På resande fot
Jag slits lite mellan viljan att vara kvar här till hösten och viljan att åka hem. Fast jag har bestämt att jag blir kvar, ett år till i alla fall. Längtan någon annanstans har nog med något annat inuti mig att göra. Skulle jag vara i Linköping så skulle jag nog längta därifrån också.
Ylva Eggehorn
Vi sjöng Var inte rädd på veckomässan ikväll, och jag rös av välbehag. Det är något i den texten som viskar att det är okej att släppa taget, det är okej att tveka, tvivla och sedan återvända. Kärleken är så enormt mycket större. Ylva Eggehorn är utan tvivel min poet-idol. Utan konkurens. Jag önskar att jag ägde boken med samlade dikter Ett hemligt tecken det är svårt att få tag på böckerna, jag hittar dem bara på biblioteken, i alla fall poesin. Karusell med madonnor har jag sätt i butikerna men inte haft råd att köpa. Jag får nöja mig med att låna om boken, gång på gång på gång. Andas texerna och hoppas att jag kanske någon dag ska hitta böckerna på ett antikvariat eller så.
Har du böcker av Ylva Eggehorn som du vill sälja? För jag vill köpa! Jag vill så gärna köpa.
Jag imponerar?
Hur som haver så blev det något som jag var relativt nöjd med, lite fasteprat om chansen, möjligheten till eftertanke och sökande. Lugnet mellan glädjen över det nyfödda barnet i stallet och glädjen över den uppståndne. Vi behöver förbereda oss, reflektera över oss själva, omgivningen och Gud. Jag tyckte nog att det var en hyfsad prestation av mig, men inte mycket mer. Tydligen har jag ibland inte en riktigt sann självbild. Min handledare talade om för mig hur fantastiskt bra det var, han lät mycket imponerad. Jag blev mycket förvånad, men givetvis mycket glad. Ännu gladare blev jag när tanterna, en efter en sa samma sak. Jag överraskar mig själv lite, och tydligen omvärlden lite också.
Jag är där jag ska vara i mitt liv, jag är verkligen på rätt väg. Tack Gode Gud!
Mor gifter sig
Jag som saknat god litteratur ett tag har nu mycket att upptäcka.
Pengar
Stunder av klarhet
När jag är hemma så ska jag dit både fredag och söndag. På söndag ska jag ta med min dator och så ska hon berätta om sin barndom. Jag ska skriva och lyssna. Hon ska berätta om hur farfar och hon träffades, hur pappa och hans syskon var som små. Jag ska lyssna och skriva. Ta till mitt hjärta och begrunda.
En tappad klack
Ärligt talat så kom det en ganska djup suck upp ur mig när jag mitt under personalmötet upptäckte detta hemska. Jag avskyr när skor går sönder, dels för att jag har så svårt att hitta nya som passar bra och dels för att det är så fruktansvärt dyrt med skor.
G vs. L
Svaret är faktiskt inte helt enkelt.
Glasklart ena dagen, grumligt nästa.
Vart är hemma och vem är jag?
Jag grubblar för mycket.
Modig nog att stanna?
Modig nog att flytta hem?
Modig nog att fatta ett beslut?
En scenrecension
Riksteatern turnerar i hela Sverige. Mer information kan man hitta på deras förträffliga hemsida.
Alfhild Agrell och Victoria Benedictsson
Idag läser jag Victoria Benedictssons bok Pengar. Så starka de här kvinnorna var som vågade gå i protest, som vågade göra något. Som ung kvinna kan jag ibland känna mig tacksam att jag slipper ta den striden. Generatoner kvinnor före mig har banat väg för att vi ska kunna leva som vi gör idag. Jag tänker också att det gör att vi har ett arv att förvalta. Vi ska vara jämställda, och kunna följa vår längtan, den där inre rösten. Vi ska kunna det vare sig vi är kvinnor eller män. Det ska inte göras skillnad, åt något håll. Jag är en stark ung kvinna av idag, av min tid. Jag är tacksam för de generationer före mig, stolt över deras "arbete". Det ger oss en större frihet att leva det liv vi är menade för.
Identitet
"Hej, vem är du, kan du inte berätta lite om dig själv?"
"Hej, jag heter ... och jag jobbar med..."
Varför är det alltid så, varför presenterar vi oss med yrke (eller ofta i alla fall). Definerar det oss på något vis? Förklarar det vilka vi är, vad vi drömmer om och längtar efter. Knappast. Givetvis säger det något om oss, men jag tänker att det är så många olika människor som är jurister, det är många olika människor som är socialsekreterare, rörmokare, läkare, lokalvårdare etc.
Jag funderar på det här med identitet på förekommen anledning. Imorgon ska jag träffa en person som jag inte förut har träffat. I kväll träffade jag en annan person som jag inte förut har träffat. Vem är du? Frågan blir hängande i rummet, jag rycker på axlarna och vet inte riktigt vad jag ska svara. Så jag tänkte göra ett försök.
Jag är Emelie, full av allvar, upptåg, skratt, tårar och energi. Jag är seriös, och oseriös. Tyngd av min historia men möter framtiden med lätta steg. Jag ler ofta samtidigt som jag gråter och tror inte att glädje och sorg är motsatser utan beroende av varandra. Jag tror på ljuset och människornas godhet, jag tror på framtiden fast jag ibland helst av allt vill spola tillbaka tiden.
