. På gräsmattan fanns det små öar av människor överallt. En del grillade, andra spelade kubb och några andra njöt av solen och värmen.

Nu har jag ätit lunch och tänker nog ge mig ut en sväng till, ner till lärjån. Det blir inte lika lång sväng som igår, men mellan de båda broarna i alla fall. Om våren fortsätter så här så kommer jag snart ha gått ner de där kilona jag råkade gå upp någon gång i vintras.


Lite ilska

Jag vill dela med mig av lite frustration ur mitt liv, som tjej och ung kvinna, som människa. Jag vill dela med mig av ett citat ur en bok jag läser just nu. Den är skriven av Karin Johannesson och heter Till alla som tycker att livet är en öken. För det mesta handlar den om längtan efter olika saker. Kapitlet varifrån jag hämtar följande citat handlar om längtan efter mod.

Jag önskar att jag vågade bränna upp hela det normsystemet som präglar högre utbildning för att likt svedjebrukaren odla något nytt i askan. Jag önskar att jag tordes låta min oförmåga att smälta in obemärkt bli en handgranat som för alltid omstrukturerar omgivningarna kring universitetshuset. Jag önskar att jag bland alla gubbar, karlar, män och pojkar, i ett samhälle anpassat för en befolkning med snopp, ständigt vågade välla ut över kanten på pepparkaksgumman.

Universitetsvärlden vet jag inget om. Jag har aldrig varit där. Förresten, Killar, ta inte illa upp. Jag gillar er, det är normsystemet jag inte gillar. Det systemet som gör det rätt för den medelåldersmannen att lägga sin hand på min axel, lägga huvudet på sne, och säga "lilla vän" som om jag inget begrep i denna värld. Det systemet som aldrig kallar mig intelligent, fast jag är det. Det systemet där jag inte kan vara mig själv i den utsträckning jag vill, där jag inte kan sätta ner foten, vara tydlig och kräva min rätt, därför att normen, systemet säger att jag inte får göra det som tjej, som ung kvinna.

Jag blir arg därför att det handlar om min framtid, och jag vill få plats på lika villkor. De orättvissor som finns kvar i samhället handlar inte så mycket om lön, eller hur många kvinnor det sitter i bolagsstyrelserna. Det viktiga tycker jag är de sociala strukturerna. Tittar vi närmare på dem, är vi ojämställda på många sätt, det gäller inte bara män och kvinnor, utan där finns också invandrare, homosexuella och många andra grupper. Jag vill vrida mig ur dessa fack-indelningar, önskar att vi inte stoppade människor i hål. Önskar att vi lät varandra vara människor, på lika vilkor. Vem vi än blir kära i, vare sig vi har bröst eller snopp. Det finns något så djupt orättvist i de sociala strukturerna, något jag har för lite kunskap för att förklara, men som jag allt mer, för varje dag som går, inser hindrar mig att leva det liv jag vill. En människa orkar inte ständigt spränga gränser.

Ebbas mamma skriver om "Duktig flicka och intelligent pojke" Läs och begrunda! Själv tycker jag att hon har slagit huvudet på spiken

Vårdstrejk

Jag vet inte hur det är med er, men jag stöder i alla fall sjuksköterskornas eventuella strejk. Det har jag kommit fram till efter att noga ha övervägt för- och nackdelar. Jag tycker helt enkelt att människor med ett så stort ansvar för andra människor, och med en såpass lång utbildning som 3 universitetsår ändå är borde ge högre lön än vad de nu har. Möjligheten finns att jag är partisk, för att jag har ett par goda vänne under utbildning till detta förnäma yrke, med skitlön!

Med en löneförhöjning kanske till och med yrket få en högre status. Inte förrän jag lärde känna några sjuksköterskor förstod jag egentligen vilket enormt jobb de gjorde. Så jag står på strejkarnas sida. Så det så!

Vad jag är mest rädd för...