Jag är Emelie, som skriver poesi och sjunger (för det mesta rätt toner), målar och tänker alldeles för mycket. Jag är Emelie som hänger på biblioteket och letar efter en spännande bok, pratar i telefon med vänner eller fikar på ett café i stan och diskuterar rättvisor och orättvisor.
Jag är Emelie som tror att Gud har skapat mig och älskar mig för den jag är. Som förstår att livet precis har börjat men ibland glömmer bort att jag inte alls är så gammal som jag känner mig. Jag är Emelie som har lätt för att skaffa nya vänner, som är blyg i många sammahang och som tidvis har stora humörsvägningar.
Jag är Emelie som älskar så att hjärtat känns trasigt, som längtar efter hud och närhet. Jag som ibland skyr gemenskapen för ensamheten, tystnaden och meditationen. Jag är Emelie som vågar mer än vad jag tror och som skickar panikslagna sms när jag inte riktigt vet vart vägen bär. Jag är Emelie som ibland vågar kasta sig ut och ibland dröjer kvar. Som har sett alldeles för mycket elände och upplevt vad kränkning och utanförskap är. Jag är Emelie och jag är bara jag som ser lite ljus i sprickorna.
Dessutom jobbar jag som volontär i Svenska Kyrkan.
Så, det är jag eller en del av mig i alla fall. Vem är du?
I brist på bättre...
Bästa minnet: Svårt... men på min student var jag rusigt lycklig, och så många viktiga människor i mitt liv var samlad runt mig. Vi var 60 personer på min fest.
Värsta minnet: Från grundskolan åk 2, där ingår en toalettdörr. Jag kunde inte gå på toa i skolan på flera år efter det.
Bästa resan: London 2005, för ressällskapet och staden och våren.
Värsta resan: Prag hösten 2004, inte för att den var riktigt dålig, men jag kände mig så ensam.
Bästa maträtten: Det skiftar, men just nu är det helt klart Kebaben här i Hjällbo (Göteborg). Världens godaste!
Värsta maträtten: Köttfärslimpa. Uäk!
Bästa köpet: Studentklänningen, en blå från K.U.S, världens snyggaste!
Sämsta köpet: Vet inte riktigt, men allt det som jag inte använder är ju rätt dåliga köp.
Bästa egenskapen hos en vän: Omtanke och värme. Humor skadar inte, ärlighet är inte heller helt fel.
Sämsta egenskapen hos en vän: Opålitlighet
Bästa gudstjänsttiden: Kl. 11 absolut bäst, för jag är morgontrött oh behöver liksom få sega i gång på morgonen
Sämsta gudstjänsttiden Klockan 17, jag har ätit lunch vid 14 och hinner bli absolut vrålhungrig innan jag får gå hem. Plus att dagen bara blir ett enda långt segande fram till det är dags att gå till jobbet.
Bästa psalmen Det varierar kraftigt men 717, "Innan gryningen" är en stående favorit. Ylva Eggehorn är en fantastisk textförfattare
Sämsta psalmen 74, "Du som gick före oss" . Jag försöker verkligen tycka om den, men det går inte.
Fortsätt gärna själva!
Men...
Ett kärt gammalt ämne
Det jag egentligen skulle skriva om är en alldeles fantastisk Riksteater uppsättning som jag varit på ikväll. Så intensiv, fylld av känslor. Först fick jag ont i magen av ilska, sen skrattade jag lite vilket slutade med att skrattet fastnade i halsen och tårarna brände. Uppsättningen heter Räddad och kommer att spelas runt om i landet i vår. En vän till mig innehar en av rollerna, och även om jag är subjektiv i frågan så tyckte jag allra bäst om hans karaktär. Om uppsättningen skulle komma till en ort nära er så uppmanar jag er att gå och se den. Det går att hitta information om uppsättningen och vilka platser den kommer till på Riksteaterns hemsida. För övrigt har den fått alldeles lysande rescensioner.
Nåja, tillbaka till hemlängtan. Ikväll träffade jag två, för mig, väldigt viktiga personer. Vi hörs inte av så ofta, och ses inte heller så ofta, men i mitt liv är de ofantligt viktiga. De hjälper mig att öppna dörren till andra världar, än de jag är van vid. Bland annat den "kulturella sfären" som jag egentligen knappt tidigare upplevt innan jag lärde känna dem. Deras vänskap och stöd berikar mitt liv så väldigt mycket. Kortet jag fick av dem på min student bär jag med mig i almanckan. Det kanske låter knäppt, men för mig är det en påminnelse om att det finns så mycket mer, att jag kan välja min egen väg i livet och att jag trots det har vänskap och stöd. Vi hejar på dig och finns för dig när du vill.
En del möten, en del dagar, en del sammanhang får mig att längta hem mer än vanligt. Det går alltid över. Jag har alltid ett val. Just nu väljer jag att stanna här, jag litar på att vänner och viktiga människor finns kvar. Sammanhangen förändras, jag förändras och världen förändras. Ändå tror jag en del saker alltid finns kvar.
Det nya och skrämmande
Vägen den börjar där du står...
Att möta nya människor
Det är alltid spännande att komma in i ett sammanhang där jag inte "hör hemma". De andra känner varandra ganska väl redan. Jag känner bara några få. Det är ändå en spännande utmaning. Att lära känna en grupp. Som utanförstående har man också någon slags möjlighet att se gruppdynamiken innan man dras in i gruppen. Jag upplever att jag har en chans att faktiskt välja huruvida jag vill dras in i den dynamiken eller inte. Ibland är det skönt att bara få vara åskådare och uppleva, titta på gruppen och människorna.
Söka jobb
Du blir i denna tjänst ansiktet utåt, du svarar i telefonen samt tar emot besök och frågor under expeditionens öppettider. I din roll ingår viss administration.
Jag misstänker att jag skulle klara av det, men vågar ändå inte riktigt. Det vore roligt, mycket roligt att arbeta. Det vore roligt, mycket roligt att plugga. Jag har nog ingen chans att få jobb ändå.
En gemensam historia
Jag tycker att det är spännande att möta människor som jag på något sätt har en gemensam historia med. Människor som funnits med i tidigare skeden av mitt liv, men som inte delar mitt nu. Det blir en spegling av vem jag var, och därmed vem jag är. Den jag var finns kvar inuti mig.
Jag har gjort en lång resa, men det är en annan historia. Jag tänker på hur vi växer upp, växer samman och växer isär. Vi kan aldrig veta åt vilket håll livet tar oss.
Sedan tänkte jag också på min väg till tron, till Gud om sökandet, tvivlet, frågorna och tryggheten. Det är så viktigt att få prova, bli bemött med respekt för frågorna. Jag ville inte, nej jag vill inte tro på Gud. Det sågs inte med blida ögon i min redan utsatta situation i skolan. Klasskompisarna fick ännu mer att förlöjliga mig för. De fick liksom vatten på sin kvarn. Ändå var kyrkan redan då så mycket gott. Min stora trygghet i tillvaron. Något magiskt fanns det ändå över att be "Fader Vår" på mattan innan det var dags att gå hem. Sedan blev jag ledare, inte mycket tryggare, men ändå ledare. Konfimerade mig gjorde jag nästan bara för att det inte skulle se konstigt ut, jag var ju ändå ledare i kyrkan. Sedan ungdomsgruppen, eller onsdagscaféet som det kallades i den församling där jag ör uppväxt. Det var min första besvikelse, min första riktiga besvikelse på kyrkan och församlingen. Då när ingen såg mig, jag hade behövt bli sedd. Det var därför jag ändå kom, gång på gång. Det ledde vidare till en "riktig" ungdomsgrupp. Där någonstans, när jag vandrade tillsammans med trygga människor som ville mig väl, hittade jag det som jag idag inte kan leva utan. Där mina frågor, mitt tvivel och min envishet fick plats, där kunde också Gud få plats i mig. Vi vandrar hela tiden, förhoppningsvis närmare Gud. Livet är en stor pilgrimsvandring. För att kunna söka måste man först fråga sig: Vad längtar jag efter? Jag fann det. Jag fann det jag längtar efter.
Jag står här, mitt i livet. Med tvivel och tro, med oro och trygghet. Mest tror jag att jag aldrig är ensam, mest tror jag att jag lever mitt liv i Guds blickfång.
Svinalängorna
Kicki & Lasse är numera en färdigläst bok som rekomenderas varmt till alla. Nästa bok i högen är Svinalängorna. Jag ser fram emot läsningen och flyr på det sättet från projektet som ligger utspritt över vardagsrumsgolvet. Så kan det gå. Jag håller nämligen på att slå rekord. Jag har inte läst två böcker på en vecka sedan någon gång i somras när jag var ledig mest hela tiden. Det är ju alldele fantaskt trevligt att läsa böcker. Så i eftermiddag får jag nog ka till biblioteket och uppdatera bokhögen. Jag måste ju ha åtminstone två böcker att läsa nästa helg.
Så en stund i badkaret tillsammans med en bok, inte helt fel. För övrigt känner jag mig alldeles återställd efter den lilla magbaciellen, men är hemma idag för att inte smitta någon annan.
I helgen (som enligt min mening börjar strax efter 17 imorgon) händer mycket spännande grejor. Bland annat teaterbesök i Kungsbacka. Oj vad roligt det ska bli!
Mitt lilla privata projekt
Egentligen behöver det manusarbete som jag för tillfället pysslar med inte ta så mycket tid i anspråk. Samtidigt är det viktigt att göra det noga. Jag vill bli nöjd. Det är svårt, att få form och sammanhang. Jag har svårt att göra mig själv riktigt tillfredställd. Formuleringarna räcker inte riktigt till. Idag ska jag nog ändå försöka komma en bit på vägen, och imorgon ska jag ta kopior på jobbet så att jag kan klippa och klistra utan att förstöra "originalen". Det är lite som att lägga pussel det där.
Jag har längtat efter det här en lång tid, och jag är nog redo att göra det nu. När jag gick i skolan orkade jag till slut inte pyssla med ord på samma sätt på eftermiddagarna som jag önskade. Koncentrationen gick åt till att pyssla ihop ord och uppsatser till skolan. Nu har jag ett mellanår. Nu tar jag chansen, nu släpper jag mina ord, skickar i väg dem. Jag ser om det bär. Kanske, kanske inte. Påsk är deadline. Jag måste ha en deadline att arbeta efter, annars blir det aldrig färdigt. Till påsk ska jag ha något att skicka i väg, något jag i alla fall är relativt nöjd med.
Min tillfälliga arbetsplats, vardagsrumsgolvet.

Stor fast liten och liten fast stor
Hemlängtan
Det går över med tiden. Jag vet. Vissa dagar är värre än andra, och jag skulle inte vilja vara någon annanstans än precis här där jag är nu. Jag har ett bra liv här. Så småningom ska jag hem, men inte ännu. Ett år till blir det här i alla fall. Ett år till.
På torsdag nästa vecka åker jag hem över helgen. Jag längtar riktigt mycket! Jag ska träffa Lasse, Annika, Emma, Sara och en massa andra människor. Det är gott att få komma hem ibland, och att få längta lite.