Det mesta jag skriver på bloggen är djupt personligt, fast det jag tänker skriva nu är nog bland det personligaste jag har skrivit här.

Igår hamnade jag i ett samtal om nojjor, och rädslor. En av mina små vanor, eller ovanor, är att när jag sitter i ett rum så klarar jag inte av att ha ryggen mot dörren. Det är bland det värsta jag vet. Jag placerar mig oftast utan att tänka så att jag har fri sikt över dörren. Fönstren spelar ingen roll. Något annat jag är löjligt rädd för är att det ska börja brinna på natten. Ibland går jag och drar ur kontakter ur uttagen. Inte så ofta, men det händer. De här rädslorna är ändå väldigt små jämförelse med min allra största rädsla.

Det jag är mest rädd för, i hela världen det är att Gud inte finns. Mitt tvivel är det som skrämmer mig mest. Tänk OM allt det jag tror på, och bygger mitt liv omkring inte är sant. I musikalen "Kristina från Duvemåla" sjunger Helen Sjöholm ut all skräcken som jag känner

Ordet är om, om jag bett alla böner förgäves, om du inte finns till vad ska jag göra då? Vem skulle känna min ånger och sedan förlåta? Friden i själen, ja, vem skulle skänka mig den? Vem skulle så ta emot mig till slut efter döden? Om du inte fanns till vem tog hand om mig sen? Nej du måste finnas, du måste jag lever mitt liv genom dig, utan dig är jag en spillra på ett mörkt och stormigt hav. Du måste finnas, du måste, hur kan du då överge mig? Jag vore ingenstans, jag vore ingenting om du inte fanns.

Det är alltså min största rädsla, mitt största bråddjup, min största ångest. Om Gud inte fanns, vad finns det då för mening med det liv jag lever. Om Gud inte fanns så vore allt det jag tror på ingenting värt. Det skrämmer mig, att den stora kärleken, nåden och den goda kraften inte finns. Tänk om allt är en saga...

Mitt i tron finns tvivlet.

Sjukdom och pilgrimsvandring

Jag är en smula bitter över att hostan inte gav med sig, och att jag istället för att vara på konfirmandläger har ägnat kvällen åt tv, tv och lite mer tv.

Jag ska ägna de påtvingade lediga dagarna i helgen åt att fundera över en pilgrimsvandring till sommaren. Jag börjar få många goda idéer. Dels mina egna, dels tips från personer som kan det med pilgrimsvandring bättre än vad jag kan det.

På tal om pilgrimsvandring har jag idag konsulterat min ekonomi och konstaterat ett det finns medel för både en Taizéresa (i juni) och en pilgrimsresa (i augusti). Det känns bra, och jag är helsugen på att pilgrimsvandra bara för min egen skull. Jag tror att jag börjar bli riktigt duktig på att göra saker för min egen skull. Det får jag nog ge mig själv lite beröm för!

Innan jag tar kväll på riktigt ska jag promenera upp till affären för att köpa pålägg och choklad.

Den längsta resan, är resan inåt

Ibland tar livet emot, det är ingen katastrof. Jag reser mig igen, med ett nytt ärr, lite skörare, lite starkare och lite mognare. Med lite stöd så är mörkret, det jag ibland kallar öknen, något ganska angenämt. Det är tungt och svårt och tidvis så känns det mest som om livet skiter sig, men jag kliver så småningom ur allt det där som en helare människa än innan.

Igår var jag på kvällsmässa. Prästen berättade om en judisk legend, som säger att innan vi föds så viskar en ängel alla livets hemligheter i vårt öra. Vi vet allt. Alldeles precis innan vi föds så lägger ängeln fingret över vår mun och viskar; Det är din och min hemlighet, säg den inte till någon. Så har vi glömt bort den. Den där lilla fåran, gropen som vi har mellan överläppen och näsan, det är ängelns finger som har format den.

Alltså vet vi allt om livet och kärleken, djupt inne i oss finns en kunskap som vi själva inte kan förstå. Det tycker jag är fantastiskt och tänker att det är lite av livets hemlighet jag hittar under mina ökenvandringar, lite av kärlekens hemlighet lite av ängelns ord. Där finns så mycket att utforska, och jag tänker att det är sant det Dag Hammarsköld skrev i boken Vägmärken. Den längsta resan är den inåt, i oss själva.

Lite om HIV/AIDS

Jag är sjuk, började som halsont i gårkväll, och har sedan dess utvecklat sig till något som går hårt åt mina luftrör. Jag kraxar och hostar och låter som ett halvt tröskverk. Dessutom är jag sjukt trött, man blir det av allt hostande.

Sjukdomen till trots var jag på förmiddagens volontärträff på stiftskansliet. Mycket trevligt! Där kom hostan igång ordentligt och jag ägnade mig åt att dricka vatten mest hela tiden. Resultatet av vattendrickande brukar ju efter en liten stund visa sig, vilket det också gjorde. Det var trevligt att träffa volontärerna, även om några saknades. Vi fick lyssna till en föreläsning om HIV/AIDS. Den gjorde mig mycket besviken, därför att jag uppfattade inbjudan som att något annat skulle hända, framför allt skulle det talas om något annat. Det fanns också en annan anledning, mina öron är helt uttjatade i ämnet, (även om det är ett viktigt ämne). Dessutom tyckte flera av oss att det låg på helt fel nivå. Nivån hade kanske passat i en högstadieklass, men fungerade inte riktigt på en grupp där vi alla var över, eller är 20 år.

En annan sak som jag kände mig starkt kritiskt mot var att mycket handlade om hur försiktig man skulle vara med sexuella relationer när man åker utomlands. Det handlade väldigt lite om Sverige. Resonemanget gjorde mig lite konfunderad, framförallt funderar jag på vad vuxna tror om ungdomar idag. Det finns inte i min värld att åka utomlands och ha sexuella relationer. Givetvis finns det sådana som gör det, men det finns säkert lika många som aldrig har tänkt tanken. Då tänker jag ändå att det är väldigt viktigt att lyfta frågan att man faktiskt kan få HIV/AIDS även i Sverige. Det kan drabba alla! Även om smittspridningen inte är så stor i Sverige så kan smittan spridas lätt om det inte finns tillräckligt med kunskap. För att sprida kunskap måste tabun kring ämnet försvinna. Vi måste pratad om det mer än på konferenser och föreläsningar.

Sjukdom i antågande

Nu verkar det vara min tur att bli förkyld. Alldeles lagom till konfirmandlägret. Splendid! Det har jag inte alls tid med.
Jag får försöka vara hemma och vila upp mig imorgon eftermiddag, och på fredag förmiddag. Det är alldeles för mycket att göra. Eftersom jag var ledig förra veckan är det alldeles för mycket grejer till konfirmandlägret som inte är färdig förberedda.

Om förkylningen blir som mina förkylningar brukar bli så stannar jag nog hemma. Det fungerar inte att vara på konfirmandläger då. Vilket sätter ännu större press på att allt ska vara färdigförberett så att någon annan bara enkelt kan ta över.

Min hals gör ont, min kropp är alldeles jättetrött och fryser. Än så länge kan jag andas, men det täpper nog igen i näsan också. Jag har varit ganska munter hela eftermiddagen. Nu känns det lagom muntert.

Det jag inte klarar...

Jag var på Willys och handlade åt mamma häromdagen. En av kvinnorna har arbetat där sedan jag var liten. Det skulle inte passa mig, att jobba i en affär, sitta i kassan dag efter dag. Det skulle jag inte klara.
Jag kan nog säga att jag beundrar henne. Ibland önskar jag att jag skulle klara av ett sånt arbete. Det gör jag inte.