På hemfronten intet nytt
Till dagens övningar hör också att läsa ut boken Kicki & Lasse som vännen som är bibliotekarie rekommenderade mig, samtidigt som vi pratade om August Strindberg. På tal om honom har jag äntligen lyckats hitta i röran på biblioteket och ska läsa Giftas i pocketformat när jag får mindre att göra något annat år. Kanske på bussen till Linköping nästa helg? Det beror förstås på om jag lyckats ta mig igenom Svinalängorna innan dess, som är boken på tur i bokhögen.
Predikan
Predikan andra söndagen i fastan
Tredje årgången Mark 14:3-9, Heb 11:23-27
I tro, den frasen används gång på gång i dagens episteltext. Jag tänker att det krävdes både tro, tillit och mod för att göra det Mose föräldrar gjorde när de gömde sitt barn. Det krävdes för att göra det Mose gjorde då han trotsade Farao och räddade sitt folk ut ur Egypten. Säkert krävdes det också både mod och tro för kvinnan i dagens evangelietext att inkräkta i en värld som inte var hennes, att inkräkta i en värld som bara var männens. Det måste ha krävts ett stort mod för att bryta mot dåtidens sociala koder, umgängesregler och förväntat uppförande. Jag tror att det behövs både mod och tillit för att gå andra vägar än de vägar vi förväntas att gå. Vi behöver tro att vi gör rätt, att någon eller något bär oss. Det är svårt att följa sitt hjärta och göra det som innerst inne betyder något.
Det är så lätt att strunta i vår egen övertygelse, det vi tror på och längtar efter. Ibland kanske vi inte vågar eller orkar följa det vi innerst inne tror på, det som är verkligt viktigt förr oss. Själv kan jag dra mig till minnes ett antal gånger när jag inte vågat eller orkat. Detta bara för att vi möter lite motstånd, det kan räcka med några få ord, eller en blick för att vi ska börja tvivla på oss själva och det vi tror på. Visst är det svårt! Kanske har du upplevt hur mycket kraft det behövs för att stå kvar ensamma i övertygelsen, att fortsätta stå kvar även om ingen annan förstår. Ibland tror jag att det är nästan omöjligt. Vi är så beroende av vad andrar tycker, tänker och tror om vilka vi är, vilka vi borde vara och vad vi borde göra.
Några av oss kanske har upplevt känslan av tomhet när vi inte vågar eller orka stå för vår övertygelse. Det kan kännas som om vi har förnekat oss själva. Ändå kan vi, eller i alla fall jag i kampen för min övertygelse kämpa så hårt att jag undrar om det verkligen är värt att lägga så mycket kraft på att stå fast vid det jag tror på. Vad spelar det för roll när ingen vill lyssna? Det är en balansgång som inte är alldeles angenäm när vi i medvetandet också måste bära att vår övertygelse inte alltid är den som är rätt.
Vem är människa att säga åt någon annan vad hon ska tro eller tänka? Vem, förutom Du kan tala om vad Du värderar högst, vad du anser värt att kämpa för här i livet? Vad påverkar oss egentligen att ta vägar som vår övertygelse, våra innersta drömmar och hjärtat talar emot? Vad krävs för att en ung människa ska ljuga för sina föräldrar om sin tro, bara för att kunna besöka kyrkan på söndagens förmiddag? Hur länge orkar vi hålla ut när vi står ensamma i vår övertygelse? Vart får vi vår kraft och bekräftelse ifrån? Vi behöver bli upprättade och bekräftade för att klara oss vidare. Om inte andra människor klarar av att ge oss den, då får vi vända oss till Gud. Alla är vi uppväxta med värderingar om vad som är rätt och fel, för vissa av oss har det varit självklart att bli accepterade och respekterade med vår kristna tro, det har varit relativt smärtfritt att leva öppet med vår tro. Medan det för andra inte alls är lika självklart att bli respekterad med en kristen tro, eller en tro på något överhuvudtaget. Det stör omgivningen och passar inte i in i de tankar och värderingar som man har levt i eller vuxit upp med. Kanske är det till och med så att omgivningen upplever detta med tro som något provocerande och fel.
Här måste vi nog ägna oss åt lite självrannsakan. Det är så lätt att säga att "andra" har åsikter, omgivningen har åsikter. Omgivningen borde inte ha åsikter om huruvida någon tycker eller tror något annorlunda. Vi måste komma ihåg att titta på oss själva också. Hur öppna är vi för den som tänker annorlunda, när vår medmänniskas åsikter avviker från våra egna? Hur långt får det gå innan vi i tanken placerar en person i ett fack som icke-kristen, eller inte tillräckligt kristen, bara för att personen i fråga inte tror och tycker precis som vi.
Det är mänskligt att sortera, jag tror att vår hjärna behöver det. Denna sortering får ändå inte bli exkluderande. Det är aldrig lätt att vara människa, och det blir ännu svårare när vi inte upplever oss välkomna i en gemenskap, när vi blir lämnade utanför. I alla sammanhang finns det sociala koder och ett förväntat uppförande, i församlingen såväl som i fotbollsföreningen och på arbetsplatsen. Något är acceptabelt, visst beteende är acceptabelt, vissa åsikter är accepterade medan annat inte är det, och när någon bryter normen möts den personen ofta av förakt. Det händer nu, gång på gång på gång.
Det hände då, hos Simon den spetälske som låg till bords tillsammans med Jesus, när en kvinna oväntat gjorde entré på scenen. Hon korsade gränser och krossade normer. Är det lätt? Av erfarenhet svarar jag nej på den frågan, det är aldrig lätt att vända sig mot familjen, samhällets eller religionens normer. Jag är övertygad om att kvinnan visste att hennes handling skulle ifrågasättas av omgivningen, av dem som låg till bords tillsammans med Jesus. Hon förstod att hon inte skulle bemötas med respekt, för hon var en kvinna och inkräktade i en värld som inte var hennes, i männens värld. Ändå gjorde hon det hon fullföljde det, hon bröt av halsen på balsamflaskan och tömde den över Jesus Hon trodde på det hon gjorde, och hon gjorde det i tillit.
Det är här det fantastiska händer, när de som ligger till bords med Jesus blir förargade över kvinnans slöseri, och det störande uppträdandet. Då kliver han fram. Jesus kliver och tar kvinnan i försvar. Där hon har brutit mot normer och värderingar upprättar Jesus henne, och förklarar att "överallt i världen där evangeliet förkunnas där skall man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne". Visst minns vi henne, jag tror att det är Jesus, och Guds vilja att vi ska minnas henne för trots sitt tvivel och trots vetskapen om förargelsen hennes handling skulle väcka så vågade hon ändå följa sitt hjärta, det hon innerst inne trodde på. Hon vågade lyssna till sitt hjärta, sin innersta övertygelse, den lilla, lilla rösten längst inuti.
Kanske följde hon Guds röst inom sig. Hon vågade korsa gränser och krossa normer. Hon handlade av kärlek, och möttes av bekräftelse.
Jag tror att vi oftare behöver följa vår inre röst. Om vi vågar låta det bli tyst och stilla kan vi kanske höra Guds röst som finns där någonstans inom oss. Då kanske vi kan ana något av Jesus stora kärlek till världen och mänskligheten, hans rike som inte är av den här världen. Med kärleken i våra hjärtan så kanske vi också vågar korsa gränser och krossa normer. Med tro i våra hjärtan är jag övertygad om att vi kan förändra världen.
Amen
Hungrig
I natt hände något spännande, jag vaknade ett par timmar efter att jag somnat av att min mage bara skrek efter mat. Jag avskyr att vara så hungrig. Samtidigt var jag ruskigt trött och frusen så jag ville verkligen INTE kliva upp ur den väldigt sköna sängen. Till slut gick det ändå inte, så jag fick gå upp och äta en banan. Långsamt. För när jag blir så där hungrig så får jag ju ont i magen när jag äter. Väldigt mystiskt. på grund av all nervositet de senaste dagarna orsakad av predikandet bland annat så är min mage alldeles upprörd, eller snarare halsbrännig. Så kan det gå. Nu är jag hungrig igen... så snart är det dags för middag.
Tröööööööööööött
För övrigt rekomenderar jag inte dålig kosthållning två dagar i rad. Blodsockret protesterar hejvillt, och det svartnar lite när man reser sig upp för fort. Så ÄT, sjung och var glad.
Godnatt
Rapport från magsjukeland
Har hunnit vara på massage i dag också. Så jag slapp ha ont i ryggen i 20 minuter efteråt. Grattis Emelie! Nu tar jag sikte mot 30 mars då jag har tid nästa gång. Sofia är här också. Vi ska äta mat, och sen åka härifrån igen. Använda badrummet så lite som möjligt även om jag har städat så det aldrig har blänkt så vitt förr.
Trevlig eftermiddag till alla önskar jag från ett soligt Göteborg. Själv ska jag njuta av trevligt sällskap!
Magsjuka
Ingen dans på rosor
Mitt i allt det här så kommer den lilla mobbad lågstadieflickan i mig fram och viskar: Det är ditt fel, du är så där värdelös som du tror. Inte konstigt att personen gör sådär, du klarar ju inte. Det är himla svårt tycker jag. Jag vill inte ställa till oreda, men det kan liksom inte heller bli jobbigt att gå till jobbet. Ikväll blev jag arg också, för man behöver inte tala om för hela rummets befolkning vad en annan person tycker. Ibland får man också inse att alla inte tycker likadant. Jag respekterar gärna att personen har en annan åsikt i sakfrågan om personen också kan respektera min åsikt. Jag vet att jag inte ska vara här så länge till och jag behöver inte bli påmind om det. Jag är bara en parantes i deras arbetsliv, och just nu en kränkt liten parantes som inte riktigt vet vad hon ska göra.
Prata med handledaren låter klokt tycker jag. Så det får bli så.
Premiärpredikan
* I stort sett manusfri
* Jag pratade inte för fort
* Jag kom ihåg att sätta på mikrofonen
* Jag vågade titta ut över besökarna
Dessutom fick jag massa beröm för innehållet i predikan, och det värmer för en nybörjare. Nu har jag lovat Malin att lägga ut den på bloggen, men det blir först när jag kommer till jobbet på tisdag.
Nu är jag egentligen helt slut och har spänningshuvudvärk, men innan tvn eller sängen väntar så ska här diskas.
Over and out
Snart är det dags...
Vi har möblerat om i kyrkan, jag och prästen. Om en timme kommer kören, och om dryga två timmar börjar vår Hammarkullemässa. Jag känner mig lugn och stressad på samma gång. Hur kan det gå ihop sig?
Återkommer med rapport senare ikväll. Håll tummarna, hårt!