Jag behöver bli ständigt stimulerad, utmanad, leta i texter, klura på texter, förklaringar. Det leder ibland till huvudvärk och lätt till stor tristess när jag inte kan stimulera mig själv. Vissa dagar är jag bara trött, trött på att tänka, klura och formulera. De dagarna önskar jag att jag kunde tänka mig ett "vanligt" arbete.

Det kan jag ändå inte. Jag tror mig veta vilken väg jag ska gå och jag har börjat att vandra den.


Vänskap - vad är det?

En trogen vän är ett starkt värn. Att finna en sådan är att finna en skatt. En trogen vän är ett omätligt värde, en till gång som inte kan vägas på våg.

Citatet ovan är hämtat ur bibeln, ur Jesus Syraks Vishets sjätte kapitel.

En gång skrev jag det till min vän A. För mig är hon ett starkt värn, en skatt av omätligt värde. Att finna en sådan vän är alldeles ofattbart.

Den gångna helgen får mig att fundera lite över vänskap. Kan jag vara vän med någon som sårar mig, någon som jag vet pratar illa om mig bakom min rygg (vilket egentligen inte rör mig)? Kan jag vara vän med någon som tar min energi i från mig, ständigt? Kan jag vara vän med någon som kallar sig min vän men så fort jag vänder mig om sticker kniven i min rygg och anser att jag har rätt korkade åsikter?

Jag kan vara vän med någon som tycker att jag har korkade åsikter, det klarar jag av och det har jag varit förut. Det andra däremot, med det som grund kan vi inte bygga vänskap. I helgen insåg jag att det inte spelar någon roll. Jag har goda vänner, som A, nyttiga, befriande och ärliga vänskapsrelatioer, där vi spelar med öppna kort och är stöd för varandra (hoppas jag). Jag behöver inte ha de destruktva relationerna, jag klarar mig mycket väl utan dem. Så om personen i fråga nu tycker att jag är dum i huvudet och säger det till andra personer bakom min rygg så kvittar det. Jag är värd något mycket bättre än att ta åt mig av det.

Jag är ingen ängel heller, men att stanna kvar i en desturktiv relation, av vilket slag den än är, så är det bara dumt. Däremot tycker jag synd om den här personen som kanske inte har eller får uppleva vänskapens kärlek på riktigt. För vänskapens kärlek är något alldeles fantastiskt, det finns inget bättre stöd i livet än en god vän. Det tycker i alla fall jag.

En trogen vän är ett starkt värn. Att finna en sådan är att finna en skatt. En trogen vän är ett omätligt värde, en till gång som inte kan vägas på våg.


Premiär

Någon gång ska ju vara den första för allting. Dagens premiär bestod i inhandlandet av mitt livs först hudvårdsprodukt, en kräm vid namn Blackhead Eliminating Daily Scrub. Det ska bli spännande att se om den fungerar och dessutom hur min hud, som inte tål nästan någonting kommer att reagera.

Det är tydligen så att jag har gått och blivit fåfäng på äldre dagar.

Ikväll ska jag se på tv, ev läsa vidare i boken jag läser. Annars får det vara. Det är mycket ensamt i Göteborg, om tre veckor åker jag hem igen. Jag trivs bra här, men nu har nedräkningen på något vis börjat. Veckorna som är kvar går fort.


Kränkt

Ibland känner jag mig kränkt av helt fel, och dessutom löjliga orsaker.
Att inte få ta den plats man borde i sitt eget hem är för mig en kränkning, kanske av det egocentrerade slaget, men jag har svårt med när jag inte "får" bo där jag bor.

När det stormar, när det stormar, när det stormar runt omkring...

rubriken är texten från en sång, men också ett passande tema för Distriktsårsmötet för svenska kyrkans unga. Egentligen var det rätt lätt att hålla sig för skratt, men jag bestämde mig för att det var de enda sättet att tackla det på, så jag var munter, skrattade, pratade med kompisar och skämtade. Styrelsen blev ansvarsbefriad för föregående år och jag blev omvald för ytterligare ett år, men ett sådant här årsmöte till och jag avgår! Jag orkar inte.

Det var ändå ganska trevligt mellan fajterna och jag träffade flera barndomsvänner som alla fortsatt i Svenska Kyrkan, och Svenska Kyrkans Unga. Det är roligt att ha en historia med några personer i alla fall, dessutom tror jag det är viktigt att ha några att referera till. För mig är det i alla fall viktigt.

Jag ser fram emot ett nytt och utmanande år med Distriktsstyrelsen, och med Hela världen (arbetsnamnet för den sammanslagna organisationen av Lutherhjälpen och Svenska Kyrkans Mission) där jag blev invald på en av Svenska Kyrkans Ungas två platser i styrelsen. Det ser ut att bli ett engagerat verksamhetsår, det tycker jag verkligen ska bli roligt. Styrelsearbete är för det mesta stimulerande och roligt, men ibland finns det kritik som inte alls är berättigad, och som gör mer skada än nytta. Det är sorgligt.


dagens lista

Jag hittade den här oerhört spännande listan hos Stora syster i Vassen. För den gärna vidare.

ALLMÄNT...
Namn: Emelie Caroline

Piercingar: I öronen, ett i varje

Tatueringar: Inga

Längd: 1,78 cirka

Skostorlek: 40

Hårfärg: Brunt

Är du kär i någon: Nja...

Önskar du att du bodde någon annanstans: Lite kanske, men jag ska ju snart flytta dit

Tänker du på självmord: Nej.

Tycker andra att du är attraktiv: Hm, jag tror det... Hade en lite underlig diskussion i ämnet förra veckan

Vilket shampoo använder du: Head & Shoulders för torrhårbotten

Vilken parfym använder du: Green Tea, från Elisabeth Arden tror jag

Vad är du rädd för: Mycket...

Gillar du att tvätta: När tvättstugan fungerar har jag inget emot det

Gillar du Berg-och-Dalbana: Mycket! Fast jag är alltid livrädd samtidigt

SENASTE...
Film du hyrde: Det var en halv evighet sedan jag hyrde film, så jag vet faktiskt inte

Film du köpte: DVD nr. 2 av Morden i Midsummer som man kunde köpa med expressen

Låten du lyssnade på: Redemption Song med Johnny Cash

Låten du hade på hjärnan: Jag tror på en gud som är helig och varm (Psalm 766)

Låten du laddade ner: Minns inte..

Personen du ringde: Min vän B

TV program du tittade på: Första perioden i Hockey finalen LHC - Hv71

Personen du tänkte på: Finaste vännen Annika

FAVORIT...
Mat: Kallrökt lax

Låt: Did you give the world some love today

Sak att göra: Pyssla (dvs måla, teckna och tillverka smycken, detta är tyvärr en dyr hobby)

Sport: Handboll

Dryck: Coca-Cola

Kläder: Kjol och kofta, gärna med en svart tröja under koftan

Film: Love actually

Bil: Vet inte

ANTAL...
Gånger du varit kär: Jag har varit kär i förälskelsen många gånger, men ingen gång på riktigt

Gånger ditt hjärta brustit: Flera av andra orsaker än kärlekstrubbel

Hjärtan du krossat: Vet inte.

Gånger ditt namn varit med i tidningen: Några...

Ärr du har på kroppen: Många, mina ben är som en berättelse, ett från mötet mellan min cykel och en grävling, ett på det andra knät format som ett kastrull lock, ett på smalbenet efter en cykeltur där jag körde på en pinne. Efter thé vatten på händerna, ett efter ett skär sår på vänster pekfinger efter en såg...