Tvättstugan och ekonomiska bryderier
Idag känns livet så där lagom muntert. För när jag väl är färdigutbildad efter 5 års studielån, då har jag plötsligt en stor skuld att betala av i stället. Jag blir alldeles jättetrött. Det är dags att sluta tänka och istället gå ner till tvättstugan igen.
Tips!
Mina bästa
Bästa...
bageriet, matbröd:
Hm, jag själv kanske.... Jag köper så sällan bröd.
bageriet, kaffebröd:
Jannes bageri, Söderköping för sina saffranssemlor
blomsteraffären:
Akleja, Söderköping/Norrköping
smyckesmärket:
Pilgrim
pizzan:
Hawaii, Navestad centrum
thaibuffén:
Det är ingen buffé, och jag vet inte vad den heter men den ligger på Medborgarplatsen i Stockholm och serverar fantastisk Thaimat
fiskrestaurangen:
ingen aning
bilen:
Mammas och pappas Volvo
handelsträdgården:
Ingen erfarenhet av handelsträdgårdar
tv-serien:
Morden i midsummer, Grey's Anatomy eller Scrubs kommer tätt efter
på nätet:
Msn och bloggar
boken:
Detta ändras ofta, men en klar favorit sedan barndomen är C.S Lewis Berättelsen om Narnina.
resmålet:
Nu när jag bor så "långt" borta så får det ändå bli Stockholm. Krakow kommer nog på en hedrande andra plats.
drycken:
Vatten, som jag äntligen efter tjugo års levnad lärt mig att uppskatta
badlakan:
Ett stort rosa som jag fick i present av faster och kusiner
sängen:
Min egen säng, som för tillfället står i Gästrummet hos föräldrarna
shoppingstället i hemstaden:
Oj! Jag har bott i Göteborg alldeles för kort tid och shoppat alldeles för lite för att veta... men Nordstan har ju allt.
staden att bo i:
Linköping ligger högt i topp där, även om jag inte provat det på "heltid" ännu
storstaden:
Stockholm!! Sorry Göteborg, men Stockholm slår högre.
landet att shoppa i:
Min snålhet säger Polen, jag har aldrig kunnat shoppa så mycket någon annanstans med min lilla ekonomi.
nöjet i huvudstaden:
Middag med Inga på "vår" restaurang, träffa Nina och andra vänner slår sig nog in på samma plats.
morgontidningen:
Det blir delad plats mellan DN, SvD och GP som kommer i vår brevlåda alla tre. De har bara olika dagsform.
Kicki och Lasse
Projekt
Just nu har jag två skrivarprojekt på gång, som nog fortfarande är lite hemliga. Jag hoppas att jag ska ha lite tid under våren så att de till slut resulterar i någonting. Det är mycket spännande. Tyvärr är laptopen trasig, men ska åka till Söderköping för reparation i morgon. Det går lite trögare med ett av projekten då, så jag får helt enkelt ägna mig åt det andra projektet så länge. Fast först ska jag åka till biblioteket, där finns massa andra människor skrivaprojekt, också kallade böcker.
Egentligen har jag ju ett tredje skrivarprojekt också, även kännt som min första predikan. Nu är den nog ändå färdig och publiceras eventuellt på bloggen när jag kommer till jobbet på söndag.
Låg
Jag hoppas Café Marta blir lungt idag, jag är egentligen lite låg och orkar inte med någon större press. Jag oroar mig en del för farmor och är nervös för predikan. Idag är en sådan där dag när livet inte känns riktigt så roligt som det brukar. Vardagen blir lite för mycket på något sätt. Jag ska vara ledig imorgon. Det ska bli mycket, mycket skönt. Sovmorgon, det ser jag fram emot, kanske en promenad men inte mycket mer. Läsa en bok, lösa korsord och ägna mig helhjärtat åt mig själv ett tag. Jag ska inte ens peta i min predikan imorgon.
Det är märkligt
Ikväll är det en gnagande tomhet på besök, som om jag saknade någonting, men jag vet inte riktigt vad.
Farmor har legat på sjukhus igen.
Det har nog varit lite för mycket
Nu ska jag inte tänka mer ikväll utan laga makroner och se på vänner. Lagom ansträngning. Imorgon är första dagen den här veckan som jag jobbar heldag, eller rättare sagt det är första dagen den här veckan som jag har något att göra hela dagen. På lördag är inget inplanerat ännu, så skönt!
Äntligen!
Jag är för tillfället väldigt nöjd med mig själv och ser fram emot söndagnes utmaning. Fast om ni har några tummar över att hålla så skulle det inte skada.
Rörd och berörd
Nu vågar jag.
Jag hade det inom mig, det behövde bara släppas ut, någon behövde bara glänta på dörren. Nu sprutar jag. Samtidigt som jag surar över att datorn är trasig så att jag inte kan skriva allt det där som sprutar. Jag måste lösa det, annars kanske orden stannar i ren förskräckelse.
Hur som haver, jag är glad för att ha en ny fantastisk person i mitt liv, och jag hoppas att vi ses snart igen. Det vore tråkigt annars. Det är något heligt varje gång man blir berörd i hjärtat. Det tycker jag visst!
Det är vår!!!
För övrigt så har jag en ny peppsång. För tillfället är det Marit Bergman som spelas dagarna i ända. "This is the year" heter den, och refrängen är allt det som jag känner inför året som har börjat. 2008 kommer att bli det allra bästa året i mit liv, tror jag.
This is the year, this is the year it all will happen
It's finally here, I have been waiting all my life
so put on your coat, it's time to go, it's time for take off
I think I can say without a doubt, This year is mine!