SENASTE...
Bok du läste: Lady Chatterlys älskare

Personen du fick mail av: Malin, som jobbar med Svenska Kyrkans Unga

Personen du fick brev av: Morbror Olle (egentligen min pappas morbror men hela släkten säger morbror olle)

Personen du fick sms av: Malin, se frågan om mail

Gången hela din familj åt middag tillsammans: Idag faktiskt, det händer inte så ofta eftersom jag bor i Göteborg

ÖVRIGT...
Vad har du gjort idag: Tagit det lungt, promenerat till min gamla gymnasieskola och fikat med M som jobbar i biblioteket där.

Var det kul: Mycket!

Hur tidigt stiger du upp: För det mesta runt åtta på vardagarna, och 9 -10 på helgerna

Gillar du att slåss: Nepp

Vad ska du göra ikväll: Se färdigt hockeyn och titta på Morden i midsummer

Är du seriös: Oftast!

Vad är du allergisk mot: Något odefinerbart i naturen, för mycket klor, för mycket mjölk

Var har du ont: Axlarna och nacken

Använder du hårspray: Väldig, väldigt sällan

Kan du stå på händer: Nej

En försummad blogg

Det var länge sedan jag satt vid den dator, i alla fall med mina mått mätt. Det har varit väldigt skönt. Jag har inte haft något större behov av internet heller. Så vad har jag gjort den här spännande ledighetsveckan då? Mest umgåtts faktiskt, haft trevligt med vänner.

Början av veckan tillbringade jag i Linköping. Brunchade med Alex och Sofia, lunchade med Malin, träffade en annan Sofia, hängde en hel del med Annika, läste böcker, lunchade med Emma och lagade mat till N som jag bodde hos. Sammanfattningsvis blev Linköpingsvistelsen väldigt, väldigt lyckad!

Igår var jag i Stockholm, olyckligtvis har jag passerat den magiska gränsen 20 år sedan jag var där i somras, så det är SVINDYRT att  åka tunnelbana. Jag förstår inte hur de resonerar när de tar ut så där hutlösa avgifter. Det är klart att ingen vill åka tunnelbanna då. Så det blev ingen tripp till historiska museet som tänkt. I stället provade jag kläder till förbannelse på Earth Collection, K.U.S och Gudrun Sjödén. Tänk om jag vore rik!
Dessutom följde jag efter ett kyrktorn och kom till en väldigt fascinerande kyrka. St Johannes. Den var väldigt annorlunda och vacker på insidan. Träffade givetvis goda vänner, som Inga och Marie samt en del bekata ansikten.

Idag ska jag ta det lungt mest och imorgon är det Distriktsårsmöte, vilket inte ser fram emot jättemycket.


Semester

Livet är gott. Jag är i Linköping, solen skiner, jag har ätit årets första glasstrut och jag ska spendera dagarna tillsammans med människor jag tycker om.

Idag har jag beställt biljetter till Stockholm.

Återkommer med mer seriösa och uttömande inlägg en annan dag. Nu har jag semester.

Födelsedagskalas

Den vördade lillebrodern har födelsedag på tisdag. Idag samlas släkten i föräldrarnas lilla villa. Precis som alltid har ett smärre kaos utbrytit. Jag var i kyrkan och gömde mig några timmar, vilket kändes som en god plan. Väldigt trevligt var det också att vara där. Träffade framförallt två personer som jag blev glad att se, och som bevisligen blev glada att se mig också. Livet är gott.

Nu ramlar släkten in om en halvtimme, och jag har druckit te. Jag måste borsta tänderna igen.

Min naturromantik

Jag hör hemma i den östgötska naturen. Det försiktigt böljande. Jag visste inte om det, visste inte om att skogen, träden, vattnet, slätterna är en del av mig. Fälten som är plöjda, i väntan på sådd eller där man sakta ser livet, våren krypa upp i små gröna skott. Det händer nu. Fläten sträcker sig ut till evigheten. Jag klarar inte riktigt västkustens karghet, jag klarar inte att ständigt leva i det dramatiskt skiftande. Det är så svindlande vackert, men jag klarar inte av att leva där, det är för mycket. Det får mig att tappa andan.