Japp, nu är det min tid, alldeles säkrt!
Tvättstugan
Förra veckan bokade jag tvättstugan till denna onsdag eftermiddag, det blev ett alldeles lagom glapp från tvättning till tvättning. Sisådär två veckor. Perfekt, lagom mycket smutstvätt. När jag i förmiddags kom ned för att kontrollera att jag mindes rätt dag och tid så skriker datorn ut budskapet "Inga bokningar gjorda" Men hallå! Jag har visst bokat, jag gick med den där poletten i fickan hela dagen och var livrädd för att tappa bort den bara för att jag bokat tvättstugan på vägen till jobbet på morgonen. Det är andra gången det blir så. Som tur är fanns det en ledig tvättid på söndag förmiddag så jag behöver inte vänta så hemskt länge, och gott om underkläder finns fortfarande i garderoben. Mina favorittröjor däremot, är sedan länge kastade i tvättkorgen. Nåja. Jag har ju kläder, de är bara inte lika roliga.
Tomas Tranströmer
Huskurer
Jag gissar att vi alla har huskurer vi tror på. I min familj har vi en mot magsjuka. Vitpepparkulor! Egentligen har jag inget bevis på att det fungerar men sedan jag var liten har det, så fort någon i närheten har haft magsjuka, ätits vitpepparkulor. Min mamma tror stenhårt på den kuren, medan jag själv är mer tveksam men ändå stoppar i mig de där tio vitpepparkulorna dagligen i en vecka. Mammas starkaste bevis på att det fungerar är en av hennes kollegor (dagbarnvårdare) som inte har varit magsjuk på 20 (!) år. Det är ju i alla fall lite imponerande.
Som jag tidigare skrivit, jag blir riktigt hypokondrisk av magsjuka. Vad har ni för huskurer?
Tillbaka i GBG
Göteborg hälsade mig välkommen med ett försenat tåg och en iskall vind. Perfekt! Nu blir jag lite lagom bitter, men det är ju inte riktigt vad jag längtar efter en sen måndag kväll. Som tur var ledde i alla fall förseningen till en någorlunda synkad spårvagn.
Tågresan gick bra, förutom att min hypokondri väcktes till liv av att en tjej kräktes. I vanliga fall är jag inte speciellt hypokondrisk, men när det gäller magsjuka är det inte klokt hur hypokondrisk jag kan bli. Så nu sitter jag här och känner efter om jag mår illa eller inte. Fel taktik, Emelie! Datorn fick ett ryck och inget av det jag hade behövt hinna skriva på resan blev skrivet. Kladdad ner några rader i blocket som låg i väskan. Tur att jag är sådär, alltid redo.
När klockan närmade sig 21 tog rastlösheten över och jag ringde till min goda vän Inga från Stockholm och pratade bort några minuter med henne. Bestämde lite löst att jag kommer upp i april, och alldeles bestämt att jag ska komma upp i sommar, kanske en vecka. Det beror på hur det löser sig med boende och så. Förslaget är att jag ska på på Ön, men det gör mig alldeles nipprig att inte kunna röra mig fritt även om det säkert är nyttigt för mig att tillbringa tid därute. Det är en fantastisk miljö att vara i. När jag ändå är i Stockholm har jag så mycket annat jag vill hinna. Vi hann prata lite om bön och Gud också, om upplevelser och kall. Hon är fin, jag är så glad för henne.
Nedan följer lite bilder från Ön i somras. Klicka för att göra dem större.
Världens bästa människor
Dagens höjdpunkt var nog ändå att luncha med fina Emma i Linköping. Det är så härligt att vara tillsammans med henne. Jag blir så glad. Förhoppningsvis blir det lunchdejt igen om tre veckor när jag åter igen besöker hemtrakterna. Det ska ändå bli rätt skönt att åka tillbaka till Göteborg ikväll, hem till Göteborg.
Hemma?
Och ikväll, när jag satt i sakristian i Matteus, så där som jag brukar göra, när jag stod bredvid Å och delade nattvard, när jag satt där i stolen bredvid henne. Ja då kändes fem år i Göteborg lite knepigt. Fast jag vet ju, det spelar ingen roll. Fem mil eller trettiofem. Det går bra ändå. Jag är inte samma människa som jag var för 8 månader sedan. Det har hänt så mycket. Visst bär jag en saknad efter alla goda människor ibland, jag kan inte omge mig med dem på samma sätt som här, men ändå. Fördelarna med Göteborg är större än nackdelarna, i alla fall just nu. Då får det vara så, då ska jag vara där och växa lite till. Imorgon är det första gången jag åker HEM till Göteborg.
Nystädat
Väldigt nöjd med mig själv konstaterar jag att en intensiv städning av en trea inte tar så ruskigt lång tid. Visserligen har jag bara städat två rum, kök, hall och badrum. Kombon får äran att städa sitt eget rum, som för övrigt ägnar sig åt att prata stockholmska ikväll. Nu kan jag ha middagsgäst på tisdag utan att skämas, om nu inte kombon stökar ner alldeles förfärligt under tiden. Själv åker jag till östligare trakter imorgon lunch.
i det oväntade
Idag har varit en riktigt bra dag, trots att jag är så trött att jag egentligen inte kan hålla ögonen öppna. Sängen får ändå vänta ett tag. Jag MÅSTE städa och packa, för imorgon går resan mot östligare trakter för ett par dagar. Hur som haver, släpade jag mig till jobbet strax efter nio, inte många minuter efter att jag stigit ur sängen.