Inte förrän våren kom upptäckte jag hur mycket jag saknar skogen. Naturen nära. Cykelturen ut i skogen, eller längs Göta Kanals smutsiga, glittrande vatten. Solen, träden och doften. Det är en speciellt doft, en doft som inte finns i förorten, storstaden.

Mina rötter finns där i skogen, i gläntan, nära vattnet. På stigar som inte är elljusspår, de bara finns i skogen, upptrampade av sökare. Min uppväxt av utelek, aldrig lång till skogen, fantasin, kullarna, gömmorna och träden. Allt levande rymdes där, all vår fantasi våra berättelser. Sanna för ögonblicket. Det dröjde till snösmältningen. Nu längtar jag. Jag trodde inte den kärleken fanns i mig, jag trodde jag tillhörde storstaden. Tänk så fel jag hade.

Bloggpaus

Vi får se hur mycket bloggat det kommer bli den närmaste veckan. För nu åker jag snart till hemtrakterna. Där finns det mycket, mycket annat att göra. Så bloggen och internet kommer inte ha så hög prioritet. Vännerna däremot kommer ha skyhög prioritet.

Det är  gott, mycket gott!

Äntlingen hemma

Min vän Anna är tillbaka i Sverige igen efter en period utomlands. Jag blir så glad. Kanske får jag träffa henne nästa vecka. Anna och jag är väldigt olika, men det gör ingenting. För jag tycker om henne så mycket. I två år på gymnasiet gick vi i samma klass och vi tog studenten tillsammans. Sen dess har vi inte träffat varandra och det har varit ett hårt slag från att ha setts varje dag till att inte ses alls. Det är skillnad.

 När vi gick på gymnasiet var det hon som talade om för mig att jag är världens barnsligaste. Må så vara.
Jag är glad att Anna är hemma!

Jag tänkte bara meddela...

...att det är 15 grader varmt på min balkong, och klockan är drygt halv sju. Kvällsmat förtäres utomhus, med skymningssolen till sällskap.

Visst är jag kär i stockholm, men jag är kär i våren också!


Äntligen, äntligen, äntligen, äntligen!

Jag ska åka till Stockholm nästa vecka. Njuta av stan, gå på museum och kramas med vänner. Jag längtar, längtar, längtar.

Kan bara säga en sak, Stockholm is the shit!

Någon som har ett försag på en trevlig utställning som är värd att kika på?
Förhoppningsvis blir det middag med goda vänner på "vår" restaurang i gamla stan. En annan förhoppning är vackert väder. Det hoppas jag verkligen på. Ingen stad är som Stockholm om våren.

Ja, jag är förälskad... i Stockholm!

Relationsakuten

Jag skriver ganska ofta om saknad och längtan, två fenomen som starkt hör ihop med varandra och som jag tror är något allmän mänskligt. Det är en del av allas våra liv, något vi inte kommer undan.

Det finns mycket jag längtar efter. Ikväll längtar jag efter en stor famn, det gör jag ganska ofta. Någon som rör vid mig, en hand på axeln, en kram när man möts. Jag längtar efter någon att dela livet med också. Den längtan har funnits från och till sen jag flyttade hemifrån. Extra stark blir den när vännerna skaffar respektive, flyttar ihop och funderar på förlovning.

Jag är över tjugo år och har inte haft ett seriöst förhållande, och inte ett oseriöst heller för den delen. Jag blev bränd redan innan jag fick chansen. Jag ser förhållanden som inte fungerar, de skrämmer mig. Jag ser förhållanden som fungerar och då blir det något jag längtar efter.

Så hur gör man för att bli kär? För att hitta någon man vill dela livet med? För att hitta någon som det faktiskt fungerar med? Det måste ju vara en på miljonen. Människan är ingen ö, och jag behöver relation, jag behöver få vara familj med någon, höra ihop. Är det så konstigt?