Varannan torsdag bjuds det på lunch i församlingshemmet, det är underbart att komma in på morgonen och mötas av de där dofterna. De som lagar maten är fantastiskt duktiga och det blir oftast lite "exotiskt", alltså inte riktigt de kryddblandningarna som jag är van vid. Vår kyrkvärdinna, till lika kokerska på torsdagar, kommer nämligen från Irak. Ingen kokar ris som hon!
Planen för eftermiddagen var att jobba undan lite, men se det gick inte. Inte ett enda vettigt handtag blev det gjort, så prästpraktikanten övertalade mig att gå hem istället, se på tv och packa. Jag var lite motsträvig men gav till slut med mig. Tur det! När jag kommer hem till Hjällbo sitter en samling bekanta och äter sopplunch på kyrkans innergård, alldeles lagom i vindstilla och sol. Diskuterar Karin Långström Vinges blogginlägg om homosexualitet och bibeln, samt lite annat smått och gott. När halva sällskapet avviker beslutar jag och församlingsassistenten hastigt att åka till Olofstorp, där det är öppet hus i Prästgården för oss som jobbar i pastoratet. Tack vare vädret var det alldeles fantastiskt skönt att få komma ut på landet. Fåglarna kvittrade och det kändes riktigt vårigt. Jag blev alldeles imponerad av hur fint de gjort prästgården, och fick ett fantastiskt bra inredningstips till kommande liten lägenhet. Vi blev bjudna på fika, och pratade med församlingspedagogen och prästen C, efter ett tag anslöt prästen H som jobbar i pastoratets fjärde distrikt. Det är härliga människor allihopa, och jag är glad att jag sprang på församlingsassistenten, annars hade utflykten aldrig blivit av.
Nu är jag trött efter att konfirmanderna varit bråkigare än vanligt och jag har fortfarande en del kvar att göra. Väskan packar inte sig själv, konstigt nog.
Sömnlöshet
Sova borta
Prästpraktikanten ska låna två av mina texter/dikter till söndagens predikan. Synd att jag inte kan vara här och höra vad hon pratar om. Jag tycker att det är roligt att de används, att mina ord betyder något.
Kvar på jobbet
Back in business
Så nu har jag städat skrivbordet och varit irriterad över att det används som avlastningsplats för andras papper och prylar. Det gör skrivbordet väldigt trångt när någon av oss som har det som arbetsplats verkligen försöker arbeta vid det. Jag brukar inte klaga så ofta, men jag tror definitvt att det får bli en fråga för eftermiddagens personalmöte.
Skärpning!
Tråkigt!
Knepigt
Nu struntar jag i den och tänker svulla godis och kanske äta kebab till kvällsmat. Från och med onsdag ska jag sluta äta "ute". Det finns nämligen vettigare saker att lägga pengarna på.
Kärleken väntar...
När tröttheten slog till
Livets bräcklighet
Hur bär vi oss åt när vi drabbas av den stora sorgen? När livet brister i konturerna och sprickorna uppstår i glaset, när tillvaron faller sönder. Det finns inga enkla svar. Det enda alternativet är att fortsätta framåt och bära ett hopp om framtiden.
Själv har jag bestämt mig för att klippa banden, för att göra mig själv fri. Det kräver kraft och mod. Det kommer inte att bli lätt, men jag ska göra det och jag ska lyckas.
Det där med konstiga namn
Vi var fem personer som begav oss in till stan (inte med den bussen som alla hundratals konfirmander åkte på, utan en annan). På bussen upprepades ett namn flera gånger i rad, det var ett vanligt svenskt namn, men för varje gång någon sa det så lät det konstigare. Varje gång jag sa det så kändes det konstigare och konstigare i munnen och ett vanligt namn blir helt plötsligt ovanligt och konstigt. Vad tror ni att det beror på? Vi hade inget svar på det men konstaterade att det fungerar på samma sätt med de flesta ord. Så länge man bara säger dem så är det inte så konstigt, men när man börjar fundera på vad man egentligen säger, då blir det konstigt.
Nunnan
Vi har en prästpraktikant på jobbet just nu, en mycket trevlig kvinna som jag har haft stort utbyte av den senaste veckan. Hon berättade också om dokumentären Nunnan som gick på SVT någon gång förra året. Den handlade om en ung kvinna som idag är i tjugofem års åldern, och som gick in i klostret nitton år gammal, strax efter studenten. Jag missade den när den gick på tv, men har hört mycket om den efter det och har velat se den. Nu visade det sig att jag kunde låna den av prästpraktikanten och jag har precis tittat på den. Jag kan till viss del förstå hennes val, och förstå varför hon väljer det livet hon väljer. Samtidigt förstår jag det inte alls. Jag har ett alldeles för stort behov av männsklig närhet för att klara av det där livet. Om det är så att ni missade Nunnan när den gick på tv så går det att se den på SVTs Hemsida. Klicka på fliken "Play" i menyn, och sök sedan på "Nunnan" i rutan som kommer upp.
För övrigt blåser det något helt otroligt mycket och jag är jättetrött, ledsen och har fortfarande ont i knät. Jag ska jobba imorgon och har inte alls lust med det.
Mitt trasiga knä, del 2
Förövrigt så gick det en propp hemma i morse. Helt plötsligt försvann ljuset från badrummet, och i ena halvan av lägenheten. Eftersom vi inte varit med om detta förr så hade vi inga proppar hemma. Det får min kombo åtgärda i eftermiddag, så det finns ljus när jag kommer hem ikväll.