Uppdatering: Jag är inte tjejen man blir kär i, jag är tjejen man blir kompis med. Underbart, helt jävla underbart!

Om ni anade en smula bitterhet i föregående mening så har ni helt rätt. That's life!

Tvivel och tro

Idag är det onsdag, och jag har hållit i middagsbönen. Jag pratade lite om Tomas, som evangelietexten handlade om i söndags. Han som tvivlade. Jag läste någonstans för en tid sedan att tvivlet hjälper oss att ta vårt tro på allvar. Det ligger mycket i det.

Jag har en ibland en oförmåga att låta människor dra sina egna slutsatser. Helst vill jag berätta allt. Därför var det en utmaning för mig idag att berätta en berättelse, där man själv får ta med sig det man vill ta med sig, där det är fritt att dra slutsatser. Det kändes nästan fel att sätta sig ner utan att förklara vad jag ville säga med det jag sa. Det var nyttigt för mig, även om det kändes frustrerande. Damerna var nöjda, så då får jag också vara nöjd. De berömmer så mycket varje gång. Jag blir glad.

Nu ska jag ta hand om disken efter fikat och baka kladdkaka till musikcaféet ikväll. Har jag tur kommer jag härifrån strax innan 22.


Kyrkoavgift

Idag ramlade deklarationen in genom brevlådan. Som tur var stämde alla uppgifter! Till på köpet gjorde den mig lite upplivad. Jag har nämligen för första gången i mitt liv tjänat så mycket pengar att lite varje månad går till kyrkoavgift. Det känns gott! Jag kanske är konstig som blir så glad för att jag betalar kyrkoavgift?

Pilgrimsvandring

Solen skiner och jag har inget att göra på jobbet. Andakten till imorgon är färdig planerad och jag har svarat på mail, och skickat mail angående sommarjobbet. Jag funderar kring en pilgrimsvandring som eventuellt blir aktuell. Jag har mailat frågor till en mig veterligen mer van pilgrimsvandrare och så ska jag skicka till en annan bekant som har vandrat en del och som har varit med och ordnat pilgrimsvandringar.

Jag gillar pilgrimsvandringar. Att gå tillsammans är trevligt, att gå sakta är skönt, att gå i tysta tillsammans är nog min favoritdel, eller möjligtvis de enkla bönerna och de trevliga måltiderna i gröngräset (i alla fall när gräset blivit grönt, och marken lite torrare). Det går ju inte heller att bära med sig så mycket prylar, jag uppskattar det. Jag har på senare tid insett att alla saker jag äger stressar mig. Det är liksom prylar överallt. En hel del kommer nog rensas bort till nästa boende.

Hur som helst, jag tar ledig eftermiddag nu, promenerar hem hämtar biblioteksböckerna och tar spårvagnen till biblioteket. Jag måste skaffa lite goda böcker till nästa veckas ledighet.

Vår på riktigt?

Som flera läsare kanske förstått, så trängtar jag efter våren. Nu verkar den ha kommit, jag hoppas det i alla fall. Luften är på ett annat sätt nu, och efter att snön smält bort i söndags har det bokstavligen exploderat. Förut kunde man hitta vitsippor om man letade, nu finns det i hela dikeskanten, gräset börjar få en grönare färg och knopparna i buskarna har plötsligt blivit gröna löv.

Igår kväll tog jag en kvällspromenad i skymningen, luften var härligt frisk och fåglarna sjöng. Idag promenerade jag till jobbet. Det var fullt av fåglar över allt. Eventuellt såg jag en hackspett också, det har jag aldrig sett förut. Finns det hackspettar på västkusten?

Vinterjackan är återigen undanhängd och jag hoppas att jag ska slippa plocka fram den ytterligare en gång. Jag behöver vår. Vår på riktigt!


RSS 2.0